V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Půst jako občerstvení pro vaše tělo i ducha

Vypadá to, že zimní čas je pomalu za námi a nedočkavě vyhlížené jaro se ujímá své vlády. Minulo období plná chladu a tmy, kdy jsme si dosyta užili zachumlání doma v teple, kouzla svíček i ukládání zásob tělesné energie. Možná i vy už intuitivně cítíte, že přichází chvíle obnovit spící proudy energie a obrátit pozornost k nové etapě dalšího roku. Jaro nám dodá sílu odstartovat nové projekty, odlehčit stravu a odhodlat se pro očistu těla po zimě.

V židovsko-křesťanské tradici, která je kolébkou naší kultury, bývá půst spojován s pouští. Starověcí prorokové se tam chodívali v tichosti propojit s božskými silami a načerpat inspiraci. 

Po zimním období, kdy bylo třeba vytvořit si energetické zásoby, abychom nezmrzli, musí samozřejmě přijít doba, kdy nadbytek vyvážíme uskromněním se. Po čase, kdy se přirozeně živíme kořenovou zeleninou, kysaným zelím a ořechy, které lze na několik měsíců uskladnit, vyhlížíme první sluneční paprsky, které vyženou zelené výhonky plné síly – nejprve na parapetu za oknem, později i všude v přírodě. Kdy jindy je ideální období pro očistu trávení, abychom se připravili na vstřebání vší té svěžesti?

Nastartování sebeobnovných procesů v těle

Není žádným tajemstvím, že lidské tělo disponuje obrovskou schopností sebeobnovy, pokud mu k tomu vytvoříme vhodné podmínky. A právě pozastavení složitých trávicích procesů je jedna z těch základních. Představte si, kolik energie vlastně tělo vynakládá jen k tomu, aby rozštěpilo složité polysacharidy, bíkloviny a tuky na malé molekuly, které teprve může vstřebat. Kolik trávicích enzymů složité bílkovinné povahy musí být vytvořeno a aktivováno na strávení běžného tepelně zpracovaného pokrmu…

Během půstu (v jakékoli podobě) ulehčíme tělu tuto práci a ušetřenou energii náš organizmus využívá zejména k odpočinku. Když odpočíváme, tedy i během spánku, lidské tělo rozhodně nezahálí. Naopak, intenzivně pracuje na procesech sebeobnovy organizmu, doslova tedy na sebeléčení. 

„Už více jak půl roku dělám pravidelně denní přerušovanné půsty. Každý den zhruba 14–16 hodin nejím. Končím večeří a začínám až druhý den obědem nebo pozdním obědem. Funguje to skvěle na regeneraci těla a tvorbu růstového hormonu. Cítím se plný energie, potřebuji méně spát. Vnímám taky mládnoucí či vitalizující efekt…”
— Honza, majitel Vitalvibe

Čisté tělo, čistá energie, čistá radost tvořit

Je přirozené, že složité trávicí procesy nás „uzemňují”. Po těžkém jídle jsme prostě „připoutáni k hmotě”. Naproti tomu velmi lehká strava při půstu nebo samotné tak zvané hladovění pro zdraví odpoutává naši pozornost od fyzických procesů a umožňuje nám doslova se povznést duchem do vyšších úrovní.

Ne nadarmo má obyčej půstování tak silné kořeny v náboženských tradicích. Křesťané mají během předjaří čtyřicetidenní „postní dobu”, během které se připravují na oslavu hlubokého prožitku mystiky Velikonoc.

Právě prožitkem odlehčení od hmoty a sebe-povznesením je náš duch přirozeně prodchnut novou inspirací a následně pociťuje upřímnou touhu radostně tvořit. 

„Pro mě je hladovka nebo půst spojený s úžasným pocitem lehkosti a bdělosti. Cítím se vždy zkoncentrovaná jen na přítomný okamžik, neřeším zbytečnosti a hlavně mě při půstu nikdo a nic nedokáže rozházet.“
— Lenka, produktová a výživová specialistka

A že se nám trochu nechce?

Kdo v zimním období podobně jako příroda odpočíval, intuitivně vnímá, že přichází čas pomalu procitat ze zimního spánku a opět oživit své životní síly.

