V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Zdravé a chutné: Tipy na kompletní vánoční menu

Kouzelné Vánoce jsou tady! Dejte si s námi vynikající štědrovečerní pokrmy, které nejen že skvěle chutnají, zachovají vám navíc i pocit lehkosti a dodají spoustu energie. Honza Noah (majitel Vitalvibe) se svojí ženou Zuzkou vás zvou k slavnostní tabuli! Letošní menu je variantou toho, které jsme mívali v dětství v našich rodinách. Recepty jsme upravili do veganské či raw verze plné živin. Nechte se inspirovat!



Jak slaví Vánoce Honza a Zuzka

Vánoce jsou pro nás pohádkovým časem, kdy se snažíme být co nejvíce spolu. Užíváme si procházek zimní přírodou nebo tvoření ručně vyráběných vánočních dárečků pro naše blízké. Také milujeme společnou přípravu nejrůznějších vánočních pochoutek na náš štědrovečerní stůl.

Hmotné dárky si dáváme minimálně a takovým tradičním dárkem u nás jsou vánoční dopisy, které si píšeme navzájem. V dopise si zavzpomínáme na celý rok, na vše, co nám udělalo radost, na vše, za co děkujeme tomu druhému, na vše, co jsme si uvědomili i co jsme pochopili. Je to ten nejkrásnější dárek, který si můžete navzájem dát. Někdy se totiž v takovém dopise dozvíte, jak moc byla důležitá nějaká maličkost, kterou jste pro toho druhého udělali a vy jste na ni třeba úplně zapomněli.

Krásné je samozřejmě napsat takový dopis třeba i dalším rodinným příslušníkům (rodičům, prarodičům či dětem nebo nějakému blízkému příteli). A samozřejmě jsou krásné takové dopisy i od dětí, ve kterých se můžete dozvědět, co pro vaše dítě bylo v minulém roce tak moc důležité, že na to nezapomene třeba do konce života. Věřte, může vás to hodně překvapit.

TIP: Spoustu nádherné vánoční inspirace naleznete na Zuzčiných stránkách Love of Raw.



Vitalvibe receptář na vánoční stůl:


Hrachová polévka s variacemi klíčků pro zdraví a hojnost

K tradici našich předků patřila štědrovečerní hrachová polévka. Hrách je velmi zdravý, obsahuje cenné rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály. Věděli jste, že luštěniny pro naše předky symbolizovaly bohatství a měly jim přinést hojnost do nového roku?

vánoční raw hrachová polévkaIngredience

Polévka:

  • 200 g žlutého hrachu
  • voda
  • koření do polévky (nasušená mrkev, celer, petrželka)
  • himalájská sůl
  • jeden stroužek česneku

Na klíčky:

  • malá hrst BIO cizrny
  • malá hrst BIO slunečnice 
  • malá hrst čočky

Postup klíčení:

Do mísy vložíme cizrnu, čočku a slunečnici, zalijeme (nejlépe filtrovanou) vodou (někdy totiž může chlor přítomný ve vodě překážet vytvoření klíčků) a necháme 8 hodin namáčet. Poté vodu vylijeme a pořádně vše propláchneme. Vložíme do sklenice ke klíčení (sklenice s širokým otvorem a síťkou) a postavíme ji cca pod úhlem 30 stupňů, aby mohla přebytečná voda případně vykapat ven. Klíčky proplachujeme vždy ráno a večer, aby nám nezačaly hnít, a vždy je opět vložíme do klíčící nádoby. Po 3 dnech budou klíčky hotové.

Postup

Nejdříve si uvaříme hrách s vodou. Vše nalijeme do mixéru, přidáme koření do polévky, česnek, sůl a šťávu z citrónu a rozmixujeme. Poté doladíme chuť dle naší potřeby přidáním více koření, česneku, soli či šťávy z citrónu. Polévku pak ozdobíme klíčky.



Slavnostní nebramborový salát v RAW kvalitě

I „bramborový salát“, klasika vánoční tabule, může být plný čerstvých, šťavnatých ingrediencí. Díky odlehčené raw variantě po něm budete mít pod stromečkem pocit elánu místo tradičně plného, těžkého břicha. Zkrátka salát pro vaši radostnou energii, který chutná ještě lépe než ten, který znáte.

veganský bramborový salát bez bramborIngredience

Na salát:

  • 3 velká jablíčka
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g syrového celeru
  • 100 g syrové mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 nakládané okurky (mohou i nemusí být)

Na zálivku:

TIP: přidejte 4 ks nakládaných okurek – dosáhnete ještě výraznější chuti rostlinné „tatarky“

Postup

Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky. Jablíčka oloupeme a teprve potom nakrájíme na kostičky.

