ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 1. 5. a v piatok 3. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 2. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #13: Dech

Napadlo vás někdy, že vlastníte jeden z nejmocnějších nástrojů, který vám může zlepšit zdraví a zklidnit mysl? Nádech, výdech, nádech, výdech... Zdánlivě samozřejmá věc s obrovskou mocí, kterou stojí za to více poznat. 

V-TALK #13: Dech


Návodů jak správně dýchat, je v poslední době spousta. Není se čemu divit. Už pár minut denně věnovaných vědomému dechu dokáže pozitivně ovlivnit naše zdraví a emoce. Jak se naučit techniku vědomého dýchání?

Připravte si klidný prostor, kde vás nebude nic a nikdo rušit. Zajistěte, aby vám nebyla zima a cítili jste se pohodlně. Cvičení se provádí v uvolněné poloze vleže na polštáři, nebo vsedě na židli. 

Zavřete oči, zhluboka se nadechněte nosem a vydechněte ústy. S nádechem prodlužte páteř, vytáhněte korunu hlavy vzhůru ke stropu a s výdechem povolte napětí. Vnímejte své tělo a dech, který jím plyne. S každým výdechem nechte odejít vše, co tělo a mysl nepotřebuje. 

Uvolněte napětí z trapézů a ramen. Udělejte jeden kroužek rameny dozadu a dolů a rozprostřete je do široka. Uvolněte také obličej a výraz v tváři. Napřimte krční páteř a bradu zasuňte malinko dozadu. Uvolněte stisk zubů, jazyk v ústech, rty i koutky. 

Pak už jen vnímejte dech, jak proudí nosem dovnitř a ústy ven, naplňuje a vyprazdňuje tělo. Pozorujte, kde se vás dech dotýká, kde v těle ho cítíte. Jsou to nosní dírky, nebo dech cítíte i v hrudníku a břiše?

Po několika opakováních můžete plynule přejít na hluboký – tzv. plný jógový dech.

Plný jógový dech pro pokročilé 

Vydechněte. Nadechněte se do břicha, hrudníku, až ke klíčním kostem. Zkuste přitom nevyboulit břicho vpřed, ale pošlete dech do všech směrů – do stran těla, do zad. Vydechujte spontánně. Hrudník klesá, žebra se zatahují do těla, břicho se stahuje.

Stejným způsobem několikrát zopakujte.

Nezapomeňte na závěr

Chvíli po posledním cyklu nechte dech proudit přirozeně dál. Svou pozornost soustřeďte opět na tělo. Uvědomte si kontakt se zemí, ruce, nohy a páteř. Jemně se protáhněte, vnímejte prostor okolo sebe. Nakonec pomalu otevřete oči. Uvědomte si, jak se teď cítíte a ten pocit si v sobě co nejdéle uchovejte.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

Základní tipy pro lepší spánek a usínání

Základní tipy pro lepší spánek a usínání

2023-12-20

Dostatek kvalitního spánku patří k naprosto zásadním předpokladům zdravého života i dlouhověkosti. Nějakou dobu možná zvládnete fungovat...

čítať celý článok

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

2023-11-01

Ashwagandha patří mezi nejdůležitější rostliny v ayurvédské medicíně a řadíme ji mezi adaptogeny. Může nám tedy pomoci lépe zvládat...

čítať celý článok

Prospěšné tuky

Prospěšné tuky

2023-08-23

Tuky jsou pro naše tělo velmi důležitou makroživinou. Především jsou vydatným zdrojem a zásobárnou energie. Nejsou ale tuky jako tuky....

čítať celý článok

V-TALK #11: Kokosový olej

V-TALK #11: Kokosový olej

2023-05-15

Už několik let drží první místo v popularitě rostlinných olejů olej kokosový. Je ale opravdu tak zázračný, jak se o něm říká?

čítať celý článok

V-TALK #10: Aminokyseliny

V-TALK #10: Aminokyseliny

2023-05-02

Proč jsou pro nás důležité aminokyseliny a jaké potraviny upřednostňovat, abychom jich měli dostatek?

čítať celý článok

všetky články