V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Léto chutná lehce, tak zlehčete svůj jídelníček!

Léto je báječnou dobou plnou zářivých barev, slunečních paprsků a zážitků. Letní dny přinášejí radost a dobrodružství, dávají poznat dosud nepoznané. Tím může být i lehký letní jídelníček, který vám představíme v tomto článku. Poznat tak můžete nové chutě, ingredience a způsoby, jak si připravit své jídlo, svačinky, oběd i večeři. Lehké pokrmy můžou být tím, co vás v létě příjemně překvapí. Pomůžou vám udržet si štíhlou postavu, současně vás naplní energií a elánem do všech letních aktivit.  Tedy s chutí do toho!

Letní saláty na tisíc způsobů

Největší podíl v letním jídelníčku by měla zabírat zelenina. Zasytí, ale nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi. Je složena zejména z vody, obsahuje také velké množství vlákniny a řadu cenných minerálních látek a vitamínů.
Zelenina se dá přidávat do mnoha různých pokrmů, nabízí nespočet chutí, vůní a barev, které zpestří jakékoliv jídlo. V létě zeleninu můžete využít také jako zdravou alternativu pečiva a běžných příloh jako jsou brambory, těstoviny nebo rýže.

Saláty a salátky

Zelenina se může stát i základem pokrmu, zejména nejrůznějších zeleninových salátů. Využít přitom můžete jakoukoliv zeleninu, kterou máte po ruce. A právě v letním období je jí více než dost. Okurky, rajčata, papriky, cibule, listový salát, ale také květák, brokolice nebo cuketa – to je jen několik málo z celé palety zeleninových ingrediencí, které mohou dát vznik letním salátům.

Tip: Inspiraci najdete také v našich receptech. Co třeba vyzkoušet Raw tabouleh?

Konopná a chia semínka

V našem kapustovém salátu, ale i mnoha dalších, využijete pozoruhodná konopná semínka. Chutnají příjemně oříškově, jsou lehce stravitelná, a ještě k tomu nabízejí plno kvalitních bílkovin, minerálů a omega kyselin.

Konopí se vám může hodit i v podobě oleje. Konopný olej v salátech nahradí známější olej olivový. Nejenže je výjimečným zdrojem minerálních látek a nenasycených mastných kyselin, ale má také zajímavou zelenou barvu a jedinečnou travnatou vůni.

Vraťme se však ještě k semínkům. Semínka totiž doplní jakýkoliv zeleninový salát. A nemusí jít jen o konopná semínka. Využít můžete i chia semínka, poklad aztéckých bojovníků. Nejenže vám dodají energii a řadu bioaktivních látek, v létě přijdou vhod také díky své schopnosti podporovat hydrataci.

Sezamová semínka a himalájská sůl

Sílu, která dokáže skály lámat, slibují i sezamová semínka. Ta jsou spolu s mořskou solí klíčovou ingrediencí kořenící směsi na saláty gomasio.

Pokud chcete vyzkoušet netradiční gomasio, využijte místo mořské soli prastarou himalájskou sůl.

Na polévkovou lžíci soli si připravte polévkovou lžíci prášku spiruliny a 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí. Polovinu surovin spolu s 250 g sezamového semínka jemně pomelte. Poté přidejte i zbytek ingrediencí a zdravé raw gomasio je na světě!

Už s ním jen dochutit některý ze svěžích letních salátů. Spirulina mu mj. dodá chlorofyl, droždí mu zase dodá jemnou chuť připomínající sýr.

Lákavé nudličky, nudle a špagety

Při přípravě zeleninových salátů si můžete vyhrát i s tvary zeleniny. Půjde to velmi jednoduše, pokud budete mít při ruce spiralizér (špagetovač).

Tento praktický přístroj dokáže vykouzlit z různých druhů zeleniny širší nudle, ale také tenké nebo středně tlusté nudličky. Obzvláště z cuket, mrkve nebo ředkve budou neodolatelné.

Spiralizér však využijete i na sladké pokrmy a ovoce.

Velmi snadno si s ním můžete připravit třeba nudle ze šťavnatých jablíček.

Ty pak stačí posypat mákem, špetkou skořice, příp. zalít kokosovým nektarem a pustit se do úžasné letní pochoutky.

