V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Jak na zdravé stravování i na cestách

Cestování obohacuje ducha, hřeje u srdce, přináší poznání, inspiraci, nová přátelství i lásky. Někdy však může být velmi náročné, a to jak po stránce plánovací, tak následně po stránce praktické. Plánování samozřejmě zůstává na vás, my jsme si pro vás připravili tipy, které vám umožní vychutnat si vaše letní dobrodružství naplno. A to doslova. Řeč bude totiž o jídle. O takovém jídle, které si můžete vzít na cesty s sebou. O jídle, díky kterému nebudete nikdy hladoví ani unavení, a přesto vás nebudou bolet záda, pokud si jej přibalíte do batohu.

Jak na zdravé stravování i na cestách

Dlouhé cesty autem

Každá dovolená či výlet začínají cestou. Ty dlouhé mohou být vyčerpávající a věřte, že vhodné jídlo poskytne tu správnou energii, abychom zůstali svěží a bdělí. Někdo má takové cesty spojené s řízkem v chlebu, někdo s pravidelným či nepravidelným občerstvením u fastfoodů a litrem kávy.  Jde to však i jinak a přesně to vám chceme ukázat.

Rovnou zapomeňte na všechny smažené hranolky, hamburgery a majonézové bagety. Raději se vybavte pestrými a výživnými svačinkami, které si sami nachystáte už doma. Však ono to auto uveze. Ideální a praktické na cesty jsou například sušené plody jako goji nebo moruše, které mimo jiné obsahují velký podíl přírodních cukrů, díky čemuž jsou skvělým zdrojem energie. Zvolit můžete také všemožné raw tyčinky, krekry, ořechy, doma vyrobené tyčinky z lněného semínka nebo raw sendvič, na nějž najdete recept na našem webu.

Pokud řídíte, vyhýbejte se těžkým jídlům. Po jejich konzumaci se krev přesune z mozku k trávení, oslabí se vaše pozornost a vy budete mít nutkání dát si šlofíka. Jezte raději lehce stravitelná jídla jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, která nezatíží váš organismus, dodají vám potřebnou energii a pomůžou udržet vaše oči na šťopkách.

Káva je sice výborným stimulantem, ale její účinek je pouze krátkodobý. Vyzkoušejte raději kakaové boby, jejichž povzbuzující účinek je dlouhodobější, nezatěžují tolik tělo a navíc skvěle zasytí. A narozdíl od čokolády se v teple jistojistě neroztečou.  

Pokud vlastníte cestovní ledničku, máte vyhráno. Tento vynález vám bude při dlouhých cestách tím nejlepším přítelem. V cestovní ledničce snadno převezete i jinak nepřevozitelná jídla, což vám umožní stravovat se po cestě bez větších omezení.

Aktivní dovolená

Dovolená někomu může evokovat odpočinek, lenošení a povalování se na pláži, louce nebo zahradě. Najde se ale jistě také spousta těch, kteří mají dovolenou spojenou se sportem a dalšími aktivitami, během kterých spíše než tělo zrelaxuje mysl. Zejména při tomto typu dovolené je důležité myslet na správné stravování, aby tělo snadno regenerovalo.

Paradoxem je, že stále mnoho lidí má tento aktivní způsob odpočinku spojen se sušenkami, paštikami, instantními pokrmy všeho druhu nebo smaženým jídlem v kempech. Ani v tomto případě není nutné držet se „tradic“ a kvůli několika dnům rozhodit své stravovací návyky, a tím také celý organismus.

Stejně jako na cesty autem, také do batohu si můžete snadno sbalit goji, morušikakaové boby nebo třeba chia semínka, která v tomto případě oceníte nejen díky dlouhodobé energii, jež poskytují, ale také kvůli skladnosti a téměř nulové hmotnosti.

Velmi praktické jsou rovněž plnohodnotné potraviny v práškové formě, jako například náš Vitalvibe Complete Power, který obsahuje kombinaci bílkovin a superpotravin v takovém poměru, aby podpořily fyzický i psychický výkon člověka. Každý sportovec jistě ocení také proteinový prášek, který po smíchání s vodou dodá tělu zdravým způsobem potřebnou energii. 

