ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: Vo štvrtok 25. 04. bude naša predajňa v Brne otvorená do 16.00 hod. V piatok 26. 04. máme zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.

Jak vám B-komplex zvýší kvalitu života? Podpora při stresu i suchých rtech

Také dobře znáte ten palčivý pocit, to nepříjemné brnění a mravenčení v „přesezené“ noze vznikající přechodným stlačením nervu? V okolí ale existuje mnoho lidí, kteří si na tyto problémy stěžují bez zjevné příčiny a opakovaně. 

B12

Jsme k nim náchylní všichni – ať už vegani, vegetariáni nebo „všežravci“. Kvůli konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, cukru, nedostatečnému příjmu živin a stresujícímu životu nám totiž chybí často vitamíny skupiny B.

Obsah článku

  1. Jaké běžné problémy způsobuje nedostatek „béček“?
  2. Jak mi B-komplex může zlepšit kvalitu života?
  3. Vliv „béček“ na afty a popraskané koutky
  4. Kdy užívat B12 a kdy B-komplex?
  5. Závěr

Jaké běžné problémy způsobuje nedostatek „béček“?

Kromě brnění a mravenčení zažívají lidé často také pálení prstů, pocity těžkých nohou, bolesti nebo naopak snížení či vymizení citlivosti…

Víte o někom takovém? Tento neurologický problém (odborně se nazývá polyneuropatie) je častější, než by se mohlo zdát. Jednou z příčin je právě nedostatek některého z vitamínů skupiny B. V těle se bez nich neobejdeme. „Béčka“ se podílí na neurologických procesech (včetně hojení ran a skřípnutých nervů), na dobré náladě, ale i únavě, tvorbě aftů, rozpraskaných koutků, až třeba po suchou či svrbící pokožku nebo anémii (potíže s krvetvorbou).

Vitamínů skupiny B je celá řada a každý z nich má své specifické účinky. Na rozdíl od jiných vitamínů, je ale některé funkce spojují. Proto si zasloužily označení B-komplex.

S čím vším mi tedy B-komplex může pomoci?

  • zažene únavu (a kdo by si v dnešní době nepřipadal občas vyčerpaný, že?)
  • zlepší náladu
  • pomůže přemoci stres s úsměvem
  • pomůže předcházet „zbytečným“ oparům, aftům a koutkům
  • rozjasní a zjemní pokožku
  • dostatečná hladina B-komplexu v těle účinně chrání proti hmyzu

Pojďme se podívat podrobněji, co vše v našem těle „béčka“ dokáží ovlivnit a jak nám mohou pomoci žít pohodovější život.

Jak mi B-komplex může zlepšit kvalitu života?

Popraskané rty„Béčka“ jsou důležitá, i když nemáme zdánlivě žádné zdravotní problémy. Jejich nejzásadnějším přínosem totiž je udržování zdraví nervové soustavy. Doslova pečují o zdraví našich nervových buněk a jejich drah. Vyvážený příjem všech vitamínů skupiny B je tak důležitý jako prevence všech neurologických poškození. Ať už jde o hojení bolestivého „skřípnutí nervu“ mezi obratli, mravenčení v rukou nebo nohou, nebo třeba o pásový opar – vitamíny skupiny B jsou pro hojení nezbytné.

Posílit nervy ale potřebujeme také pro udržení svěží mysli a dobré nálady. Viditelné účinky mají béčka zvláště ve stresovém období, kdy nám každá jejich další dávka pomáhá zůstat nad věcí s úsměvem na rtech, anebo při jakémkoliv sportu či jiné zátěži na tělo.

Všimli jste si, že prodávané pre-workoutové a energy drinky se vždy obohacují o vitamíny skupiny B (hlavně B6 a B12)? Mají totiž pozitivní efekt na tvorbu energie, pohotové soustředění se na sportovní výkon a snížení vyčerpanosti.

Vliv „béček“ na afty a popraskané koutky

Popraskané rty

B-komplex udržuje ve střehu slizniční imunitu. Asi nejčastějším projevem chybějících „béček“ je infekce na sliznici úst nebo na rtu. Samozřejmě je řeč o aftech, oparech nebo prasklých koutcích. Čas od čas se asi objeví u každého, zejména právě ve stresovém období. Pokud se ale objevují častěji než 1–2× za rok, je to jasný signál, že naše přirozená obrana je oslabená.

Kdy užívat B12 a kdy B-komplex?

Jak už samotný název napovídá, vitamíny skupiny B tvoří dohromady jeden velký „komplex“. Pokud „béčka“ užíváme dohromady v podobě B-komplexu (obsahující rovnou i vitamín B12), fungují ve vzájemné synergii a v našem těle „spolupracují“ – svými účinky se navzájem podporují, doplňují a zajišťují tak kvalitnější život.

B-komplex je skvělý doplněk pro všechny, včetně těch, kteří chtějí doplňovat vitamín B12 a zároveň využít na maximum všech ostatních účinků „béček“.

Tablety B12 V některých případech je výhodné sáhnout po čistém vitamínu B12. Hlavně, když nás trápí konkrétní zdravotní potíže – chudokrevnost nebo třeba akutní neurologická bolest.

Nebo když máme nedostatek B12 podložený krevními testy. V takovém případě může přímá suplementace tohoto vitamínu rychle pomoci předejít akutním obtížím. (Viz také článek: Rozhovor: „Kapky vitamínu B12 od Vitalvibe mě zachránily před injekcemi“).

Když vám například „lupne“ v zádech a bolest několik dní neustupuje, přistupuje lékař k předepsání vysokých dávek vitamínu B12 (tedy pochopitelně jeho syntetické formy).

Závěrem

V článku jsme si ukázali, jak důležitou roli v našem těle hraje B-komplex a jak nám stabilní hladina všech „béček“ může pomoci žít spokojenější život.

Lidské tělo si vitamíny skupiny B neukládá do zásoby (kromě vitamínu B12), naopak je snadno z těla vyplavuje. Proto je vhodné dbát na jejich pravidelné doplňování, zvláště pak v náročnějším období (třeba při stresu nebo intenzivním sportovním tréninku).

Při výběru vhodného B-komplexu se zaměřujeme zejména na jeho kvalitu, čisté složení (bez plnidel a stabilizátorů, které obsahují tabletky z lékárny), přirozenou formu a efektivní vstřebávání (forma kapek ve fermentované podobě, jakými jsou např. ty od Premier Research Labs).

Máte dotaz týkající se „béček“? Napište nám ho do online poradny nebo se na nás obraťte přímo v sekci kontakt. Moc rádi vám pomůžeme vaši otázku zodpovědět.

Súvisiace produkty

Podobné články

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

2024-04-04

Jarní očista, detoxikace, detox těla či jater – tyto pojmy se na nás s příchodem jara hrnou ze všech stran. Je opravdu nezbytné naše tělo...

čítať celý článok

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

2024-02-15

Green food neboli zelené potraviny jsou v oblasti zdravého stravování stále populárnější. Nabízejí totiž množství cenných živin i řadu...

čítať celý článok

MSM: Širokospektrální pomocník pro zdraví a krásu v podobě 100% čisté organické síry

MSM: Širokospektrální pomocník pro zdraví a krásu v podobě 100% čisté organické síry

2024-02-06

MSM prášek neboli organická síra se pomalu, ale jistě dostává do kosmetických přípravků a regálů s doplňky stravy. Svými účinky na krásu...

čítať celý článok

všetky články