V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Celostním přístupem ke zdravým zubům

„Zuby – pohroma huby.“ Tak praví známé rčení a kdo zakusil tento druh bolesti, ví, o čem je řeč. Návštěva zubaře obecně nepatří mezi oblíbené činnosti. Buďme za ně však vděční, dříve lidé dokonce i umírali na otravu krve ze zánětu zubu. Dík patří samozřejmě i objevu antibiotik, přestože mají negativní vedlejší účinky. Co nám zuby říkají a jak se o ně co nejlépe starat přírodními prostředky, abychom nemuseli dojít ke krajním řešením, na to se zaměříme v tomto článku.

Mýtus o fluoru – čím a jak čistit

Péče o zuby začíná již v dětském věku. Mnozí z nás pamatují zubní pastu s jahodou příchutí, kterou jsme milovali natolik, že jsme ji s radostí polykali, protože bylo těžké uvěřit, že se to skutečně nemá. A proč že se to vlastně nemá? Je to z důvodu obsahu toxických látek, např. triclosanu, který narušuje hormonální rovnováhu, ale především kvůli fluoridu.

Ve společnosti stále převládá názor o nezbytnosti fluoridů v prevenci zubního kazu. Po druhé světové válce byla zavedena fluoridace pitné vody pro zajištění zdravého chrupu budoucím generacím, ale ve většině evropských zemích byla následně zastavena. Přídatný fluorid je totiž toxický pro mozek, vede k hyperaktivitě, snížené schopnosti kognitivních funkcí a nižšímu IQ. Přebytek fluoridu se ukládá v zubech a kostech a vede k tak zvané zubní fluoróze (mléčné skvrny na zubní sklovině). To lze pozorovat u 30–50 % dětí v USA, kde od fluoridace dosud neupustili.

Vysoký obsah fluoridu najdeme i v minerálních vodách, vlivem používání průmyslových hnojiv a pesticidů se hojně dostává i do potravin a někdy se do nich přidává fluorid i cíleně jako aditivum.

Pro informaci: doporučené množství pro dospělého je 1–2 mg fluoridu denně. K jeho vylučování pomáhá vápník, hořčík, jód a lecitin.  

Jako dospělí už sice zubní pastu nepolykáme, ale i tak je dobré věnovat pozornost jejímu složení, stejně jako ústní vody. Na trhu je již mnoho zubních past na přírodní bázi. Nebo si ji můžete vyrobit doma sami. Stačí smíchat kokosový olej se zeleným jílem a přidat esenciální oleje, např. mátový, šalvějový nebo levandulový. Osladit si ji můžete např. xylitolem, který ač je sladký, zuby dokonce chrání proti kazu. Vynikající jsou pasty s obsahem esenciální směsi Thieves, které pořídíte i ve variantě pro děti.

zdravé zuby celostním přístupemDůležité je věnovat pozornost správné technice čištění, vhodnému kartáčku, který nám umožní dostat se i k osmičkám vzadu, a mezizubnímu kartáčku, díky němuž nebude v ústech nic „zahnívat“ a tlačit na dásně.  

Zánět dásní, projevující se jejich krvácením, je předstupněm parodontózy, jež nás nemilosrdně zbaví zubů nadobro. Výroba nových pak spolehlivě provětrá naši peněženku, investice do prevence se tedy skutečně vyplatí.

Populární jsou i stěrky na jazyk či výplachy kokosovým nebo slunečnicovým olejem, které pochází z ájurvédy. Stačí 15–20 minut převalovat lžíci oleje v ústech, vyplivnout a řádně vypláchnout vodou. Tato metoda snižuje počet bakterií v ústech a může pomoci zlepšit stav dásní.

Zubní výplně – černá a bílá

Dalším relativně nebezpečným materiálem, o kterém se stále vedou živé debaty, jsou amalgámové výplně tvořené rtutí. Rtuť sama o sobě je bezesporu toxická a některé studie upozorňují na narušení amalgámu při pití horkých a kyselých nápojů.

Na druhé straně stojí tvrzení, že z této sloučeniny se v průběhu života uvolní do těla obdobné množství rtuti jako při konzumaci mořských ryb. Otázkou je, zda někdo počítal i s koktejlovým efektem, tedy že se příjem rtuti z různých zdrojů sčítá a o kombinacích s dalšími potenciálně škodlivými látkami z životního prostředí ani nemluvě.