Všechny ingredience na zálivku pomixujeme v mixéru, dochutíme a poté nalijeme do salátu, promícháme a necháme nejlépe půl dne zaležet v lednici. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou.



Vánočka z kváskového těsta 

Vánočka na štědrovečerním stole má mnohasetletou tradici. Pro naše předky skrývala mnoho významů. Propletení pramenů symbolizovalo Ježíška zabaleného v peřince a mělo stolovníky ochraňovat před zlými silami. První plátek dostal hospodář, kterému měla zajistit dobrou úrodu. Vyzkoušejte tuto zdravou variantu z čistě rostlinných surovin.

vánočka z kváskového těstaIngredience

Na rozkvas:

  • 20 g aktivního (tj. „nakrmeného“ a „oživeného“) kvásku
  • 150 g BIO celozrnné pšeničné/ špaldové mouky (jemně mleté)
  • 150 ml vody

Na těsto:

Na ostatní:

Postup

Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku. Pořádně všechno rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5–9 hodin kvasit. Vznikne nám rozkvas.

Do rozkvasu vlijeme 100–150 ml vody nebo rostlinného mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo příliš husté, přidáme ještě trošku vody/ rostlinného mléka, pokud řídké, tak přidáme mouku.

Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.

Pak ho ráznějším pohybem „hodíme“ na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou „hodíme“ a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné. Poprášíme těsto moukou, aby nelepilo, a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky. Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem. Rozkrojíme ho na 6 stejně velkých dílů (nejlepší je díly si odvážit, aby měl každý zhruba kokolo 200 g) a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.

Z dílů uválíme delší „hady“ (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily). Všech 6 hadů umístíme na pečící papír, konce všech dílů spojíme a upleteme vánočku (např. dle návodu na internetu). Ozdobíme ji mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).

Zakryjeme ji utěrkou a necháme ještě 1–1,5 hodiny kvasit. Rozpálíme si troubu na 220°C.

V misce si rozmícháme olej a nektar a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem). Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.

Pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180°C, případně ještě potřeme směsí nektaru a oleje (pokud je málo lesklá) a dopékáme cca 20–40 minut (kontrolujeme barvu, kdyby vánočka nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem). Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do vánočky a měla by vyjít suchá).

Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické TIPY

  • Aktivní kvásek připravíme tak, že vezmeme mateřský kvásek z lednice (5 g) a „dokrmíme“ ho 50 ml vody a 50 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháme přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Vánočku je nejlepší uchovávat zabalenou v utěrce.
  • Pokud by byla vánočka tvrdá, stačí ji chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je mouky si čerstvě namlít – buď v blenderu a pak prosít přes sítko, nebo v domácím mlýnku na mouku.

Tento recept pro nás sestavila Eva Dudíková




Sladké dobroty na vánoční stůl

Vytvořte si lahodné dobrůtky, které jsou plné vitamínů, minerálů a enzymů. Můžete je jíst s pocitem klidu a radosti, bez obavy, že přijímáte spoustu nezdravých tuků, cukrů a „prázdných kalorií“. Takové sladkosti vás uspokojí po pár kouscích, protože jsou syté a nutričně bohaté.

raw i pečené kokosové rohlíčky

Skvělé kokosové rohlíčky – RAW i pečená varianta

Ingredince

  • 200 g BIO strouhaného kokosu (120 g na rozmixování a 80 g na vmíchání do těsta)
  • 100 g BIO ovesných vloček
  • 50 ml BIO kokosového oleje
  • 4 a více polévkových lžic BIO javorového sirupu nebo kokosového sirupu (dle toho, jak chcete mít těsto sladké)

Postup

Nejdříve si vložte do mixéru 120 gramů strouhaného kokosu a 100 gramů ovesných vloček a rozmixujte do těsta. Čím kvalitnější kokos, tím více tuku pustí a těsto bude lepivější. Poté vzniklé těsto vložte do mísy a přidejte kokosový olej, 80 gramů nerozmixovaného strouhaného kokosu, javorový sirup a dobře promíchejte. Vznikne hodně lepivé těsto, ze kterého si můžete udělat klidně i raw variantu rohlíčků či kuliček, dát do lednice a nechat ztuhnout nebo usušit v sušičce na 42 stupňů po dobu cca 12 hodin.

