ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: Vo štvrtok 25. 04. bude naša predajňa v Brne otvorená do 16.00 hod. V piatok 26. 04. máme zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

Ashwagandha patří mezi nejdůležitější rostliny v ayurvédské medicíně a řadíme ji mezi adaptogeny. Může nám tedy pomoci lépe zvládat stres. Tradičně se také používala pro zvýšení libida. Co vše nám může tato bylina přinést a v jaké formě ji užívat?

Ashwagandha je adaptogenní bylina která patří mezi nejdůležitější rostliny v ayurvédské medicíně. Pochází z jižní Asie a je známá také pod názvem indický ženšen nebo zimní třešeň.

Ashwagandhu lidé hlavně v Indii už po několik tisíciletí používají k posílení těla, proti stresu, pro podporu soustředění, více energie a zlepšení celkového zdraví. Tradičně ji používali také jako silné afrodiziakum.

Nyní se stává stále oblíbenější i v západním světě, hlavně kvůli její schopnosti pomáhat lidem lépe zvládat stres. Může pomoci vrátit sílu při přepracovanosti, únavě a vyčerpání, podporuje paměť, jasnou mysl a mozkovou činnost.

Koupit Ashwagandhu na Vitalvibe

Rostlina Withania somnifera známá jako AshwagandhaZ ashwagandhy se používají její podzemní hlízy, nejčastěji rozemleté na prášek. Ten se pak smíchá s vodou nebo čajem. Účinek se zvyšuje přidáním tuků, proto se prášek také často máčí v mléce.

Kořen a hlízy ashwagandhyMezi stále oblíbenější formy patří extrakty v kapslích, mimo jiné unikátní plnospektrální extrakt KSM-66®. Podle nás jde o nejlepší formu pro užívání ashwagandhy.

Mimo jiné díky šetrné extrakci bez použití alkoholu nebo chemických rozpouštědel zachovává všechny prospěšné látky ve stejném poměru jako najdete přímo v rostlině. Je také vhodná pro vegany a neobsahuje laktózu, protože proces máčení v mléce také není potřebný.

Koupit na Vitalvibe

Přínosy Ashwagandhy pro zdraví

Ashwagandha je bohatá na množství bioaktivních látek, které ve vzájemné synergii prospívají celému organismu. 

Její konzumace přispívá k vitalitě a duševnímu zdraví. Díky takzvaným adaptogenním účinkům pomáhá tělu vyrovnat se s fyzickým i psychickým stresem. Zkoumají se i její antioxidační účinky.

Doporučuje se užívat ji alespoň 6 až 8 týdnů, aby se účinky dostavily. I dlouhodobé každodenní užívání by podle současných studií mělo být bezpečné, my ale preferujeme užívání s pauzami.

1. Může pomoci proti stresu a úzkosti

Ashwaganda je adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se stresu. Studie (1) ukazují, že ashwaganda může snižovat hladinu kortizolu, hormonu spojeného se stresem. 

Tlumí i další reakce těla spojené se stresem. To může vést ke snížení úzkosti a zlepšení nálady.

2. Spánek a energie

Ashwagandha také pomáhá lepšímu spánku. Jedna z kvalitních studií (2) provedená na lidech ve věku 65 až 80 let ukázala, že pravidelné užívání extraktu z ashwagandhy zlepšilo celkovou kvalitu spánku a pocit odpočatosti po probuzení. 

Ashwagandha podporuje také bdělost a soustředění v průběhu dne. Můžete díky ní mít víc energie na věci, které děláte rádi, ale i na životní výzvy.

3. Produkce testosteronu u mužů

Některé studie naznačují (3), že ashwagandha může podpořit plodnost u mužů. Přispívá podle nich k vyšší tvorbě hormonu testosteronu a vyšší koncentraci i pohyblivosti spermií. 

Tradičně se používá také ke zvýšení libida a podpoře sexuálních funkcí.

