ZKRÁCENÁ OTEVÍRACÍ DOBA: Ve středu, čtvrtek a pátek bude naše prodejna v Brně otevřena do 15.00 hod. Děkujeme za pochopení.

5 tipů pro spokojená játra

Po dlouhé a vydatné zimě, při které jsme se zahřívali hutnějšími a výživnějšími pokrmy, nastává období jara – čas nových začátků. Jarní období je podle tradiční čínské medicíny spjaté s játry a žlučníkem, které si po zimě rozhodně zaslouží odlehčení. Právě na jaře je vhodné podpořit jejich regeneraci a tím se nastartovat do aktivnější části roku. Detoxikovaný organismus je perfektně připravený vstřebávat živiny z mladých rostlinek, kterými nás příroda obdaruje. S energií nového života dostaneme i my příval síly pro radostné jarní tvoření.

5 tipů pro spokojená játra

Odlehčení k jaru prostě patří

V minulosti bylo období předjaří přirozeně spojené s půsty. Mělo to hned několik důvodů, které nám dávají inspiraci i do dnešních dnů. V zimním období je přirozená potřeba jíst hutnější pokrmy, které prohřívají zevnitř a uzemňují tělo i ducha. Dříve se konzumovalo to, co bylo dobře uskladnitelné. Naši předkové hojně využívali sušené ovoce, kořenovou zeleninu, obiloviny, ořechy, nakládanou a kvašenou zeleninu, ale ti dobře situovaní také zpracované maso a sádlo, které chvíli vydrželo. Během zimy se porážel dobytek a dělaly zabíjačky. Ke konci zimy pak již zásoby potravin docházely. Z tohoto důvodu se svatby nepořádaly v květnu, jelikož případný novorozenec by se narodil do nuzného období.

Do přirozenosti ročního cyklu pak zapadly i náboženské rituály. Mnozí jistě znáte čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Ne nadarmo tomuto největšímu duchovnímu svátku křesťanské tradice předcházela tzv. doba postní. Půstování nás totiž přirozeně po „zemitém“ zimním období otevírá většímu sebeusebrání a propojení s tím, co nás přesahuje.

Jarní očista je dobrý rituál, který nás převádí z období zimního „zavrtání se do teplého hnízda“ do doby jarního rozletu. Můžeme se pak otevřít energii nových začátků, přijímat inspiraci pro nové projekty a odpočatí se vrhnout do intenzivnější fyzické aktivity venku.

Pokud už tedy vidíte vylézat zelené výhonky rostlin, nastal čas změnit jídelníček. S jarem přichází přirozená potřeba odlehčení organismu, aby mohl přijímat všechny ty čerstvé živiny, které přináší rostlinky, co na jaře vyrostou.

Jak se postarat o zdraví svých jater

Játra jsou nepostradatelným orgánem, který hraje důležitou roli při detoxikaci těla. Pokud se poškodí nevhodnou stravou, konzumací alkoholu nebo některými nemocemi, může se v tkáních hromadit přebytek toxinů, což je pro naše tělo zásadně nebezpečné. Hýčkejte si je proto, ať jsou jako v bavlnce.

1. Nalaďte se na přirozenou stravu

Tedy přírodní potraviny bez průmyslového zpracování. Vyhněte se  polotovarům a pokrmům, které prošly konzervací či jiným zásahem potravinářského průmyslu, díky kterému byly „obohaceny“ o barviva, stabilizátory a další pro tělo toxické látky.

Svůj jídelníček tvořte z pokrmů čerstvých a jednoduchých, které jsou bohaté na vlákninu. Můžete absolvovat např. rýžový půst, tzv. horkokrevní půst na šťávách nebo vydržet měsíc bez cukru, mouky a mléka. Výsledkem bude pročištěné tělo a pohled na váhu rozhodně potěší, jelikož kila půjdou přirozeně dolů.  

přírodní potraviny podpoří očistu jater

2. Játra milují zelenou

A proto si neváhejte na talíř přidat mladé kopřivy, listy pampelišek nebo sedmikrásek, medvědí česnek a jiné poklady, které nám příroda v tuto dobu nabízí.

