V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Rostlinná mléka z obchodů vs. domácí rostlinná mléka

Rostlinná mléka už dávno nejsou pouze záležitostí veganů nebo jedinců intolerantních na laktózu, stala se tak trochu trendem. A jak už to tak bývá se všemi trendy ve stravování, netrvalo dlouho, a rostlinným mlékům se podíval na zoubek i potravinářský průmysl.

Rostlinná mléka, jako jsou ořechové, sójové, mandlové, rýžové a ovesné nápoje, nabízí bohatou paletu možností pro každého, kdo hledá nutričně bohaté a chutné alternativy tradičního kravského mléka. Jejich příprava je velmi jednoduchá a také cenově dostupná.

Bohužel ne všechna rostlinná mléka dostupná na regálech obchodů nabízejí stejné nutriční benefity. Proč?

výroba domácího rostlinného mléka

Proč nekupovat rostlinná mléka z obchodů?

Produkci se začalo věnovat hned několik firem a to dá rozum, že si je každá z nich přetvořila podle svého tak, aby mléka byla pro konzumenty chuťově atraktivnější a pro ně samotné výnosnější. Jinak řečeno spousta cukru, k tomu dobrý marketing a na světě jsou všechna ta rostlinná mléka zdobící sekci „zdravé výživy“ ve velkých i malých obchodních řetězcích.

Pokud jste to již neudělali a stále tato mléka kupujete, rozhodně doporučuji, abyste se jim při příštím nákupu pro změnu na zoubek podívali vy a přečetli složení. Možná budete překvapeni, že většinou obsahují pouhých pár procent té rostlinné složky, po které jsou nakonec pojmenována.

příprava rostlinného mléka s plátýnkemRostlinná mléka z obchodů navíc vychází z pravidla v přepočtu mnohem nevýhodněji a navíc vlastně platíme pouze za náhražku toho, co opravdu chceme. Například sójový nápoj je výsledkem smísení sójového oleje (většinou modifikovaného), kukuřičného škrobu, sójových bílkovin a celého spektra adivit, nejčastěji stabilizátorů a ochucovadel.

Ta původní rostlinná mléka, která si každý může velmi snadno vyrobit doma, obsahují vitamíny, minerály, vlákninu, vápník, bílkoviny a spoustu dalších jedinečných látek v závislosti na tom, o jaké rostlinné mléko se jedná. To vše jako bonus bez cholesterolu.

Pojďme si tedy vyrobit rostlinná mléka raději poctivě doma!

návod na výrobu domácích rostlinných mlék

Výroba rostlinného mléka v domácím prostředí je opravdu snadná. Nemusíte se obávat žádných složitých receptů.

Potřebovat budeme pouze danou surovinu, z níž chceme mléko vyrobit, vodu, mixér a plátýnko nebo náš bavlněný pytlík speciálně vyrobený pro přípravu rostlinných mlék. 

Domácí kokosové mléko

Doporučuji kokosové mléko vyrobit z čerstvého kokosu. Pozor ale při jeho výběru! Velmi často se stává, že kokosy v obchodech bývají zkažené.

Pokud nemáte, můžete využít i sušený strouhaný kokos z obchodu. Navrhujeme ho až jako možnost B, protože byl během celého procesu, kterým prošel, než se dostal na pulty, zbaven většiny pro kokos charakteristických superlativ. Vyhněte se také horké vodě, která dokáže zničit další cenné látky, které v kokosu najdeme.

domácí kokosové mléko z čerstvého kokosu

Skořápka čerstvého kokosu nemá být nikdy porušená. Všechny tři jeho otvory jsou uzavřené a při zatřesení s plodem slyšíte štěrchání co největšího množství tekutiny – kokosové vody. 

Ingredience:

  • 1 čerstvý kokos
  • 1 l studené vody

Postup:

Kokos rozbijte. Kokosovou vodu plnou vitamínů B, vápníku, hořčíku, draslíku, antioxidantů a nespočtu dalších blahodárných látek vypijte (doporučuji vychlazenou z lednice, to je teprve lahoda). Dužinu vydlabejte a rozmixujeme společně s vodou. Nechte půl dne až jeden den v uzavřené nádobě v lednici a poté přeceďte přes pytlík na výrobu rostlinného mléka nebo přes plátýnko.  

Takto vzniklé mléko můžete ihned konzumovat nebo jej nechat v uzavřené nádobě v lednici. Pokud zvolíte druhou možnost, nebuďte překvapeni změnou konzistence. Od mléka se začne přirozeně oddělovat tuk a postupně na povrchu vytvoří celou vrstvu. Můžete ho použít při výrobě krémů nebo jej jednoduše rozmíchat v mléce.

Tip: Zbylou dužinu z ořechů, která vám zůstane v pytlíku při výrobě mléka, v žádném případě nevyhazujte! Rozložte jej na plech vyložený pečícím papírem a při nízké teplotě nechejte nasušit na domácí strouhaný kokos. Zbytky můžete také hravě využít při výrobě korpusů na raw i ne-raw dezerty. Nebo do kaše či do jogurtu. Tady se opět fantazii meze nekladou.

Inspiraci na využití domácího strouhaného kokosu najdete také v našich receptech:

Mandlové mléko

domácí mandlové mlékoMandlové mléko obsahuje velké množství draslíku a hořčíku. Navíc je díky své zásaditosti skvělým pomocníkem při překyselení organismu. To bývá často zapříčiněno stresem, kouřením nebo špatnými stravovacími návyky jako například nadměrnou konzumací cukru, bílé mouky či alkoholu.

