V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

Lněné krekry s mátovým chutney

Každý má někdy chuť jen tak něco zobat. ;)

Slané maškrty, Omáčka & dresing, Krekry & chipsy

Máte silné nutkání něco zobat a většinou je to pytel bramborových lupínků nebo preclíků? Divili jste se někdy, proč se vám dostavují tato silná nutkání? Není to proto, že by vaše čelist potřebovala pohyb. Je to kvůli nedostatku některých živin, většinou sodíku. To může nastat z mnoha různých důvodů: nízkému příjmu vody, zvýšené fyzické aktivitě anebo malému příjmu sodíku ze stravy.

Po světě koluje nekonečné množství mýtů, které tvrdí, že sodík je pro vás škodlivý. Nicméně, sodík je důležitý elektrolyt pro vaše tělo. Pomáhá při kontrakci svalů, regulaci krve a tělesných funkcích obecně. Z toho plyne, že sodík sám o sobě pro vás špatný není, škodlivý může ale být jeho zdroj. Konzumace obrovských množství stolní soli a jiných zpracovaných zdrojů patří mezi příčiny vysokého krevního tlaku, nadýmání a zhoršování vývoje kostí. Skvělými zdroji jsou naopak možské řasy, himálajská mořská sůl a celer.

Své chutě můžete uspokojit zdravou alternativou a udělat tak ze své svačiny zdravou, vysoce výživnou a lahodnou záležitost. Jedním z mých nejoblíbenějších receptů jsou krekry vyrobené z lněných a sezamových semínek, které vám navodí perfektně křupavý, slaný a uspokojivý pocit. Lněná semínka jsou plná vlákniny a bílkovin, stejně jako omega 3 a omega 6 mastných kyselin v ideálním poměru. Sezamová semínka přetékají manganem a zinkem. Oboje smíchané s kořením, doplněné jemným a výživným bylinkovým chutney uspokojí vaše chutě a vytoří skvělou pochutinu pro vaše večírky.

Co potřebujete?

Krekry:

 Mátové chutney:

Co s tím uděláte?

Všechny ingredience rozmixujete v kuchyňském robotu do jemna. Výslednou směs přeložte do dehydratačního tácu a rovnoměrně rozetřete. Rozdělte těsto na malé čtverečky nebo obdélníky. Dehydratujte na 46 °C po dobu 18 až 20 hodin.

U chutney rozmixujte všechny složky ve vysokorychlostním mixéru do jemna.

Jakmile máte obě části hotové, užijte si je se svými přáteli!

Tieto produkty môžete kúpiť u nás