V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty

Detox. To je téma na celé kapitoly a knihy. Pojďme se ale podívat na to, jakou roli může hrát v souvislosti se sportem. V tomto článku si přiblížíme detox, kterému můžeme podrobit naše tělo, jestliže máme potřebu na něm něco změnit. Ať už se jedná o shození pár přebytečných kil, která nás straší od Vánoc, nebo nabrání vytoužené svalové hmoty. V obou případech je jasné, že nejdůležitějšími společníky nám budou zdravá strava v kombinaci se sportovní aktivitou.

Chce to však znát hlavu a patu celého tohoto očistného procesu a nepodlehnout záplavě často nesmyslných informací všude kolem. Společnost je především díky internetu tímto moderním pojmem slibujícím často až nemožné doslova přehlcena. Ve vzduchu se tak rodí jakýsi nátlak cílený na každého, komu není lhostejná vnitřní či vnější stránka jeho těla.

Ze všeobecného povědomí se však pomalu vytrácí původní význam detoxikace organismu, který má být především přírodní očistou. Pojďme si tedy připomenout, jak to celé vlastně funguje.

Základy detoxu

Vezmeme to hezky od začátku. Samotnému procesu změn v našem těle, jak už jsem zmínila v úvodu, předchází jeho očista. Konkrétně očista trávícího ústrojí, tedy střev. Střeva jsou schopna v sobě zadržovat až okolo 8 kg stolice. Ta má tendenci uvnitř tlít a vytvářet toxické látky, proto je velmi důležité její pravidelné vylučování.

Máme-li čistá střeva, jsme schopni z potravin přijmout daleko více živin.  Potom není nutné ani tolik jíst, jelikož tělo si dokáže vše potřebné vytáhnout i z menšího množství potravy, která však musí být dostatečně pestrá a obsahující všechny důležité živiny. Očištěné trávící ústrojí tudíž může hrát klíčovou roli při hubnutí.

A pozor dámy! Trpíte na nafouklé břicho? To mají většinou na svědomí špatné stravovací návyky, které vedou k usazování odpadních látek ve střevech. I v tomto případě je řešení očistit střeva a začít s nimi nanovo, lépe a bez nafouklého bříška.

Detoxikace a budování svalové hmoty

Jak ale detoxikace funguje, jsme-li aktivní sportovci budující si svalovou hmotu? Každý sportovec jistě ví, že stavebním kamenem pro svalstvo je kromě tvrdého tréninku a stravy také regenerace. Při regeneraci se zvyšuje vstřebatelnost makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) i mikroživin (vitamíny, minerály). Máme-li tedy vyčištěná střeva, tělo je schopno živiny přijímat ještě rychleji, což celý proces růstu svalů značně zefektivní.

„Pokud jste hubení a nemůžete přibrat, nebojte se začít s očistou střev. Z počátku možná zhubnete, ale dostanete-li svá střeva do pohody, tělo se pak při správné výživě snadněji dostane do své optimální hmotnosti,“ vysvětluje výživová poradkyně Michaela Ptáčková.

Detox může také velmi podstatně ovlivnit sportovní výkon. Čisté střevo totiž zrychluje metabolismus, což znamená, že se na našem těle nehromadí toxiny. A jak říká výživový specialista Lukáš Vaníček: „Méně toxinů v těle rovná se méně únavy v životě.“ No a méně únavy při aktivních výkonech přijde nejen každému sportovci jistě vhod.

A teď konečně k samotnému detoxu. Jak tedy na něj? Všemožné detoxikační čaje a pilulky, které se jistě mnohým z vás vybavily po přečtení titulku, nejsou vůbec nezbytné. Netroufám si posuzovat, jestli některé z nich opravdu fungují, nebo jestli je tomu spíše naopak. Jedno vím ale jistě. Nejsou vůbec potřeba. Existuje mnoho pro tělo přirozenějších způsobů, jak očistit své tělo. Pojďme si vyjmenovat několik z nich.

Úprava stravy nebo dieta

Strava je to úplně první, co byste měli při detoxu řešit. Někdo tuto úpravu může nazývat dietou, pro někoho se však může stát novým životním stylem. Čistý trávící systém totiž nemusíte mít jen během procesu detoxikace. Můžete si jej díky správnému způsobu stravování udržovat neustále a zaručuji vám, že se vám ta lehkost, spousta energie, rychlejší metabolismus a skvělý pocit ze sebe samotného rozhodně zalíbí.

Při takovém detoxu je nezbytné vyřadit ze svého jídelníčku rafinovaný bílý cukr. Vyhnout bychom se měli také mléčným výrobkům, bílému pečivu, masu, uzeninám a v neposlední řadě potravinám s vysokým obsahem soli.

„Základem je především dostatek vlákniny, která funguje ve střevech jako vysavač a podporuje jejich pohyb (peristaltiku). Je přirozenou součástí celozrných obilovin, semen, zeleniny a ovoce. Bohatá na vlákninu jsou např. chia semínka, acai a chlorella. Ta navíc dokáže vyvázat z těla i těžké kovy a spolu s mladou pšenicí tvoří silnou dvojku pro efektivní očistu těla. V ájurvédě a tradiční čínské medicíně jsou obvyklá postní jídla založená na celozrnné rýži,“ rozvedla poradkyně Michaela Ptáčková.

Pomocník příroda

Ideální při očistě je také čerstvá syrová strava, především zelené saláty, divoké byliny jako medvědí česnek, přeslička a kopřiva. Těm se budeme více věnovat v našem dalším článku. Pro tepelnou úpravu pokrmů zvolte vaření v páře nebo dušení. Tyto postupy jsou k potravinám nejšetrnější a vhodné pro nadcházející teplé období.