„Především na horách může být problém sehnat kvalitní zeleninu, kterou bychom v jídelníčku rozhodně neměli postrádat.  Její nedostatek lze snadno nahradit nápojem z mladého ječmene, jenž nám pomůže vyvážit i těžší jídla a vyhnout se překyselení žaludku,“ doporučuje Micheala Ptáčková, celostní výživová poradkyně.

Nepostradatelným pomocníkem jsou také proteinové tyčinky, které vás v cuku letu nabijí potřebnou energií a nenechají vás ve štychu ani v horském průsmyku, ani v rozbouřených vodách. Myslete ale na čistě přírodní složení a vyhněte se přebytečným sacharidům a umělým aditivům.

Exotické destinace

Cesty do exotických destinací mohou být různé, a i přesto se všechny z nich mohou spojit v jednu a tu samou nepříjemnost. Spousta z vás se jistě již při svých cestách do zahraničí setkala s tím, čemu se často přezdívá „cestovatelský průjem“. Jeho příčinou jsou viry a bakterie, na které náš organismus není zvyklý. Tělo je navíc díky změně prostředí a klimatu, stresu z dlouhé cesty či netradičním potravinám a jejich kombinacím oslabené a více náchylné. Střevním potížím můžete předejít zvýšeným dodržováním hygieny, vyhýbáním se konzumaci místní vody a opatrností při výběru jídla.

Velkým lákadlem v exotických zemích bývají nejrůznější, často neznámé druhy ovoce, které prostě musíme ochutnat. Zde přesně vzniká jedna z nástrah. Konzumujte pouze ovoce, které je možné oloupat. V opačném případě jej raději omyjte balenou vodou. 

Jedním z nejlepších způsobů, jak ochránit svůj trávící trakt, je užívání probiotik. Jejich přirozeným zdrojem jsou probiotické houby pocházející z kavkazkých hor v Tibetu. V kefírových houbách se nacházejí živé kultury bakterií a kvasinek, které blahodárně působí na trávení a podporují imunní systém. Působí také proti překyselení organismu. Ideální je tedy již před cestou užívat probiotika například formou domácích jogurtů vyrobených právě s pomocí tibetské houby. Během cesty jsou pak vhodná probiotika spíše ve formě tablet.

Pravděpodobnost, že se vám cestovatelský průjem vyhne, můžete zvýšit preventivním užíváním chlorelly. Tato jednobuněčná sladkovodní řasa pomůže chránit váš organismus před negativními vlivy a přináší trávícímu traktu mnoho příznivých účinků. Zlepšuje střevní mikroflóru, pomáhá při trávení a detoxikuje.

Samozřejmostí, kterou však není od věci připomenout, je pitný režim. Ten je důležité dodržovat, ať už vaše cesty povedou k moři, do hor nebo na koupaliště. Lahev s vodou mějte neustále u sebe a dopřávejte svému tělu hydrataci během horkých letních dnů. Myslete na přírodu a na své zdraví a dejte přednost skleněné lahvi před těmi plastovými. 

Související produkty

Podobné články

Léto chutná lehce, tak zlehčete svůj jídelníček!

Léto chutná lehce, tak zlehčete svůj jídelníček!

26.08.2015

Léto je báječnou dobou plnou zářivých barev, slunečních paprsků a zážitků. Letní dny přinášejí radost a dobrodružství, dávají poznat...

číst celý článek

Letní tipy pro krásu

Letní tipy pro krásu

03.08.2015

Léto dává prostor vyniknout. Právě v létě se můžete ukázat v celé své kráse. Vaše pokožka může zářit, vaše vlasy můžou budit rozruch,...

číst celý článek

Cestování se superfoods

Cestování se superfoods

20.07.2015

Léto je tu! Prázdniny jsou v plném proudu. Sluníčko září na celý svět, voda je osvěžující přesně tak, jak má být. Je tu doba dovolených a...

číst celý článek

všechny články