Pokud si chcete vytvořit pečenou variantu, tak si plech pokryjte pečícím papírem a na něj z těsta vytvarujte rohlíčky či hrudky, které pak pečte při teplotě 160 stupňů po dobu cca 15 minut.



Vláčná skořicová vánoční bábovka

zdravá skočicová vánoční bábovkaIngredince

  • 400 g dužiny z mladého kokosu
  • 200 g datlí
  • 250 ml filtrované vody
  • 100 g pohanky lámanky nebo pohanky kroupy 
  • 100 g ovesných vloček
  • 30 g skořice nebo perníkového koření
  • trošku kokosové či jiné mouky na vysypání formy na bábovku

Postup

Nejdřív si rozmixujeme skořici či perníkové koření s pohankou a ovesnými vločkami tak, aby vznikla skořicová mouka. Pokud nemáte rádi pohanku, nemusíte se bát, že by její specifická chuť byla v receptu cítit. Když ji rozmixujete se skořicí, není cítit vůbec. Některé pohanky jsou ale opravdu výborné i chuťově, záleží vždy hlavně na značce. Skvělá je například pohanka od firmy Bio Nebio nebo Country Life.

Skořicovou směs si nasypeme do mísy. Poté vložíme do mixéru kokosovou dužinu, datle a vodu a umixujeme krém, který nalijeme do mísy ke skořicové směsi. Umícháme si těstíčko.

Připravíme si formu na bábovku, vymažeme ji kokosovým olejem, vysypeme kokosovou moukou a nalijeme do ní těsto. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 45–60 minut. Těsto je možné klidně upéct i ve formičkách na muffiny.

TIP: Do těsta je možné přidat například ještě 3 banány či jiné ovoce a bábovka bude mít ovocnou chuť. Nebo třeba pomletý mák, kakao, kardamon, vanilku či karob. Každopádně se vám vždycky povede a bude báječná!



Vánoční kakaovo-pomerančová RAW granola

Vynikající „živá“ granola je skvělou snídaní či svačinkou, která vykouzlí díky kombinaci mandlí, kokosu a lahodného raw kakaa na jazyku tu pravou chuť Vánoc. Lahodně sladká, křupavá a na rozdíl od běžné granoly ze supermarketu je plná těch nejcennějších živin.

VÁNOČNÍ KAKAOVO-POMERANČOVÁ RAW GRANOLAIngredience

Postup

Nejdříve si naklíčíme pohanku. Pohanku propláchneme (raději filtrovanou vodou), dáme do skleněné mísy a zalijeme čistou, pitnou, studenou vodou tak, aby voda byla o 1 cm výše než pohanka. Necháme ve vodě 15 až 30 minut. Pak slejeme vodu a pohanku propláchneme. Mísu s pohankou můžeme (ale nemusíme) přikrýt bavlněnou utěrkou. Proplachujeme 3x denně. Klíčky jsou hotové koncem prvního dne či druhý den.

Jakmile máme pohanku naklíčenou, vložíme ji do mísy, přidáme všechny ingredience z receptu, dochutíme dle své fantazie a poté rozprostřeme na plát sušičky a dáme sušit na 42 stupňů Celsia cca 8–14 hodin dle toho, jaké ingredience jsme přidali a jak moc chceme mít granolu usušenou.

Související produkty

Podobné články

Vánoční svátky s klidným srdcem i svědomím

Vánoční svátky s klidným srdcem i svědomím

28.11.2017

Slovo na 5, které se pojí s vánočními svátky? Ač by to měla být láska, často se jedná spíše o stres. Pojďme si říct, jak ho letos vůbec...

číst celý článek

Vánoční punč

Vánoční punč

19.12.2016

Vánoční punč je neodmyslitelnou součástí většiny vánočních trhů. Věděli jste, že existuje také jeho zdravá varianta bez alkoholu? Jak...

číst celý článek

3 osvědčené recepty na raw vánoční cukroví

3 osvědčené recepty na raw vánoční cukroví

29.11.2016

Advent je již v plném proudu a nastává čas, kdy se v domácnostech rozvoní cukroví. Výhodou raw cukroví je, že nemusíte nic připravovat...

číst celý článek

všechny články