ZKRÁCENÁ OTEVÍRACÍ DOBA: Ve středu, čtvrtek a pátek bude naše prodejna v Brně otevřena do 15.00 hod. Děkujeme za pochopení.

3 osvědčené recepty na raw vánoční cukroví

Advent je již v plném proudu a nastává čas, kdy se v domácnostech rozvoní cukroví. Výhodou raw cukroví je, že nemusíte nic připravovat dopředu a recepty jsou hotové v cuku letu. Raw cukroví je nepečené, neobsahuje mouku, vajíčka ani bílý cukr. Je zkrátka plné zdravých dobrot. Vybrali jsme pro vás tři recepty, kterými ozdobíte vánoční stůl a navrch přidali i pár fíglů, které se vám budou hodit při přípravě raw cukroví. 

tipy na raw vánoční cukroví

Nejen že je raw cukroví velmi rychlé na přípravu, ale navíc neobsahuje bílý cukr, mouku ani živočišné tuky. Ptáte se, jak to tedy všechno drží pokupě? Tady je pár tipů autorky našich receptů a lektorky kurzů přípravy raw cukroví Martiny Greenberg, která radí: „Místo klasické mouky použijte semínka, ořechy nebo pohanku. Ořechy a semínka je dobré namočit na několik hodin předem, jsou pak pro tělo stravitelnější. Pohanku nechte naklíčit.“

Klasikou v raw cukrařině jsou datle, těsto vám krásně spojí a zároveň jsou i skvělým sladidlem. „Místo cukru použijte kokosový nektar, má nízký glykemický index a jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin,“ přidává další tip Martina. 

Máslo zase nahradí kokosový olej nebo kakaové máslo, díky kterému vám snadno ztuhne domácí čokoláda, poleva nebo pralinky. „Kokosový olej vám zajistí krémovější konzistenci, kakaové máslo má zase vyšší bod tání, cukroví tak déle vydrží i ve vytopené místnosti,“ dodává Martina. 

A jaké vánoční pamlsky pro vás Martina připravila? Je to oblíbené linecké, dvoubarevné hvězdičky a karamel, který se rozplývá na jazyku. 

Raw linecké cukroví

Slepované patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví a také vždy nejrychleji zmizí. My ho namazali oblíbenou Rawtellou, ale vaší fantazii se meze nekladou.

raw linecké cukroví


Ingredience na 30 ks:

Postup:

Do mixéru nejprve vložíme všechny ingredience kromě Rawtelly a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme linecké cukroví podle fantazie a vykrajovátek, které máme zrovna k dispozici.

Raw linecké je skvělé i bez sušení, ale usušením prodloužíme jeho trvanlivost. Sušíme na 42 °C asi 12–14 hodin. Cukroví spojíme Rawtellou nebo domácí raw marmeládou. 

Kokosové dvoubarevné hvězdičky

Hvězda je odnedávna symbolem Vánoc, a tak jsem se rozhodli jich pár přenést i na váš stůl. Jsou hotové raz dva a přitom udělají velkou parádu.

kokosové raw hvězdičky cukroví


Ingredience na kakaové těsto:

Ingredience na náplň:

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Do mixéru vložíme kešu a rozmixujeme na prach. Přisypeme kakao, skořici, špetku soli a přidáme kokosový nektar a rozpuštěný olej. Zpracujeme na těsto a dáme ho odpočinout do ledničky.

Na náplň nejprve rozmixujeme kešu se strouhaným kokosem. Přidáme ostatní ingredience. Banán zajistí krémovitější náplň. Těsto je lepší nechat v ledničce, ať trochu ztuhne, lépe se s ním pracuje.

Při válení těsta i náplně použijte potravinovou fólii pod těsto i na těsto. Buď nejprve vyválejte a vykrájejte čokoládové hvězdičky a pak zvlášť světlou náplň nebo můžete použít i náš malý trik a těsta si rovnou nastřídačku naskládat na sebe a vykrájet naráz. 

Čokoládový karamel s pekanovými ořechy

Karamel s čokoládovou polevou se rozplývá na jazyku. Přidali jsme pekanové ořechy, které vaše tělo obohatí o další dávku vitamínů a minerálů. 

raw čokoládový karamel s pekanovými ořechy
Ingredience na 30 kusů:

Postup:

Datle spolu s vodou rozmixujte ve výkonném mixéru, přidejte kakaové máslo a rozmixované kešu ořechy. Dochuťte himalájskou solí a čerstvou vanilkou. Směs navrstvěte do krabičky o velikosti asi 15 x 10 cm, karamel pak bude vysoký asi 3 cm. 

Čokoládovou polevu vytvoříte rozpuštěním čokolády ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu nalijte na karamel a posypte pekanovými ořechy. 

Související produkty

Podobné články

Vánoční salát v raw kvalitě

Vánoční salát v raw kvalitě

16.12.2022

I „bramborový salát“, klasika vánoční tabule, může být plný čerstvých, šťavnatých ingrediencí. Díky odlehčené raw variantě po něm budete...

číst celý článek

Zdravé a chutné: Tipy na kompletní vánoční menu

Zdravé a chutné: Tipy na kompletní vánoční menu

11.12.2018

Kouzelné Vánoce jsou tady! Dejte si s námi vynikající štědrovečerní pokrmy, které nejen že skvěle chutnají, zachovají vám navíc i pocit...

číst celý článek

Veganská štědrovečerní večeře podle Terky

Veganská štědrovečerní večeře podle Terky

20.12.2016

Vánoční přípravy zdárně finišují, ale to nejdůležitější nás teprve čeká.  Příprava štědrovečerní večeře totiž nemusí být namáhavá, pokud...

číst celý článek

Vánoční punč

Vánoční punč

19.12.2016

Vánoční punč je neodmyslitelnou součástí většiny vánočních trhů. Věděli jste, že existuje také jeho zdravá varianta bez alkoholu? Jak...

číst celý článek

Jak získat energii v hektickém čase adventu

Jak získat energii v hektickém čase adventu

24.11.2016

Taky každý rok pátráte po tom, jak zvládnout vánoční svátky bez stresu? Zakomponujte do každodenního shonu pár mých jednoduchých tipů,...

číst celý článek

Slavné dezerty: Raw pekanová baklava

Slavné dezerty: Raw pekanová baklava

24.11.2016

Tradiční recept turecké kuchyně potěší každý mlsný jazýček. My baklavu připravili ve zdravější verzi – bez cukru a lepku. 

číst celý článek

Citrónové bonbony

Citrónové bonbony

29.02.2016

Tyto jednoduché a svěží bonbony vás zasytí díky použitým ořechům a přitom mile překvapí osvěžujícím citrónovým aroma. Vyzkoušejte.

číst celý článek

Chia kuličky s karobem

Chia kuličky s karobem

16.02.2016

Kuličky s chia semínky vám dodají potřebnou energii během celého dne. Krémová textura z ořechového másla umožňuje nekonečně mnoho...

číst celý článek

všechny články