Kdo po celou zimu usilovně pracoval a vyčerpával se stresem, cítí často na konci tohoto období stav, kterému říkáme jarní únava. Pokud jste to vy, nezoufejte a dopřejte si raději dostatek odpočinku teď – ještě než zima skončí. A ani vy nevynechejte alespoň lehký půst.

Jaký půst je vhodný v předjaří

Radikální forma očisty, tzv. hladovění pro zdraví v délce několika dní nebo týdnů, nám zajistí opravdu dokonalou obnovu poškozených nebo unavených tkání. Ale v tomto zatím chladném počasí ji zvládnou absolvovat jen velmi silní (a ohniví) jedinci. Pokud totiž tělu místo stravy dopřáváme pouze čistou vodu, začne šetřit energií a omezí také vytváření tepla. Pro své ochlazující účinky je proto tento postup vhodný spíše v teplejších měsících.

Tradiční formou očisty na konci zimy je lehčí půst. Můžete jej pojmout v různé formě, někomu postačí třeba vyřazení živočišných produktů z jídelníčku. Nebo můžete zvolit přísnější formu, jako je půst na šťávách. Ten zahrnuje konzumaci zeleninových a ovocných čerstvých šťáv, které lze doplnit dalšími tekutinami.

Skvělé jsou všechny zelené potraviny – ať už upřednostňujete řasy jako chlorella a spirulina, nebo raději šťávu ze zelených mladých výhonků ječmene či třeba pšenice. Výborné jsou i směsi Vitamineral Green nebo Ormus Super Greens spojující přednosti vícero plodin a probiotik dohromady či superpotravina moringa. Všechny zelené potraviny pomáhají očistit tělo od nahromaděných zbytků, ale také spolu s ovocnými a zeleninovými šťávami doplňují potřebné vitamíny, minerály a enzymy. Zkrátka všechno, co je barevné, tekuté a pochází z čisté přírody, je během půstu vítáno.

„Po třech dnech půstu jenom o vodě jsem se cítila lehce v těle i mysli a měla jsem spoustu energie.“
— Gábina, správce financí a administrativy

Věřte, že se během půstu, a hlavně po něm, budete cítit lehčí nejen díky rozpuštění energetických zásob ze zimního období, ale také uvolněním mysli a znovunalezením chuti k tvořivé činnosti.

Související produkty

Podobné články

Šťáva Pro zdravou pleť podle Mimi Kirk

Šťáva Pro zdravou pleť podle Mimi Kirk

08.03.2017

Tato šťáva, kterou jsme si vypůjčili z inspirativní knihy Mimi Kirk, má pro pleť hydratační účinky a podporuje obnovu buněk. Pro denní...

číst celý článek

Šťáva Pro super krev podle Mimi Kirk

Šťáva Pro super krev podle Mimi Kirk

06.03.2017

Tato šťáva podle půvabné Mimi Kirk normalizuje krev, čistí a chrání zrak. Kombinace červené řepy, beta-karotenu v mrkvi a chlorofylu v...

číst celý článek

Důslednost, klíč k úspěchu

Důslednost, klíč k úspěchu

19.01.2017

Důslednost je sice jednou z nejtěžších částí diety nebo cvičení, ale je také nejjistějším způsobem k dosažení výsledků. Nenechte lenost,...

číst celý článek

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

07.03.2016

Pro období jara je typický restart celého těla, kdy odchází zima a přírodě zavládne prvek dřeva. Veškerá energie přírody směřuje vzhůru,...

číst celý článek

Jarní detox aneb pojďme si zmapovat obličej!

Jarní detox aneb pojďme si zmapovat obličej!

09.05.2015

Na jaře máme naprosto přirozenou potřebu konzumovat zelené potraviny a odlehčovat jídelníčku. Naším tématem se stává detoxikace organismu...

číst celý článek

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

19.03.2015

Jaro už nám pomalu klepe na vrátka a tělo se pozvolna začíná zbavovat škodlivých látek, které si nastřádalo v zimním období. Očista...

číst celý článek

všechny články