ZKRÁCENÁ OTEVÍRACÍ DOBA: Ve středu, čtvrtek a pátek bude naše prodejna v Brně otevřena do 15.00 hod. Děkujeme za pochopení.

Auroville – komunitní město budoucnosti

Chtěli byste žít ve městě, kde nepotřebujete peníze, zato sousedské vztahy tu nefungují jinak než ve vzájemném míru a harmonii? Auroville je takový experimentální projekt, který zdárně existuje již přes 50 let. Jeho účelem bylo vytvoření společnosti lidí dobré vůle žijících přirozeně v kontaktu s duchovním světem. A my vám chceme dnes Auroville představit, máme k němu totiž zcela speciální vztah. Díky naší spoluzakladatelce Lucii Aujeské jsme radostně navázali spolupráci s místním dodavatelem křupavé spiruliny, na které si nyní můžete pochutnat i vy.

Město bez vlády, peněz i náboženství


Dát prostor novému typu společnosti, kde lidé žijí bez autorit, peněz, hromadění majetku nebo dogmatických náboženství – to byla ušlechtilá myšlenka, na jejímž základě vznikla Auroville. Toto místo mělo být domovem lidí žíjících spolu v míru, jednotě a pravdě. Letos v únoru Auroville oslavila 50 let od svého založení.

S původní myšlenkou přišla spirituální učitelka Mirra Alfassa, známá jako „Matka“. Výsledkem její vize a snažení bylo oficiální otevření Auroville při inauguraci v roce 1968 v Indii. Architektonická podoba města připomíná spirálu galaxie, jejímž centrem je zlatý kulovitý chrám Matrimandir.


Chrám, kde sídlí vědomí

Hustota zástavby dodnes zdaleka neodpovídá původnímu plánu vybudovat město pro 50 tisíc obyvatel. Majestátnost celého městečka však stráží chrám Matrimandir, stojící v centru Auroville, který poskytuje návštěvníkům kontakt s posvátným vědomím. Uvnitř se nachází 12 menších meditačních komnat, kdy každá reprezentuje jednu z ušlechtilých lidských vlastností. Centrem chrámu je pak hlavní komnata, kde návštěvníci získávají kontakt s čistým vědomím. Vše v Auroville však spočívá mimo dogmata jakéhokoliv náboženství, to bylo důsledným záměrem Matky.


„Někde na Zemi má být místo, které nebude vlastnit žádný národ, kde bytosti dobré vůle s upřímnou touhou mohou žít svobodně jako občané Světa a podléhat jediné autoritě – nejvyšší pravdě. Místo míru, svornosti a harmonie…“

– Mirra Alfassa, Matka


Život v Auroville

„Město úsvitu“, což je význam slova Auroville, se postupně rozvinulo v unikátní osadu, kde trvale žije přes 2 tisíce lidí z celého světa.

Funguje tu směnný obchod, nic nepatří konkrétní osobě a elektřina i školství je zdarma. Farmáři používají ekologické principy zemědělství, které experimentují se záměrem o trvale udržitelné hospodaření, úspory vody, energie, nebo obnovu lesních porostů.

Pro Auroville je důležitou hodnotou sdílení. A to nejen hmotných statků, ale především znalostí, dovedností a spirituality.

Naše nová spirulina

Za nového dodavatele naší křupavé spiruliny v jemnépikantní verzi vděčíme Lucii Aujeské, která Auroville navštívila v roce 2017. Už několik let před tím ji toto místo volalo. Navázala zde kontakt a spolupráci s místními pěstiteli vysoce kvalitní spiruliny, která se suší na slunci. Tím získává vyjímečně jemné, charakteristické aroma, lahodnou chuť, a zachovává si své výživné a energetické hodnoty.

Máme z této s láskou vyráběné spiruliny v našem sortimentu velikou radost a věříme, že si ji také budete užívat! Třeba jednou i vy navštívíte Auroville. Kéž by na Zemi vznikalo více takových místa s ušlechtilým záměrem pro dobro všech bytostí.

Související produkty

Podobné články

Salát s krémovým toppingem a spirulinou

Salát s krémovým toppingem a spirulinou

21.03.2017

Jednoduchý salátek z běžných surovin jsme zjemnili kešu dresingem a ozvláštnili křupavou spirulinou. Vyzkoušejte!

číst celý článek

Sýrové kešu koule se spirulinou

Sýrové kešu koule se spirulinou

21.03.2017

Přidejte do klasického kešu sýra křupavou spirulinu, vytvarujte kuličky a nejrychlejší občerstvení na světě je hotovo! 

číst celý článek

Pikantní tyčinky se spirulinou

Pikantní tyčinky se spirulinou

21.03.2017

Rádi byste nějakou výživnou raw tyčinku na svačinu a nemusíte zrovna sladké? Zkuste si připravit pikantní slanou tyčinku s křupavou...

číst celý článek

Masala kešu s pikantní spirulinou

Masala kešu s pikantní spirulinou

21.03.2017

Máte chuť něco zobat? Zkuste si vyrobit naši orientální kořeněnou směs kešu a křupavé spiruliny z Auroville. 

číst celý článek

V nákupních košících si vozíme zbytečnosti

V nákupních košících si vozíme zbytečnosti

05.01.2015

Zakladatelka firmy Vitalvibe Lucie Aujeská poskytla inspirující rozhovor, v němž načrtla hlavní neduhy ve stravovacích návycích dnešní...

číst celý článek

Rozhovor s Janem: „Mým snem je sdělit co nejvíce lidem, že mají v životě volbu v tom, co jedí a dělají…

Rozhovor s Janem: „Mým snem je sdělit co nejvíce lidem, že mají v životě volbu v tom, co jedí a dělají…

28.11.2014

Pro tento rozhovor jsem si vybrala muže, který našel zálibu ve světě raw food alias syrové živé stravy a pomocí svého e-shopu usnadňuje...

číst celý článek

všechny články