V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Jak se projíst k dobré náladě II.

Zima je období, kdy příroda přirozeně odpočívá. Dny jsou krátké a studené, a tak všechno živé spoří svou energii. My však zdánlivě nemáme důvod odkládat práci a více odpočívat. A právě tímto celoročně stejným tempem se často ženeme k vyčerpání rezerv našich sil. Dobrá zpráva je, že to můžeme změnit. Buďme na sebe hodní a posilujme se zevnitř! V tomto díle článku rozebereme, jak pomocí jídla a vlídného zacházení se sebou samým zvládat únavu, stres a špatnou náladu.

Nalaďte se na přírodní cykly

Od pradávných věků znal člověk stejně jako zvířata přirozený rytmus ročních období.
V našich zeměpisných šířkách přichází po radostném jaru a prosluněném létu deštivý podzim a tmavá zima. To je dobrá zpráva pro přírodu – pro všechny rostliny, keře i stromy znamená odpočinek, určený k nabrání nových sil pro další plození. I lidský živočich podléhá takovému rytmu. Po aktivním létě, kdy vyrážíme na dlouhé výlety a věnujeme se nespočtu sportovních aktivit, bychom si dle přirozeného řádu měli i my dlouze odpočinout. Toto období není pro nás jen pasivním odpočinkem a nicneděláním. Je to čas pro hluboký vnitřní vhled, strávení všech nashromážděných zážitků a přípravu na další jaro a léto.

My, moderní lidé, však tuto skutečnost opomíjíme. Nejsme závislí jen na slunečních paprscích – můžeme si přece kdykoliv rozsvítit nebo zatopit. Po celý rok máme stejné pracovní nasazení a není přece důvod k pomalejšímu tempu. Všichni však víme, že v radostné jarní atmosféře nám jde práce mnohem lépe od ruky. Když svítí sluníčko, máme vždycky víc chuti se smát a vyrážet ven. Nedostatek slunečního svitu po dlouhém podzimu a v zimě, navíc v kombinaci s běžným pracovním nebo sportovním režimem, vede spousty lidí k hluboké únavě a depresivním náladám na konci zimního období. Samozřejmě i pro tento stav máme pojmenování, říkáme mu „jarní únava“ a bereme ho jako „normální“.

Ovšem rozhodnutí o tom, co je normální právě pro vás, máte ve svých rukou pouze vy. Když se bez výmluv prostě rozhodnete, že si v zimě více odpočinete, dopřejete si teplo a klid, uvidíte, že vám všechny okolnosti pomohou.

Odpočiňte si a probuďte svoji sílu

Na únavu spolehlivě funguje jen jediný lék. Tím je hluboký odpočinek a vnoření se do sebe. Nicméně pro efektivnější prožití naší pracovní doby nebo času pro vyřizování důležitých věcí si ale můžeme vzít na pomoc několik pomocníků.

Příjemný stav duševní bdělosti navozuje kvalitní kakao nebo čokoláda, ať už ve verzi sladké nebo nesladké. A pokud si neumíte představit ranní probuzení k životu bez kávy, rozhodně vyzkoušejte její kombinaci s Lion's Mane – houbou, která mimo jiné zvyšuje odolnost vůči stresu. Je to doslova nápoj plný zdraví.

Skvělým pomocníkem, který bystří mysl, dodává sílu tělu a působí širokým spektrem příznivých účinků na lidský organismus, jsou  funkční houbyReishi lze použít k navození příjemného uvolnění před spaním, CordycepsChaga naopak povzbuzují k fyzické aktivitě a sportu. Lion´s Mane zase stimuluje duševní činnost, je tedy ideální pro koncentraci při práci nebo při učení.

Tip: Rozpusťte jeden sáček v půl litru až v litru vody a popíjejte třeba z shakeru nebo skleněné láhve. Budete tak stimulovat svou aktivitu postupně a zároveň podporujete svůj pitný režim.

Máte-li před sebou náročné období nebo pokud se věnujete intenzvnímu tréninku, vyzkoušejte Macu. Jde o prášek z rostlinné hlízy velmi jemné chuti. Při pravidelném užívání harmonizuje hormonální osu na úrovni testosteronu, a tím i zlepšuje váš pocit z vlastní výkonnosti.

Tip: Maca je ideální k přimíchávání do smoothies nebo koktejlů.

