V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

6 přírodních tipů pro letní krásu

Čas prázdnin je v plném proudu. Někteří z nás už svou letní dovolenou prožili, některé z nás to teprve čeká. Ať už dáváte přednost válení se u moře, nebo pořádnému horskému výšlapu, spojuje nás stále jedna věc. A tou je Slunce. V minulých dílech jste se mohli dozvědět jak cestovat se superfoods a přírodně léčit letní nepříjemnosti. Dnes nás čeká pár letních kosmetických tipů, které udrží vaši pokožku stále hebkou a hydratovanou.

6 přírodních tipů pro letní krásu

Slunce je v posledních letech spojované s pojmem „rakovina kůže“, a přitom je sluneční záření pro naši fysis i psýché naprosto nezbytné. Mezi známá fakta patří například podpora přirozené tvorby vitaminu D v těle, který přispívá k udržení normálních kostí, svalů a zubů. Sluníčko v nás také například podporuje přirozenou tvorbu hormonů serotoninu, který nás činí šťastnější, nebo melatoninu podílejícím se na zdravém spánku.

Troška slunečního svitu nám neuškodí, pobyt na přímém letním slunci je však třeba dobře si dávkovat. Při ostrém poledním sluníčku mezi 12. a 16. hodinou je lepší pobývat ve stínu. 

1) Přírodní opalovací krém

Na dnešním trhu je spoustu opalovacích přípravků. Ty však často obsahují rizikové látky, které při dlouhodobém užívání mohou náš organismus zatížiž. Připravili jsme pro vás tip, jak si vytvořit vlastní opalovací krém, který je zcela přírodní a žádným způsobem nepoškozuje naši kůži.

Suroviny:

  • 1/4 šálku včelího vosku (jojobového vosku pro vegany)
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 28 gramů oleje z malinových semínek
  • 28 gramů sójového oleje
  • 28 gramů oleje z pšeničných klíčků
  • 2 lžíce mrkvového oleje
  • 2 lžíce aloe vera gelu
  • 4 kapsle vitaminu E (vymačkané)
  • 15 kapek levandulového oleje (nebo jiného vašeho oblíbeného éterického oleje kromě citrusových a bergamotu, které by mohly pokožku spíše dráždit)

Postup:

Nejprve rozpustíme vosk v hrnci s vroucí vodou. Následně přidáme kokosový olej a počkáme, dokud vše nezkapalní. Následně tuto směs přelijeme do mixéru a přidáme zbývající ingredience. Krém přelijeme do uzavíratelné sklenice, kterou uschováme na chladném místě.

2) Tělové máslo po opalování

Určitě je na místě nepřeskočit téma opalovacího faktoru – SPF u přírodních lahůdek, o nichž je řeč. Uvádí se, že u kokosového oleje i kakaového másla je zcela minimální (hodnota SPF 1–8). Naopak u malinového oleje bývá uváděna hodnota až několikanásobně vyšší, a ta už vás dokáže ochránit. Proto je lepší využívat kokosový olej i kakaové máslo spíše jako péči po opalování v podobě tělového másla, které skvěle působí na suchou pokožku. Zde máte tip na naše univerzální tělové máslo.

Suroviny:

Postup:

Nejdříve nechejte povolit kokosový olej a bambucké máslo ve vodní lázni. Až je směs rozpuštěná, pořádně ji promíchejte a přidejte k ní mandlový olej. Důkladně rozmísenou směs nechejte ztuhnout v lednici. Asi po dvou hodinách zkuste přitisknout prst do směsi, a pokud uvidíte váš otisk, směs začněte míchat pomocí domácího robotu. Nakonec přidejte dvanáct kapek esenciálního oleje a míchejte do té doby, dokud směs není krémově nadýchaná.

3) Domácí kondicionér

Stejnou péči bychom měli dodat i našim vlasům, které jsou vlivem sluníčka, nebo i slané vody velmi suché. Nejlepším receptem na poškozené vlasy je kondicionér, který vyživuje konečky a dodá vlasům přirozený lesk.

Suroviny:

Postup:

Pokud máte středně dlouhou délku vlasů, rozehřejete si ve vodní lázni čtyři polévkové lžíce kokosového oleje. Následně přidáte 3–5 kapek od každého oleje. Hotovou masku si vmasírujete do pokožky a konečků vlasů. Masku si můžete nanést na 30 minut, nebo si ji nechat přes noc. Důležitým krokem je následné vymytí masky z vlasů. Pokud máte mastný typ vlasů, můžete místo rozmarýnového oleje použít citrónový a cypřišový olej.

4) Esenciální vonné oleje

Letní pohodu snadno přivoláte i pomocí difuzéru, který navodí příjemnou atmosféru a zároveň vás osvěžující silice uvolňované do vzduchu ochladí.

Směs:

    5) Hydratované tělo

    Důležitou součástí letní péče je především hydratace. Pitný režim přitom můžete zpestřit přidáním zelených superfoods. Lahodné letní osvěžení vám zajistí Ormus Super Greens. Tato „směsice zelenáčů“ je doslova blahodárným elixírem pro vaše tělo. Mladý ječmen zajistí vnitřní ochranu buněk před škodlivými druhy slunečního záření. Stejně tak v něm nalezneme betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamín E, řadu minerálních látek či esenciální mastné kyseliny. Navíc obsahuje probiotika, která se postarají o správnou funkci trávicího traktu a díky svěží mátové chuti vás krásně ochladí zevnitř.

    6) Zdravá pleť i vlasy

    Posledním naším tipem je prášek MSM. Představuje zdroj organické síry, která je blahodárná z mnoha stránek. V našem těle se z ní tvoří amonokyselina methionin, jež mimo jiné urychluje růst vlasů. Kdo by o to nestál! Dalšími látkami vznikajícími z organické síry jsou  glukosamin sulfát a chondroitin sulfát – substance důležité pro zdraví kloubů a vazů. A to se před aktivní dobolenou víc než hodí!

    Související produkty

    Podobné články

    8 letních nepříjemností a jak je řešit přírodní cestou

    8 letních nepříjemností a jak je řešit přírodní cestou

    28.07.2016

    Léto je synonymem tepla, pohody a hlavně dobrodružství. S létem jsou ale také neodmyslitelně spojeny nepříjemnosti, které se nám rok co...

    číst celý článek

    Jak na zdravé stravování i na cestách

    Jak na zdravé stravování i na cestách

    12.07.2016

    Cestování obohacuje ducha, hřeje u srdce, přináší poznání, inspiraci, nová přátelství i lásky. Někdy však může být velmi náročné, a to...

    číst celý článek

    Jarní očista pleti se superfoods

    Jarní očista pleti se superfoods

    29.03.2016

    Stejně jako se po zimě čistí náš organismus, potřebuje i naše pleť probudit a regenerovat. Ukážeme vám, jak lze o pokožku pečovat snadno...

    číst celý článek

    Esenciální oleje: 5 přírodních tipů pro pokožku (videonávod)

    Esenciální oleje: 5 přírodních tipů pro pokožku (videonávod)

    17.02.2016

    Každý z nás si projde určitou fází. Nejdříve nakupujeme levné produkty, které vidíme v televizi, později nás obklopí dražší značky a...

    číst celý článek

    všechny články