Blahodárně působí i kvašená zelenina, především řepa, která čistí játra, ledviny a zlepšuje zažívání.

Řepný kvas

Ingredience:

  • 2 červené řepy
  • čtvrt hrníčku šťávy z kysaného zelí nebo syrovátky
  • 1 čajová lžička himalájské soli
  • čistá voda
  • větší zavařovací sklenice (1 l)

Postup: Řepy omyjte a oloupejte slupku, nejsou-li v bio kvalitě. Nakrájejte na plátky a ty vložte do sklenice. Přidejte šťávu z kysaného zelí nebo syrovátku, sůl a zalijte vodou po okraj. Přikryjte utěrkou a nechte 2 dny při pokojové teplotě fermentovat. Kvas poté skladujte v lednici.

Dávkování: 1-1,5 dcl ráno a večer

Další superpotravinou je také zelený čaj přirozeně obsahující katechiny, které na sebe vážou škodliviny a odvádí je z těla ven. Staří Číňané využívali k očistě čaj z plodů schisandry a kustovnice čínské. Schisandra je jedna z pramála bylin, která dle čínského léčitelství vstupuje do všech meridiánů v těle, a posiluje tak všechny orgány, které dostává do rovnováhy.

Detoxikaci a hubnutí pomůže také kombucha. Fermentovaný nápoj vyrobený ze sladkého zeleného či černého čaje, do kterého se přidá symbiotická kultura bakterií a kvasinek, která se živí cukrem.

Tradiční detoxikační bylinou je rostlina aloe, která díky poměru obsažených prvků očišťuje tělo od toxických látek a pomáhá lepšímu a rychlejšímu fungování střev.  

Pitný režim je samozřejmostí, ale přesto jej zde radši zmíním a připomenu. Vyhoďte všechny ochucené i neochucené minerálky a pijte čistou vodu!

Při stravování dbejte na důkladné kousání každého jídla. Velké množství živin se díky slinným žlázám totiž vstřebává již v ústech. Navíc budete-li potravu opravdu důkladně žvýkat, budete sami překvapeni, že porci, kterou byste jindy zhltli jakoby nic, možná ani nedojíte. Vaše tělo vám dá samo najevo, kdy je nasyceno, tak mu pro to dejte prostor.

Regenerace a odpočinek při detoxu

Dalším způsobem detoxikace je samozřejmě také samotný sport, pomocí kterého nejenže spalujeme tuk a budujeme svaly. Během sportovní aktivity se nám do těla vyplavují hormony štěstí a opačným směrem, tedy z těla ven, toxické látky.

Po sportu vyražte zregenerovat namožené svaly do wellness. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou. Wellness je totiž skvělé nejen k relaxaci, ale také k samotné detoxikaci. V saunách a parních lázních probíhá detoxikace velmi intenzivně, jelikož jsou toxiny vylučovány tím největším orgánem lidského těla – kůží.  

V mnoha moderních wellness centrech navíc najdete také takzvaný Kneipův chodník. Jedná se o na sebe navazující vodní nádrže, jejichž dno je pokryto oblázky a kde se na přeskáčku střídá studená voda s horkou. Přecházíme-li z jedné nádrže do druhé, dochází k prokrvování nohou, celkovému zlepšení krevního oběhu a v neposlední řadě také k uvolňování toxinů. Jde tedy o detoxikaci pomocí vodoléčby.

Správné dýchání je další a asi tou úplně nejzákladnější formou detoxikace, kterou můžete provádět kdykoliv a kdekoliv. To potvrzuje také výživový specialista a zakladatel řetězce fitness center v Brně Mgr. Michal Nejezchléb, který dodává: „Dýcháním se naše tělo očišťuje od škodlivých látek. Čím hlouběji dýcháme, tím více detoxikujeme.“

Skvělou průpravou ke správnému dýchání je jóga, která vám pomůže osvojit si techniku nádechů a výdechů. Mnozí z vás budou jistě překvapení, že dýchat správně není ani z daleka tak samozřejmé, jako může znít.

Detoxikace pod vedením zkušeného odborníka

Existuje velké množství různých způsobů, jakými lze očistit tělo ať už se sportovním či s nesportovním záměrem. Pokud vás téma detoxikace a sportu zajímá a máte otázky, které nebyly v článku zodpovězeny, neváhejte kontaktovat naše výživové poradce. Chystáte-li se na detoxikační kúru, začínáte a rádi byste ji absolvovali s přesnými instrukcemi, kontaktujte specialistku Michaelu Ptáčkovou.

Související produkty

Podobné články

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

07.03.2016

Pro období jara je typický restart celého těla, kdy odchází zima a přírodě zavládne prvek dřeva. Veškerá energie přírody směřuje vzhůru,...

číst celý článek

Jarní detox aneb pojďme si zmapovat obličej!

Jarní detox aneb pojďme si zmapovat obličej!

09.05.2015

Na jaře máme naprosto přirozenou potřebu konzumovat zelené potraviny a odlehčovat jídelníčku. Naším tématem se stává detoxikace organismu...

číst celý článek

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

19.03.2015

Jaro už nám pomalu klepe na vrátka a tělo se pozvolna začíná zbavovat škodlivých látek, které si nastřádalo v zimním období. Očista...

číst celý článek

Zrcadlení našich vnitřních orgánů aneb diagnostika těla pomocí obličeje

Zrcadlení našich vnitřních orgánů aneb diagnostika těla pomocí obličeje

23.02.2015

Napadlo vás někdy, co všechno o nás vypovídá obličej? Nemyslíme pouze naši jedinečnou vizáž, mimiku či zobrazení našich nálad, ale...

číst celý článek

všechny články