4. Ochrana nervového systému

Studie také naznačují, že ashwaganda může chránit nervový systém. 

5. Podpora paměti

Zkoumají se i pozitivní účinky ashwagandhy při poruchách paměti. Tradičně se používá pro všeobecnou podporu výkonu mozku a soustředění.

6. Podpora sportovních výkonů, vytrvalosti a svalové síly

Jedna ze studií (4) zkoumala i efekt na růst svalové hmoty a sílu u mladých mužů, kteří se věnují silovému tréninku.

Skupina, která po dobu 8 týdnů užívala ashwagandhu, měla v závěru výrazně větší sílu při bench-pressu a zaznamenala větší nárůst svalů oproti kontrolní skupině, která dostávala placebo.

Ashwagandha podporuje také vytrvalost a celkový fyzický výkon.

Prospěšné látky v ashwagandě

  • polyfenoly
  • steroly (beta-sitosterol)   
  • alkaloidy (withanin, withananin, somniferin, ashwagandhin)
  • steroidní laktony (withaferin A, withanolidy a sitoindosidy VII–X)

Využití v tradiční medicíně

Ashwagandha je klíčovou složkou tradiční indické ájurvédské medicíny, která sahá několik tisíc let do historie. Ashwagandha se v ní řadí mezi byliny s omlazujícími schopnostmi, takzvaná Rasayana.

Je součástí doplňku stravy „Čavanpraš”, což je v Indii nejprodávanější bylinný doplněk stravy – zdravotní tonikum, slibující povzbuzení energie a udržení mládí.

Ashwagandha extrakt KSM-66®

Co je to extrakt KSM-66®?

Extrakt KSM-66® je speciální forma ashwagandhy, která se vyznačuje:

  • Vysokou koncentrací účinných látek: Tento extrakt má vysoký obsah withanolidů, což jsou látky, jež jsou spojeny s pozitivními účinky na zdraví. Zároveň ale obsahuje kombinaci všech hlavních složek z kořene ashwagandhy v přirozeném poměru. Jde o takzvaný plnospektrální extrakt.
  • Přírodním složením a výrobou: Při výrobě se nepoužívají žádné škodlivé chemické látky ani alkohol, což zajišťuje čistotu produktu.
  • Klinicky testován: Extrakt KSM-66® prošel klinickými studiemi, které potvrdily jeho účinnost.

Za výrobou extraktu KSM-66®  stojí rodinná forma Ixorel, která je světovou špičkou ve zpracování ashwagandhy a nositelem mnoha ocenění. Tento výrobce je jediný zpracovatel ashwagandy na světě s vlastními farmami, výrobou, testovacím a výzkumným centrem a také distribucí. 

Na základě poznatků z klinických studií zvládá Ixorel náročné technologické procesy zpracování kořene ashwagandhy v absolutně nejvyšší kvalitě

Extrakt KSM-66® je vhodý i pro vegany. Neobsahuje lepek, laktózu, GMO, stabilizátory, protispékavé látky ani barviva.

V jaké formě Ashwagandhu koupíte na Vitalvibe?

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Zdroje: 

  1. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract
  2. Efficacy and Tolerability of Ashwagandha Root Extract in the Elderly for Improvement of General Well-being and Sleep: A Prospective, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study
  3. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis
  4. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial

Súvisiace produkty

Podobné články

V-TALK # Zákaldní tipy pro zdravý spánek

V-TALK # Zákaldní tipy pro zdravý spánek

2023-09-27

Spánek patří mezi základní potřeby našeho těla. Spousta faktorů však může klidné usínání narušit. Pojďme se podívat na základní tipy, jak...

čítať celý článok

8 tipů, jak si posílit imunitu a odolat virům

8 tipů, jak si posílit imunitu a odolat virům

2020-02-27

Chladné počasí je pro tělo už z principu energeticky náročné a organismus si zaslouží posilu. Imunitní systém stojí za to si hýčkat....

čítať celý článok

všetky články