ZKRÁCENÁ OTEVÍRACÍ DOBA: Ve středu, čtvrtek a pátek bude naše prodejna v Brně otevřena do 15.00 hod. Děkujeme za pochopení.

Jak získat energii v hektickém čase adventu

Taky každý rok pátráte po tom, jak zvládnout vánoční svátky bez stresu? Zakomponujte do každodenního shonu pár mých jednoduchých tipů, které vám přinesou dostatek energie navzdory krátkým dnům bez sluníčka a vlezlé zimě.

O adventu se píše, že je to doba rozjímání a dobročinnosti. Tak tedy dobročinnost lze v jistém smyslu akceptovat – jsou tu přece vánoční dárky, které kupujeme nebo vyrábíme pro naše blízké. Moje osobní tradice mi v této době připomíná, že si v listopadu nebo prosinci mám koupit Nový prostor (je mi líto prodávajících v té zimě a navíc mi přijde, že se to před Vánoci tak nějak hodí). Ale doba rozjímání? Doba radostného příchodu spasitele? Doba zklidnění (která následovala po aktivním podzimu, kdy bylo nutné sklidit všechny plodiny a uskladnit je před příchodem tuhé zimy)?

V období adventu se postilo a taky se tolik nepracovalo, spíše se doma dralo peří, šilo, předlo a tkalo... V současnosti mám pocit, že poslední dva měsíce v roce jsou extrémně hektické, zaměřené na nadměrný výkon v práci a nadlidské úsilí v rodině a domácnosti, takže potom celý vánoční čas trávíme sbíráním střípků naší ztracené energie. Příprava na Vánoce s dětmi je ještě náročnější, protože ke zmíněnému výčtu musíme vydělit volný čas čtyřmi, abychom se dostali k prostoru, který můžeme věnovat přípravě Vánoc, vánočním tradicím i sami sobě.

A jak tedy rychle načerpat pozitivní energii a prožít klidné vánoční svátky?

Hodí se mít je stále při ruce

Možná vás nepřekvapí, že začnu čokoládou :-) Tedy vlastně nepraženými kakaovými boby, tímto pokrmem bohů s výraznou omamně hořkou chutí. Kakaové boby zlepšují náladu, povzbuzují a stimulují organismus, jsou plné antioxidantů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek. Božskému pokrmu starodávných Aztéků se přičítají i afrodiziakální vlastnosti a napomáhá vyplavovat hormon štěstí, se kterým máme tu čest, když jsme zamilovaní.

A co je na bobech opravdu skvělé? Jejich praktičnost! Celé nebo drcené kakaové boby můžete mít stále po ruce, stejně jako 100 % čokoládu! Stačí je mít v malé krabičce či plátěném pytlíčku, popřípadě si pořídit směs drcených bobů, goji a moruší s názvem Energy mix, který se zobe jedna radost! U nás doma s sebou tuto směs beru všude (hlavně v MHD je k nezaplacení) – já vyjím kakaové boby na povzbuzení a děti si dají sladké moruše a kustovnici plnou vitamínů.

V domácnosti by obzvlášť před Vánocemi neměl chybět ani kakaový prášekkakaové máslo a 100 % čokoláda!  

Skvělou vzpruhou je také ručně vyráběná lámaná čokoláda od Love of Raw. Tato zdravá pochoutka vás nabije energií jedné z nejkomplexnějších superpotravin světa. Zakousněte se do lahodných kousků domácí čokolády a vychutnejte si malou chvilku „jenom pro sebe“.

Jak na únavu aneb prášek nad zlato

Další skvělou superpotravinou v podobě prášku je maca. Jedná se o trubicovitou kořenovou zeleninu pocházející z peruánských And, která po namletí na prášek vypadá jako mouka. Ale nenechte se zmást, její blahodárné účinky se s jakoukoli moukou nedají srovnat! Maca je totiž výborný zdroj energie, který podporuje fyzický a duševní výkon, výdrž a vitalitu.

Prášek se dá přidat do vody, koktejlů, musli nebo ovocných a zeleninových pokrmů. Takže kdykoli během dne, kdy nám dochází energie, nebo víme, že před sebou máme nějakou výzvu nebo fyzický výkon, si můžeme macu rozmíchat ve vodě nebo jakémkoli džusu, namíchat do kaše, polévek nebo salátů.

Lahodné horké nápoje dodávající energii

Tak například takové horké kakao nás i naše děti zahřeje nejen na těle, ale i na duši. A není to ledajaké kakao! Jedná se o povzbuzující kakaový nápoj s houbou cordyceps a s zázvorem, jež nás nastartuje a udrží hladinu energie po dlouhou dobu. To je dáno především houbou cordyceps, neboli housenicí čínskou, která vytváří a udržuje stálou hladinu energie na buněčné úrovni. Má antioxidační účinky a pomáhá unavenému, namáhanému a stresu podléhajícímu organismu se opět vzpružit.

Zázvor v nápoji zvyšuje tělesnou teplotu a zrychluje metabolismus a v kombinaci s kokosovým cukremtvoří lahodné pitíčko. Tento lahodný šálek navíc navozuje povznášející účinky. Takže maminky, prosím, dopřávejte toto lahodné kakao raději jenom sobě, ať to nedopadne tak, že vám děti zboří dům a vy z toho budete mít víc práce než užitku!

Protože jde o instantní směs, stačí ji zalít horkou vodou, popřípadě dochutit kokosovým či jiným rostlinným mlékem. Není takový nápoj přímo darem z nebes seslaný na zem pro ty, kteří si chtějí užít předvánoční čas naplno, aniž by je jakkoli poznamenal typický každoroční shon?

Podobně funguje i funkční houba lion’s mane rostoucí v dřevinatých lesích po celém světě. Tato houba s názvem korálovec ježatý si svoje přízvisko vysloužila podle vzhledu, jež připomíná lví hřívu. A lví sílu dokáže také předat, proto je v tradiční čínské medicíně užívána jako povzbuzující prostředek. Efektivně posiluje organismus, umí zatočit s únavou a stresem a dokáže nastartovat mozek.

Mísa plná ovoce dodnes symbolizuje tichou modlitbu za dobrou úrodu a víru, že nadcházející rok přinese stejný blahobyt jako ten současný. Kromě čerstvého ovoce (tradičních českých jablek a hrušek) dříve obsahovala i sušené ovoce a ořechy. Přidejme k této starobylé předvánoční míse hojnosti produkty plné energie a zdraví. A dopřejme sobě i svým dětem i trošku času, abychom mohli rozjímat a hodnotit uplynulý rok. Vždyť propojit krásný tradiční advent se současným pojetím vánočních svátků je to, o co všichni usilujeme! Krásný předvánoční čas všem!

Související produkty

Podobné články

Tipy na suchou pleť

Tipy na suchou pleť

21.11.2016

Snížená produkce mazových žlázek je hlavním faktorem suché kůže na obličeji, která ztrácí svou přirozenou vlhkost a ochranný kožní film....

číst celý článek

Advent – doba hojnosti. Dopřejte sobě a svým blízkým mlsání plné energie a zdraví!

Advent – doba hojnosti. Dopřejte sobě a svým blízkým mlsání plné energie a zdraví!

09.12.2015

Není snad krásnější čas než čas adventní. Světla hvězd a vánočních ozdob září do prosincových dnů, aby rozněžnila naše srdce a projasnila...

číst celý článek

všechny články