V severských státech nejspíš ano, jelikož v Norsku, Švédsku a Dánsku je používání amalgámu už zakázané. Mnozí lidé si v dnešní době nechávají měnit amalgámové plomby za bílé, samozřejmě i z estetického důvodu. Nevýhoda bílých kompozitních výplní je, že jsou křehké a může na nich ulpívat plak, vedoucí ke vzniku druhotného zubního kazu.

Během odstraňování amalgámové výplně se do vzduchu uvolní určité množství rtuťových par a hrozí nebezpečí jejich vdechnutí, ať už pacientem nebo lékařským personálem. Proto, pokud se rozhodnete pro tento krok, hledejte kliniky/ zubní ordinace, kde využívají bezpečné protokoly pro odstranění amalgámu. Většinou se těmito informace netají na webových stránkách.

Americký úsměv – bělení zubů v praxi

Barva našich zubů je do jisté míry dána geneticky, stejně jako naše tělesná konstituce. Bělení zubů se však stalo módní záležitostí. K tomuto účelu se používají peroxidové gely, které se aplikují na zuby přes noc. Bělí se i ultrafialovým světlem a laserem za použití bělícího gelu naneseného na zuby. „Nejhorší jsou bělící zubní pasty s mikrogranulemi. Ty působí jako brusná pasta a ztenčují zubní sklovinu,“ upozorňuje Petr Tomek, diplomovaný zubní technik.

Mezi přírodní a bezpečné způsoby bělení patří překvapivě obyčejná banánová slupka. Její bílou vnitřní stranou stačí zuby čistit po dobu pár minut, výsledek by se měl brzy dostavit. Klasikou je pak univerzální kokosový olej, který nejenže má antimikrobiální a desinfekční účinky, ale pomáhá zuby i bělit. Dřevěný popel čistí také velice dobře a dá se účinně použít proti žloutnutí zubů. A zkrášlující účinky na zuby má i taková kurkuma, která je navíc silně antiseptická.

curcumin v tabletáchAle pozor, i s některými přírodními prostředky je na místě být opatrný. Často doporučovaná jedlá soda nebo jablečný ocet by mohli vaši sklovinu zbytečně oslabit, proto vždy berte v úvahu aktuální stav vašich zubů.

Výživa – dost bylo vody s citrónem

Už na počátku minulého století poukázal zubní lékař Weston Price na souvislost mezi stravou, stavem chrupu a celkovým zdravotním stavem a publikoval ji ve své studii Výživa a fyzická degenerace (Nutrition and Physical Degeneration). Cestoval a vyšetřoval na nejodlehlejších místech světa a přišel na to, že nejzdravější jsou lidé, kteří mají ve svém jídelníčku čerstvé lokální potraviny rostlinného i živočišného původu.

Mezi jeho doporučení patřilo vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám (bílá mouka, cukr, rafinované rostlinné oleje, konzervy, pasterizované mléko atd.). Nutno ještě podotknout, že potraviny v té době nebyly tolik dotčené negativními vlivy průmyslu a intenzivního způsobu zemědělství. Ten zahrnuje průmyslová hnojiva, pesticidy, antibiotika a hormony, díky nimž je půda vyčerpaná a hospodářská zvířata prožívají nedůstojný život ve velkochovech.

V dnešní době jsou však domácí potraviny pro mnoho lidí jen vysněným přáním. Co je tedy důležité nezanedbat?

Základním minerálem je samozřejmě vápník. Ukazuje se však, že příjem potravin s vysokým obsahem vápníku není faktor číslo jedna, který hraje roli v jeho vstřebávání. Mnohem důležitější je zdravá střevní mikroflóra a vyváženost a pestrost jídelníčku, aby nenastal deficit ani přebytek určitých potravin.

O nadbytku živočišných produktů ve stravě není třeba se rozepisovat. Je známo, že přinášejí celou řadu zdravotních problémů, jelikož v těle vytvářejí pro-zánětlivé prostředí, tedy živnou půdu k propuknutí nemoci. Ale například i druhý extrém, frutariáni či vitariáni, stravující se převážně ovocem, se velmi často potýkají s problémy se zuby. Nadmíra cukru a příjem kyselých nápojů totiž naleptává zubní sklovinu.

Pokud každé ráno pijete vodu s citrónem kvůli alkalizaci či rozpouštění hlenů, je dobré dát si občas pauzu nebo zvolit jiné způsoby, jak svého záměru dosáhnout. Vegani mají často deficit vitamínů rozpustných v tucích, především D a K2, které jsou nezbytné pro správné ukládání vápníku v kostech a zubech. Vitamín K2 najdeme především ve fermentovaných potravinách, nejvíce ho obsahuje sójový sýr natto.