Na stres vyzrajete s adaptogeny

Stresová reakce slouží k tomu, abychom v sobě zaktivovali v krátkodobém horizontu co nejvíc sil k řešení akutního problému. Je to pro nás zdravá a přirozená reakce, pokud nepřekročí únosnou míru. Tedy když se neopakuje často nebo nepůsobí dlouhodobě. 

Možná víte, že proti stresu pomáhají adaptogeny, které zvyšují odolnost organismu vůči zátěžovým situacím. Vedle stovky let známých antistresových pomocníků jako ženšen, eleuterokok nebo schizandra máme k dispozici i další.

Tip: V této oblasti pro vás máme specialitu: kombinaci funkčních hub a adaptogenů v jediném rozpustném nápoji Adaptogen Blend Mix. Tato směs obsahuje chagu, reishi, moringu, tulsi, ashwagandhu, eleuthero, amlu, schizandru, skořici a yacon. Díky synergii všech ingrediencí vám bude pomáhat s udržením psychické pohody i během náročnějšího období. 

Stálicemi na nebi přírodního léčení jsou již zmíněné funkční houby. Svými účinky působí podpůrně na lidskou psychiku i unavené tělo. Pro to, aby správně fungovaly, je důležité užívat je pokud možno pravidelně. 

Balzám pro nervy – vitamíny skupiny B

Z velké rodiny vitamínů B je pro správnou funkci nervů nezbytný hlavně vitamín B6 a B12 (v kapkách nebo v kapslích ve skvěle vstřebatelné liposomální form)Máte-li strach, že po užívání vitamínů B půjde vaše váha nahoru, nemusíte mít obavy. Je pravda, že ve vyšších dávkách vitamín B6 může lehce zvyšovat chuť na sladké, ale ruku na srdce – v zimě má organismus stejně vyšší potřebu přijímat potravu. A pokud si zvolíte dobrotu ze „zdravé“ skupiny, mlsejte bez výčitek svědomí.

Mimoto, že třeba vitamín B6 podporuje vstřebávání tryptofanu (bílkoviny nezbytné pro dobrou náladu), se navíc všechny vitamíny B vstřebávají lépe, pokud je užijete dohromady. Proto také vzniklo jejich tradiční spojení pod názvem B-komplex. Můžete jej konzumovat například ve formě kapek, ale také v chutnější podobě jako lahůdkové droždí

Ukliďte si v sobě

Základním předpokladem pro to, abychom přes den zvládli co nejvíce věcí bez stresu a bez zbytečného vypětí, je samozřejmě hluboký odpočinek v noci. Během spánku bprobíhá něco jako úklid v naší mysli, protože zpracováváme vše, co se uplynulý den událo. Je to důležitý proces, protože jen v uspořádaném prostoru mohou vznikat nové projekty a růst nové myšlenky.

Výzva k hlubokému odpočinku je obtížná hlavně pro jedince „ohnivého“ charakteru, kteří by nejraději všechno udělali hned. Lidem s tendencí k workoholismu může dokonce vyvolávat pocity úzkosti, jsou-li nuceni k odpočinku. Ať už potíže s přepnutím do klidového režimu máme, nebo ne, k relaxaci pomohou bylinky – tradičně meduňka, kozlík, chmel, mučenka nebo levadule. Ty voňavé samozřejmě můžeme používat i aromaterapeuticky jako esenciální olejíček v difuzéru.

Související produkty

Podobné články

Jak se projíst k dobré náladě I.

Jak se projíst k dobré náladě I.

15.01.2018

Zima – málo slunečního světla, zato spousta úkolů a závazků, občasné nachlazení s rýmičkou, a přitom dovolená a odpočinek v nedohlednu…...

číst celý článek

Vánoční svátky s klidným srdcem i svědomím

Vánoční svátky s klidným srdcem i svědomím

28.11.2017

Slovo na 5, které se pojí s vánočními svátky? Ač by to měla být láska, často se jedná spíše o stres. Pojďme si říct, jak ho letos vůbec...

číst celý článek

5 pilířů pro psychickou pohodu v podzimním nečase

5 pilířů pro psychickou pohodu v podzimním nečase

26.09.2017

Po období dlouhých dní plných slunce, které jsme trávili v pohybu a venku přišel skutečně sychravý podzim a s ním uzemněná nálada. Rádi...

číst celý článek

Potraviny, které vás zbaví stresu

Potraviny, které vás zbaví stresu

01.10.2015

Nepodléhejte podzimním chmurám, vychutnejte si všechny barvy života! Vybavte se dávkou energie, pořádnou náloží přírodních vitamínů a...

číst celý článek

všechny články