Měsíc Lunární ženy: Kouzelnice

Měsíc na obloze už se pomalu vytrácí, což znamená, že náš seriál věnovaný lunárnímu cyklu ženy se blíží ke konci. V tomto posledním díle se budeme věnovat období před menstruací a souvisejícímu aspektu Kouzelnice.

V této fázi vajíčko putuje do dělohy, hladina hormonů estrogenu a progesteronu stoupá, a pokud nedojde k oplodnění, opět klesne. Na fyzické úrovni mnoho žen pociťuje únavu a větší potřebu spánku, kognitivní schopnosti se zhoršují a mysl bývá neklidná. Žena se stává tak zvanou kouzelnicí, která na rozdíl od předchozí fáze starostlivé matky obrací pozornost do sebe a má potenciál naplno využít svou intuici.

Řešení každodenních záležitostí je odsunuto na vedlejší kolej a v popředí stojí potřeba duchovně se rozvíjet, dát prostor své kreativitě, šarmu a tvořivosti. Mnoho žen v tomto období například maluje obrazy, píše knihy nebo tančí. Energie stvořená v této fázi může mít obrovský rozměr a její uvolnění může být tvůrčí nebo ničivé podle toho, jak se žena naučí tuto energii ovládat.

Dominantním aspektem kouzelnice je sexualita, která se stává velmi intenzivní a smyslnou. Žena nechá propuknout svou divokou vášeň a pro muže se stává neodolatelnou. Nebo naopak, sexuální touha může být v tomto období potlačována a odmítána.

Přirozená nestálost nálad může být umocněna PMS – premenstruačním syndromem. Žena je podrážděná, výbušná, depresivní, plačtivá, bez chuti do života nebo naopak s workoholickými sklony. Na fyzické úrovni se projevuje bolest a natékání prsou, tlak na hrudi, pocit knedlíku v krku, nadýmání, zadržování vody, tudíž přibývání na váze, neustálé chutě především na sladké, zhoršení akné nebo ekzému. Projevům PMS se v dnešní době nevěnuje příliš mnoho pozornosti a jsou považovány za nedílnou součást kolísavé psychiky ženy. Na co se však zapomíná je fakt, že jakákoli životní nepohoda ženy se odrazí právě na menstruačním cyklu, a zdánlivě nedůležitý PMS tak může být předchůdcem řady nemocí.

Pohled tradiční čínské medicíny

V premenstruačním období dochází k celkovému zvýšení yangové (dynamické) energie, dráha jater se blíží pomyslnému naplnění krví a dochází k rozproudění její energie, aby mohla být později uvolněna menstruační krev.  

Nedostatek yangové energie se projeví nízkou hladinou progesteronu, který podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Můžete nahlédnout do balíčku Zažehni oheň, který najdete v předchozím článku o archetypu matky.

Pokud pociťujeme příznaky premenstruačního syndromu, ať už fyzické či psychické, může za to především stagnující energie jater, která neplní svou funkci zprůchodňovat tok energie v těle. K tomuto stavu se dopracujeme, máme-li oslabenou slezinu, jež netvoří dostatek krve, která by vyživovala a ochlazovala játra, anebo vlivem stresu a emocí. Veškeré projevené i potlačované emoce vzteku, hněvu nebo křivdy způsobují zpomalení průtoku krve a přispívají ke stagnaci či blokádě energie dráhy jater, jež se později projeví jako horko (akné, ekzém). Takto natlakovaná játra poté ještě navíc útočí na slezinu, která tudíž nemůže tvořit dostatek energie a krve z přijaté potravy a začarovaný kruh je na světě. Stav blokády může vyústit až v tvorbu cyst, myomů, fibromů, nádorů v prsu apod.

Nyní je tedy vhodné období na rozproudění stagnující energie jater. S tím nám pomohou především bylinné směsi a pohyb, cvičení a protahování, které rozproudí krev a okysličí tělo. Uvolňující efekt má i orgasmus. Vhodné potraviny jsou šťáva z řapíkatého celeru, listová a kořenová zelenina, brokolice, čekanka, citrusy, melouny, broskve, jablka, bazalka, petržel, koriandr, máta, kopr, kurkuma nebo jablečný ocet. Nevhodná jsou smažená jídla, ostrá koření jako chilli, sušený česnek, sušený zázvor, hlenotvorné potraviny, přemíra tuků a alkoholu.


Produkty pro zdraví jater

  • Liver Rescue je velmi účinná směs bylinných výtažků podporujících regeneraci a správnou funkci jater

  • mátový esenciální olej chladí a uvolňuje játra, pomáhá vylučovat odpadní látky z těla


Hormonální antikoncepce negativně ovlivňuje kvalitu krve, a je tedy jedním z faktorů přispívajících k blokádě energie jater. Navíc oslabuje životodárnou energii ledvin, které hrají důležitou roli při početí. Mění i celkové vnímání ženy, proto fáze spojené s cyklem ženy, které jsme v našem seriálu Lunární žena popisovali, v případě užívání HAK neplatí.

Následující díl Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

Předchodzí díl Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka


Autorky: Tereza Koukalová, Michaela Ptáčková

Související produkty

Podobné články

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

23.06.2016

Úplněk je od pradávna spojován s kouzly a zázraky a přesně ty se v tento čas odehrávají také v ženském těle. Aspekt lehkomyslné panny, o...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Panna

Měsíc ve znamení lunární ženy: Panna

16.06.2016

Měsíc na nebi pomalu ale jistě přibývá a z toho pro mnohé ženy vyplývá, že nadvládu nad jejich tělem i myslí přebírá aspekt energické...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

09.06.2016

Měsíc prošel fází novu a začíná dorůstat do své čtvrtiny. Pro ženy je tento čas spjatý s menstruačním týdnem, který je dnes v obecném...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy

Měsíc ve znamení lunární ženy

02.06.2016

Stejně jako se mění roční období, mění se i ženský cyklus, který ovlivňuje nejen fyzické tělo ženy, ale i emoční procesy, které v ženách...

číst celý článek

všechny články