Náš tip: Trojkombinaci vápníku v chelátové formě společně s vitamíny D3 a K2 najdete také v tabletách od NaturLabs.

S klesající kvalitou potravin se však nedostatek vitamínů a minerálů týká čím dál většího počtu lidí a je na místě suplementace přírodními doplňky stravy.

Nechybí vám minerály? Jak to poznat a kde je najít se dočtete v našem blogovém článku.

Potraviny posilující zuby:

I když nás reklamy přesvědčují, že žvýkačky jsou spásou pro naše zuby, je dobré podívat se na jejich složení. Mnoho jich obsahuje jedovatý aspartam. Pokud toužíte po neutralizaci pH v ústech, lepší je rozžvýkat lístek šalvěje, dát si na jazyk kapku mátové esence nebo rozkousat tabletku chlorelly

chlorella na neutralizaci pH v ústech

A špatný dech často nemusí souviset přímo se stavem dutiny ústní, ale může odkazovat na problémy níže v trávicím traktu – od cukrovky až po probémy s žaludečními vředy nebo záněty v trávicím traktu. Výrazně špatný dech je dobré nepodceňovat.   

Psychosomatika – podívejme se jí na zoubek!

Podle tradiční čínské medicíny leží zuby na všech meridiánech, a jsou tak propojeny se vším, co se v těle na energetické úrovni děje.

Vztah zubů a ostatních částí těla zkoumá somatotopie. Postavení jednotlivých zubů má svou vypovídací hodnotu, stejně jako umístění kazu nebo vznik parodontózy. Jsou odrazem, s jakou radostí se zakusujeme do života a také toho, zda v životě něco musíme, můžeme nebo nemůžeme z(a)kousnout, či máme-li něčeho plné zuby.

Zubní kámen –„zkostnatělé“ názory a postoje
Skřípání zubů ve spánku – potlačená agresivita neprojevená do vědomí
Krvácející dásně – snadno nás něco zraní, nezvládnutá agrese
Předkus horní čelisti – bázlivost, potíže s uplatněním
Předkus spodní čelisti – strnulost, dogmatické jednání

Emoce, vlastnosti, vztahy

Meridián

1. řezáky

rodiče, sebeprosazení a životní vůle, mezera mezi nimi – pocity nejistoty

ledviny

2. řezáky

vztah k rodičům, překrývání s 1. řezáky – nesouhlas s rodiči, velikost – submisivita nebo dominance

ledviny,

močový měchýř

3. špičáky

životní změny, růst člověka, vlastní zájmy, souvisí s vaječníky

játra, žlučník

4. předstoličky

vlastní touhy, ego, pokud nemá místo – omezení ve vlastním rozvoji

slezina, žaludek

5. předstoličky

kreativita, uskutečnění plánů

slezina, žaludek

6. stoličky

postavení v životě, potřeba být milován, paměť na dětství, citová traumata (často se kazí jako první)

plíce, tlusté střevo

7. stoličky

vztahy k okolnímu světu

plíce, tlusté střevo

8. zuby moudrosti

spojení s vnitřním Já a kolektivním vědomím, neměly by se zbytečně odstraňovat

srdce, tenké střevo

Zdroj tabulka: POLÁČEK, R.J. Potíže se zuby a jejich psychosomatické souvislosti [online]. [cit. 2017-02-28]. Dostupné z: http://www.calendula.cz/zuby.htm

Související produkty

Podobné články

Nechybí vám minerály? Jak to poznat a kde je najít

Nechybí vám minerály? Jak to poznat a kde je najít

06.07.2023

Když se řekne „minerál“, nejspíš se vám automaticky vybaví něco, co byste hledali spíš v zemi – třeba křemen nebo nějaký jiný nerost. Ve...

číst celý článek

Rozhovor: Barefoot - návrat k přirozenosti, nebo módní trend?

Rozhovor: Barefoot - návrat k přirozenosti, nebo módní trend?

06.04.2017

Poslední roky se i na českém trhu objevil fenomén barefootové obuvi, tedy takové, která člověku simuluje chůzi naboso. Tato myšlenka je...

číst celý článek

Univerzální medicína 21. století – kokosový olej

Univerzální medicína 21. století – kokosový olej

05.05.2016

Kokosový olej ještě před pár lety nebyl tak populární, jak je tomu dnes. Postupem času se však jeho podvědomí dostalo do tělové a vlasové...

číst celý článek

všechny články