V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

Vždycky to má řešení...

Tohle je zákonitost, kterou předáváme našim dětem. Díky její aplikaci se i v problematických momentech mnohem snáz a rychlej vrátíme zase do harmonie. Oním „kouzlem“ je docela jednoduché uvědomění, že jakýkoliv zádrhel či životní výzva má svoje východisko. „Má to řešení“ – těchto pár laskavých slov tvoří program, který vám přinese větší klid a nakonec možná i pár zázraků. Nám tedy v životě funguje dokonale!  A tak jej pro inspiraci posíláme do světa všem ostatním. Vyzkoušejte a uvidíte, jakou úlevu vám konstruktivní nastavení mysli přinese.

Má to řešení?

Pokud se vám v životě stane cokoliv – ať je to zničená věc, neúspěch v práci, zklamání v partnerském vztahu nebo cokoliv jiného, jak se k tomu postavíte? Jste vtaženi svými emocemi do destruktivního víru špatných a ještě horších myšlenek a pocitů? Nebo necháte projít emoci z dané události a pak se naladíte na to, že daná věc zákonitě musí mít nějaké řešení? Možná ho zatím ještě nevidíte… Uvědomte si, co vlastně uvnitř vás probíhá.

Poté, co se programu „všechno má řešení“ otevřete, zapojíte konstruktivní přístup do svého života a ukotvíte si ho, je možné posunout se ještě o krok dál. Vytvořit prostor zázrakům, které v danou chvíli vlastní hlavou nevymyslíte. Ale nejprve je potřeba se popsanému nastavení naplno otevřít. První krok je následující: jakmile nastane jakákoliv nepříjemná situace, uvědomte si, že existuje řešení, a snažte se na něj přijít. 

Získejte víc nadhledu

Toto pozitivní paradigma mi v dětství předal můj tatínek. A já mu za něj děkuji, protože s ním je život nejen radostnější a při vzniklých životních výzvách snazší, ale hlavně čím dál zázračnější.

Tento vnitřní postoj přináší v jakékoliv situaci úlevu. Díky němu možná najednou uvidíte danou věc „z druhé strany kopce“ a pokud jej budete aplikovat na různé životní události, později vše uzříte ještě z jiné perspektivy a pak také třeba i z nadhledu, kde už je zřejmé i větší množství řešení.

Možná se také po určité době otevřete zjištění, že řešení ani nemusíte vymyslet sami, a situace se může přesto rozuzlit způsobem, který vlastní myslí nedáte dohromady – tedy ZÁZRAČNĚ. A podivuhodných vyústění je pak už neomezeně mnoho a dějí se samy, v lehkosti a naprosto nečekaným způsobem. Ale stejně jako všechno ostatní v životě, i toto je to cesta, která se před vámi otevře s postupnou praxí. 

Otevřte prostor zázrakům

S tímto programem máme spojené ještě jedno přesvědčení. Vnímáme totiž, že cokoliv se nám v životě děje, je pro nás příležitostí k růstu a děje se pro naše dobro, pochopení a posun. I takové vnitřní nastavení ulehčí jakoukoliv situaci a přinese velkou úlevu.

Jak to všechno uvést do praxe? Zkuste si nejprve v emocionálně jednodušší záležitosti uvědomit, že má daná věc řešení. Poté svoji mysl otevřte dokonce možnostem, které zpočátku třeba ani nevidíte. Díky tomuto postupu totiž přijde lepší pocit a odlehčení. A vy se nenecháte danou situací strhnout do špatné nálady, ale krok za krokem si začnete budovat nový „open minded“ návyk, který vám bude přinášet pozitivní východiska. 

A pokud na řešení nedokážete přijít okamžitě, nevadí. Stačí se jen otevřít a počkat. Můžete někoho poprosit, zdali vidí ve vaší situaci nějaké řešení, které se vám zatím neodhalilo. A když se vám takhle podaří párkrát situaci zvládnout, už měníte vnitřní nastavení v konstruktivní náhled na přicházející události a vlastně i na celý život.

Tento program a naše děti

Že má vše řešení, učíme a zvědomujeme při každé maličkosti i našim dětem. Syn Neo má 5 let. Občas se mu v jeho dětském světě přihodí nějaká silná situace s hračkou nebo čímkoliv jiným, kterou následují emoce vzteku a breku. Reagujeme tak, že necháme emoce projít a u toho Neovi zvědomíme, že jeho pláč je naprosto v pořádku, a zeptáme se, zdali má situace podle něho řešení. 

Nejdřív Neo odpovídal, že nemá. V této situaci jsme mu vždy pomohli řešení najít. Postupem času začal na otázku, zda má situace řešení, odpovídat, že neví. A tak jsme vždy trpělivě hledali řešení společně s ním. Po několika měsících už odpovídá ještě v emoci a s procházením pláče, že situace řešení má. A jakmile to vyřkne, uklidní se a řešení záhy najde.

Dokonce už začíná tento přístup učit i svoji sestru Noemi. Třeba když pláče a chce hračku, kterou má zrovna Neo, nebo ji nemůže najít, její bratr ji hned konejší: „Noemi, ale to má řešení přece!“

Je úžasné zvědomovat tento konstruktivní přístup dětem i sobě samým. Přináší nám úlevu, klid i dobrý pocit. 

Hra: „Tati, budeme si hrát na to, jestli má všechno řešení, jo?“

Tuto hru vymyslel Neo, když ještě neviděl řešení úplně u všech situací. A hrál ji několikrát s Honzou. Pokaždé si vymyslel nějakou situaci a jeho táta mu musel říct, jestli to má, nebo nemá řešení, a pak ho popsat. Některé události byly zpočátku v jeho dětském nastavení definitivní. Třeba když se rozbije hrnek, Neo si myslel, že to už určitě řešení nemá, protože prostě rozbitý. Ale vždycky spolu nakonec východisko našli. Bylo krásné vidět, jak se Neovi rozšiřuje vnímání možností danou situaci rozuzlit. 

***

Jak to vlastně máte vy? Dokážete v různých životních momentech uplatnit tuto moudrost? Nebo pro vás některé záležitosti zatím řešení nemají? Jak se cítíte, když si to v jednodušší či složitější situaci uvědomíte?

Věřím, že pro vás bude zábava si konstruktivní nastavení vyzkoušet u sebe samých a pak i s dětmi.

Budu ráda, když nám napíšete, jakou máte zkušenost a jak vám tento přístup v životě funguje nebo jak vám třeba změnil váš pohled na věc, pocit a klidně i celkově život.

Těším se na vaši osobní zkušenost.

♥ Vaše Zuzka Noah

Podobné články

Proč a jak si zařadit do života více rituálů?

Proč a jak si zařadit do života více rituálů?

2021-09-24

Milujeme rituály. Ranní, večerní, malé, velké, osobní, partnerské i ty rodinné. Přináším vám příběh jednoho speciálního rodinného...

čítať celý článok

Život podle hygge – buďte vědomě spokojení

Život podle hygge – buďte vědomě spokojení

2020-10-13

Věděli jste, že Dánové jsou považováni za nejšťastnější národ na světě? Znají totiž kouzelný recept na spokojený život, kterému říkají...

čítať celý článok

Rozhovor: Skutečně úspěšný Jan Noah

Rozhovor: Skutečně úspěšný Jan Noah

2019-03-01

První Mercedes si koupil ve dvaceti, finančně svobodným se stal již na vysoké škole, má vše, co mnoho lidí označuje jako úspěch....

čítať celý článok

všetky články