SKRÁTENÁ OTVÁRACIA DOBA: V stredu, štvrtok a piatok bude naša predajňa v Brne otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

Živá strava - RAW FOOD

Raw food, neboli živá strava, syrová strava či vitariánství je způsob výživy, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, tedy tak, jak nám je naservírovala Matka Země. Základem raw food jsou především rostlinné zdroje jako zelenina, ovoce, semínka, ořechy, řasy, obiloviny a luštěniny, které se konzumují čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42–45° C, aby v nich zůstaly zachovány veškeré cenné látky.


Proč vitariáni nevaří?

Nad hranicí kolem čtyřiceti stupňů se již ničí enzymy, které jsou pilířem pro veškeré procesy v organismu, tedy pro život. Trávicí enzymy štěpí potravu na jednodušší složky, které jsou poté využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie.

Pokud je tělu nedodáme prostřednictvím stravy, je nuceno vyrobit si je samo, čímž se připravíme o energii, která by jinak byla využita k regeneraci.

Převaha tepelně zpracovaných, rafinovaných a chemicky konzervovaných potravin v jídelníčku je příčinou překyselení organismu a bezprostředně po požití takového jídla dochází v krvi k leukocytóze - zvýšení počtu bílých krvinek, které jsou důležitou součástí našeho imunitního systému. Tato neustálá mobilizace imunitní systém vyčerpává a oslabuje. 

Principem živé stravy je tedy dopřát tělu přirozené kvalitní potraviny, a zajistit si tak přísun živin, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, abychom mohli využít jeho potenciál naplno a těšili se pevnému zdraví.

Jak zařadit živou stravu do svého jídelníčku?

Naprosto jednoduše! Začněte konzumovat více čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin během dne, ke snídani si připravte koktejl obohacený superpotravinami, který vás perfektně nastartuje do nového dne.

Nahraďte těstoviny cuketovými špagetami, jež si vytvoříte pomocí spiralizéru, zkuste si nechat vyklíčit fazole mungo či adzuki, které jsou úžasné do salátů, v zimě si užívejte kvašené zeleniny a celoročně si dopřejte nepřekonatelné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy.

Nevíte jak na to? Inspirujte se recepty na našem webu nebo přijďte k nám na přednášku či workshop! V našem e-shopu naleznete i vybavení do domácnosti, které vám přípravu živých pokrmů velmi usnadní, a stane se tak pro vás zábavou.

Nejčastější otázky ohledně živé stravy

  • Je živá a syrová strava to samé?

Není tomu úplně tak, jelikož enzymy, indikátory života, se nevyskytují ve všech syrových potravinách. Např. luštěniny a ořechy obsahují v syrovém stavu enzymatické inhibitory a k jejich oživení je třeba namočit je do studené vody, a nastartovat tak proces klíčení.

  • Je 100% vitariánství vhodné pro každého?

Teorií ohledně správného způsobu stravování je mnoho. Ayurvéda a tradiční čínská medicína či makrobiotika doporučují potraviny tepelně upravovat a 100% živou stravu považují za příliš ochlazující a hůře stravitelnou.

Záleží však na individuálním typu organismu a také ročním období. Každý by si měl sám vypozorovat, po jakém jídle se cítí dobře, plný energie a bez trávících obtíží. 

Súvisiace produkty

Podobné články

Koprová polévka

Koprová polévka

2023-12-01

Česká koprová klasika jinak.

čítať celý článok

4 recepty se spiralizérem, které si zamilujete

4 recepty se spiralizérem, které si zamilujete

2017-03-28

Spiralizér je skvělá pomůcka pro zpestření jídelníčku, vykouzlíte s ním spoustu druhů nudlí bez zbytečného lepku a se spoustou vitamínů...

čítať celý článok

Přechod na syrovou stravu na podzim

Přechod na syrovou stravu na podzim

2016-11-03

Koketujete s myšlenkou pustit se do vitariánství a čekáte jen na ten správný čas? Nebo v sobě hledáte odvahu, přesvědčení nebo prostě jen...

čítať celý článok

 RAW BROWNIES S ČERVENOU ŘEPOU - 25 menších srdíček

RAW BROWNIES S ČERVENOU ŘEPOU - 25 menších srdíček

2015-12-11

V hlavní roli červená řepa a vlašské ořechy.

čítať celý článok

Raw ořechový hummus

Raw ořechový hummus

2015-05-18

Naprostý základ pro ty, kdo potřebují něco sníst ve spěchu: humus! Existuje jej nesčetně variací, stejně jako způsobů, jak jej použít. Je...

čítať celý článok

všetky články