Všechny zmíněné látky spouštějí v těle kyselé reakce a narušují tak rovnováhu mezi kyselinami a zásadami. Výsledek těchto složitých procesů potom sám o sobě zas tak složitý není –⁠ únava, zadržování vody v těle, bolesti hlavy, ale také vážnější problémy jako cukrovka nebo infarkt. Konzumace mandlového mléka vás před těmito neduhy samozřejmě nespasí, chce to spíše změnu životního stylu. Může však přispět k jejich zlepšení nebo prevenci.

Mandlové mléko doporučuji konzumovat v jeho přirozené formě tedy ničím nedoslazené. Nejen, že je lahodné samo o sobě, ale přidáním sladidel byste jej zbytečně o jeho jedinečnou vlastnost neutralizovat připravili.

Ingredience:

Postup:

Mandle nechejte namočené ve vodě 12–⁠24 hodin před výrobou mléka, aby se v nich probudily všechny jejich blahodárné složky. Poté mandle propláchněte a společně s vodou rozmixujte. Nakonec opět oddělte dužinu od tekutiny pomocí pytlíku na výrobu rostlinného mléka nebo pomocí plátýnka.

Tip: Trvanlivost domácího rostlinného mléka se odhaduje na 3–⁠4 dny. Kdyby se vám mléko do té doby nepodařilo zkonzumovat, určitě jej nevylévejte. Vyrobte si z něj rostlinný kefír.

Vytváření živého probiotického nápoje, který příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, posiluje imunitu a v neposlední řadě zrychluje metabolismus, probíhá nejen u živočišného mléka, ale také právě u mléka rostlinného. Stačí přidat tibetskou houbu, aby se proces nastartoval. Výborný je například kokosový kefír.

Rýžové mléko

Benefitem rýžového mléka je jeho neutrální chuť, kterou lze skvěle zužitkovat při přípravě jak sladkých tak slaných pokrmů. Tento druh mléka si doma můžete vyrobit z vařené i z nevařené rýže.

Ingredience:

  • 100g rýže
  • 1 l studené vody

Postup při přípravě mléka z vařené rýže:

Rýži propláchněte a uvařte do měkka. Vodu slijte, zalijte 1 l čisté vody a rozmixujte. Nakonec přeceďte stejně jako u předchozích receptů. Ze zbylé rýže, která zůstane v pytlíku, můžete připravit například kaši nebo pomazánku.

Postup při přípravě mléka z nevařené rýže:

Rýži propláchněte, dejte do nádoby s vodou v poměru 1:2 (rýže:voda) a nechejte 12 hodin v pokojové teplotě. Vodu slijte, vyměňte za 1 l čisté vody a rozmixujte. Opět přeceďte.

Jaké rostlinné mléko si zvolit?

Obdobný postup jako u výše popsaných receptů můžete aplikovat při výrobě mléka z ořechů, semínek či obilovin, jaké vás jen napadnou. Pokud budete tápat, jaký poměr rostlinné složky a vody zvolit, nikdy nic nepokazíte, budete-li se řídit obecným pravidlem 1:2 (rostlinná složka:voda).

Naše doporučení na přípravu domácího ořechového mléka jsme sepsali do tohoto receptu.

Jaké rostlinné mléko je nejlepší?

Tady neplatí žádná jednotná odpověď, nejlepší rostlinné mléko záleží na tom, jak a na co ho chcete použít. Do kávy jsou ideální mandlové, sójové a ovesné mléko, které dobře pění a dodají kávě krémovost. Pokud chcete pít mléko jen tak samotné, vyzkoušejte přirozeně sladké špaldové nebo rýžové mléko.

Pro kaše a pečení se hodí jakékoli oříškové mléko, které přidá bohatou chuť a texturu. Při vaření slaných jídel sáhněte po kokosovém, rýžovém nebo sójovém mléce pro jejich jemnou chuť.

Tip: Jste-li zvyklí na rostlinná mléka z obchodů, možná vás chuť toho pravého domácího trochu zaskočí. 

  • Chybí vám sladká chuť, na kterou, jste zvyklí u kupovaného mléka? Přimixujte například datlekokosový sirup nebo rozinky.
  • Provonit rostlinné mléko můžete skořicí, hřebíčkem, kardamomem nebo muškátovým oříškem.
  • Pro milovníky čokolády je přidání kakaových bobů nebo kakaa jasnou volbou.

nejlepší domácí rostlinné mléko

Související produkty

Podobné články

Křupavé pohankové müsli s konopným mlékem

Křupavé pohankové müsli s konopným mlékem

29.02.2016

Raw verze oblíbené snídaně. Konopné mléko připravíte v mžiku a pohankového müsli si stačí udělat zásobu. Zažene chuť na sladké a přitom...

číst celý článek

Mrkvová polévka se zázvorem

Mrkvová polévka se zázvorem

11.01.2016

Tuto úžasnou pikantní polévku zjemněte třeba domácím kokosovým mlékem a ozdobte čerstvým koriandrem.

číst celý článek

Mandlové mléko

Mandlové mléko

21.10.2015

Mandlové mléko k přípravě nápojů, dezertů a polévek.

číst celý článek

všechny články