Ovocné dobrůtky jako báječný dezert

Léto je dobou hojnosti, kdy nám příroda nabízí ty nejchutnější a nejzdravější plody. Tyto slaďoučké pochoutky nahradí jakékoliv sladkosti. Mohou se také stát základem zdravých dezertů. Kombinovat je můžete třeba s vysoce výživným kokosovým cukrem, který zaujme svým exotickým aroma i sladce opojnou chutí s nádechem vanilky.

Milovníci čokolády mohou ovoce doplnit i čistými kakaovými boby, které jsou mimořádným zdrojem antioxidantů. Mají pravou čokoládovou chuť a jsou nabité energií a radostí. Okamžitě vám zvednou náladu.

Mandlové máslo, kešu, kakaové boby, kokosový nektar a banán

Ve zdravé podobě si můžete dopřát i jeden z nejoblíbenějších dezertů léta – banana split.

Základem bude banán a zmrzlina, kterou si připravíte ze zmraženého jogurtu. Banán pak na dezertním talířku rozpůlíte, abyste mu jogurtovou zmrzlinou dodali sněhovou něhu. Jemnost dezertu propůjčí mandlové máslo, přitažlivost zase nasekané kešu oříšky a kakaové boby, famózní sladkost mu dodá kokosový sirup.

Lahodná a zdravá zmrzlina

Zmrzlina k létu prostě patří. V banana splitu jsme využili zmrzlinu z rostlinného jogurtu, ta je však jen jednou z mnoha variant domácích nanuků. Domácí zmrzlinu si můžete připravit v celé paletě různých chutí a barev. Zkuste recept na naše raw magnum. 

Související produkty

Podobné články

Recept na chutný a probiotiky nabitý jogurt, kterým podpoříte své trávení

Recept na chutný a probiotiky nabitý jogurt, kterým podpoříte své trávení

01.08.2017

Proč si jogurt kupovat, když si ho můžu doma vyrobit. Tento je navíc opravdu speciální. Je totiž obohacen o probiotika , která nám ve...

číst celý článek

4 recepty se spiralizérem, které si zamilujete

4 recepty se spiralizérem, které si zamilujete

28.03.2017

Spiralizér je skvělá pomůcka pro zpestření jídelníčku, vykouzlíte s ním spoustu druhů nudlí bez zbytečného lepku a se spoustou vitamínů...

číst celý článek

Kešu jogurt s raw jahodovým džemem

Kešu jogurt s raw jahodovým džemem

02.02.2017

Nejenže z ořechů vyrobíte mléko, sýr, ale dokonce i veganský jogurt. Stačí mít po ruce probiotika, která udělají všechnu práci za vás....

číst celý článek

Jak zpracovat bohatou úrodu a zachovat přitom vitamíny a minerály

Jak zpracovat bohatou úrodu a zachovat přitom vitamíny a minerály

29.08.2016

Matička Příroda se v posledních měsících pěkně činila, a tak nám na konci léta na zahrádkách i v lesích zbývá hodně úrody. A ať už...

číst celý článek

5x raw zálivka k salátům

5x raw zálivka k salátům

29.07.2016

V létě je víc než kdy jindy zelenina pěkně čerstvá a křupavá a chuť na lehoučký salát roste úměrně s teplotou vzduchu. Připravili jsme si...

číst celý článek

Jak na zdravé stravování i na cestách

Jak na zdravé stravování i na cestách

12.07.2016

Cestování obohacuje ducha, hřeje u srdce, přináší poznání, inspiraci, nová přátelství i lásky. Někdy však může být velmi náročné, a to...

číst celý článek

Raw nudle s mákem

Raw nudle s mákem

16.02.2016

Klasika našich babiček v raw provedení. Připravte tuhle oblíbenou dobrotu dětem, uvidíte, že nic nezbyde.

číst celý článek

Letní tipy pro krásu

Letní tipy pro krásu

03.08.2015

Léto dává prostor vyniknout. Právě v létě se můžete ukázat v celé své kráse. Vaše pokožka může zářit, vaše vlasy můžou budit rozruch,...

číst celý článek

Cestování se superfoods

Cestování se superfoods

20.07.2015

Léto je tu! Prázdniny jsou v plném proudu. Sluníčko září na celý svět, voda je osvěžující přesně tak, jak má být. Je tu doba dovolených a...

číst celý článek

Horké léto s chladnou hlavou

Horké léto s chladnou hlavou

27.06.2015

Aby nás léto nepřekvapilo svojí silou, horkostí, parnem, tetelícím se vzduchem a sálajícím sluníčkem, máme pro vás několik tipů, jak si...

číst celý článek

všechny články