Doma si můžete vypěstovat v květináči svůj vlastní zelený mix. Pokud si ho odšťavníte, zvýšíte tím efektivitu detoxikačního procesu a snadno dostanete vitamíny i minerály do těla bez jinak potřebného trávení. Šťávy jsou pro naše buňky vyloženě  očistné a výživné elixíry.

Pokud nemáte tyto možnosti, můžete si pořídit již usušenou šťávu z mladého ječmene nebo pšenice (ta je lahodnější) a snadno si ji pomocí shakeru připravit. Skvěle se doplňuje s chlorellou, která má speciální vlákninu, díky níž je schopna všechno vyplavené spolehlivě odvést z těla ven. Živiny totiž mnohem lépe přijmeme, pokud máme čistá a nezanesená střeva.

Vyzkoušet můžete také mix zelených potravin Ormus Super Greensvyváženou směs usušených šťáv z mladých výhonků.

Ormus Super Greens

3. Jezte řepu

Další zelenina vhodná pro celkovou detoxikaci organismu, za kterou vám vaše játra poděkují, je také červená řepa. Řepa obsahuje vysoký podíl antioxidantů, které vážou volné radikály v těle. A mimo to posiluje krvetvorbu. Napomáhá tedy odlehčení a očistnému procesu orgánů.  Jako přípravu zvolíme vaření na páře, dušení, odšťavnění nebo kvašení. Kyselá chuť je koneckonců dominantní chutí jara.

4. Vyzkoušejte bylinky

Z bylin je v souvislosti s játry nejvíce oblíbený ostropestřec mariánský, který prokázal silné ochranné a regenerační účinky. Je to největší pomocník při potížích souvisejících s játry nebo během léčby syntetickými medikamenty, jež játra velmi zatěžují. Určitě jste také slyšeli o kořenu pampelišky, který napomáhá očistě žlučníku a jak se lidově říká, „čistí krev“.

Pokud cítíte, že vaše játra potřebují opravdu silnou akci bylin, vyzkoušejte špičkový produkt Liver Rescue z dílny amerického naturopata Jametha Sheridana.  

5. V aromaterapii se k očistě těla používá citrónová esence, která je zároveň prostředkem pro podporu funkce jater. Zvolit můžeme i esenci grepovou, protože ještě více stimuluje odbourávání tuků. Vylučovací funkci pak podporuje esence mátová. Stačí přidat  jednu kapku citrónu do sklenice vody dopoledne a jednu kapku máty odpoledne, a vypít!

Toto doporučení se však vztahují pouze na esence terapeutické kvality, které jsou vhodné pro vnitřní užívání, jako jsou oleje od Young Living.

A důležitá poznámka na konec. Při každé očistné kúře hlavně nezapomeňte dostatečně pít vodu, abyste řádně vylučovali a předešli nežádoucím projevům detoxikace.

Krásné energické jaro! :)  

Související produkty

Podobné články

Půst jako občerstvení pro vaše tělo i ducha

Půst jako občerstvení pro vaše tělo i ducha

26.01.2018

Vypadá to, že zimní čas je pomalu za námi a nedočkavě vyhlížené jaro se ujímá své vlády. Minulo období plná chladu a tmy, kdy jsme si...

číst celý článek

Šťáva Pro super krev podle Mimi Kirk

Šťáva Pro super krev podle Mimi Kirk

06.03.2017

Tato šťáva podle půvabné Mimi Kirk normalizuje krev, čistí a chrání zrak. Kombinace červené řepy, beta-karotenu v mrkvi a chlorofylu v...

číst celý článek

Zdravá snídaně: Detoxikační snídaňová kaše se superfoods

Zdravá snídaně: Detoxikační snídaňová kaše se superfoods

25.10.2016

Tato superzdravá snídaně v podobě misky plné superpotravin vám rozzáří ráno. Vsadíte se?

číst celý článek

Česká bylinná trojice pro jarní očistu

Česká bylinná trojice pro jarní očistu

21.04.2016

Superpotraviny zařazujeme do našeho jídelníčku z důvodu jejich koncentrovaného obsahu cenných látek, které umožňují výjimečnou výživu pro...

číst celý článek

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

07.03.2016

Pro období jara je typický restart celého těla, kdy odchází zima a přírodě zavládne prvek dřeva. Veškerá energie přírody směřuje vzhůru,...

číst celý článek

všechny články