V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #2: Biopotraviny

Biopotraviny jsou v současné době hodně trendy záležitostí. A to především díky zdravému životnímu stylu a ekologickému přesahu, o který se spotřebitelé čím dál více zajímají. V čem se biopotraviny odlišují od klasických potravin? Jak je poznáme? Opravdu je všechno, co je „bio“, zdravější než konvenční potraviny ze supermarketu?

v_talk_2_biopotraviny

Vysvětli nám prosím pojem „bio“. Co konkrétně to znamená?

„Biopotravina“ je potravina rostlinného nebo živočišného původu, která byla vyrobená v podmínkách, které jsou stanoveny zákonem o ekologickém zemědělství.

Jak biopotraviny v běžném obchodě poznáme?

Každá potravina na našem českém trhu, která je označena slovy „bio“, „eko“ či „organic“, musí mít na svém obalu štítek. A to buď evropské logo s lístečkem na zeleném pozadí, případně české logo, kterému se říká také „biozebra“.

V úvodu jsi řekla, že biopotraviny jsou vyráběny v souladu s určitými podmínkami. Jaké podmínky to jsou a čím se biopotraviny odlišují od běžných potravin?

Produkce biopotravin je obecně šetrnější k životnímu prostředí.

U rostlinné výroby se nepoužívají umělá hnojiva a chemické postřiky, jako jsou pesticidy či herbicidy. Dále nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny (GMO) a nesmí být ošetřovány ionizujícím zářením.

U živočišné výroby se zase dbá hlavně na dobré podmínky chovu zvířat. Říká se tomu „welfare“ neboli doslova „pohoda zvířat“. Zde je kladen důraz na to, aby zvířata měla co nejlepší péči. Kvalitní krmivo a dostatek prostoru pro život je tady základem.

Producenti biopotravin jsou přitom pravidelně kontrolováni organizacemi, které spadají pod Ministerstvo zemědělství ČR. Kontroluje se vlastně celý výrobní proces od začátku až do konce. Od samotného pěstování plodin nebo chovu zvířat přes balení až po distribuci.

Je tedy dobré zařadit biopotraviny do našeho jídelníčku? Jaké jsou výhody těchto potravin?

Biopotraviny patří mezi produkty vysoké kvality. Obecně bývají tyto potraviny chutnější. A co je hlavní, jejich nákupem přispíváme k lepšímu životnímu prostředí, které není zatížené minerálními hnojivy a agrochemikáliemi, jako je tomu u konvenčního zemědělství.

Existují naopak nějaká rizika nebo nevýhody?

Řekla bych, že spíše než rizika to jsou nevýhody. A to je zejména cena, která může být u některých biopotravin opravdu vyšší.

Jsou biopotraviny zdravější?

Některé biopotraviny opravdu mohou být pro náš organismus zdravější. Týká se to především ovoce a zeleniny. Ta s označením „bio“ obsahuje více antioxidačních látek, jako jsou bioflavonoidy a polyfenoly, které nás chrání před volnými radikály. Naopak obsahuje méně dusičnanů a žádná rezidua pesticidů, které by mohly být pro naše tělo zbytečnou zátěží.

Takže když budeme jíst bio, budeme zdraví?

Takhle jednoduché to bohužel není. Je dobré si uvědomit, že ne všechny biopotraviny musí být vždycky netně zdravé. Pokud budeme jíst například bio müsli tyčinky od rána do večera, tak to určitě pro nás zdravé nebude. Vždycky je tedy důležitá pestrost a výběr opravdových, co nejméně průmyslově zpracovaných potravin.

A jak to máš ty sama? Zařazuješ biopotraviny do svého jídelníčku?

Snažím se dávat svému tělu to nejlepší. Proto mi dává jíst bio určitě smysl. Je to pro mě možnost, jak můžu svou stravu odlehčit od koktejlu chemických látek, které konvenční potraviny bohužel často obsahují. Takže když mám v obchodě na výběr, volím bio. Já osobně dávám přednost biopotravinám zejména u těch surovin, které konzumuji v průběhu dne nejčastěji. Pro mě je to typicky salát nebo zelenina, ale třeba i moje oblíbená káva.

***

Děkujeme, že jste byli s námi a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.


Podobné články

V-TALK #6: Alternativy cukru

V-TALK #6: Alternativy cukru

2023-01-26

Čas od času si každý z nás chce dopřát nějakou tu sladkost. Na druhou stranu, všude na nás vyskakují články, jak je klasický bílý cukr...

čítať celý článok

V-TALK #5: Veganství

V-TALK #5: Veganství

2023-01-11

Veganské pokrmy si čím dál víc razí cestu do našich jídelníčků, trendy bister a vlastně do celého životního stylu. Chutnají vám veganská...

čítať celý článok

V-TALK #4: Skutečné potraviny

V-TALK #4: Skutečné potraviny

2023-01-06

Chcete se stravovat zdravě a dávat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen...

čítať celý článok

V-TALK #3: Sacharidy

V-TALK #3: Sacharidy

2023-01-04

Sacharidy představují významný zdroj energie pro naše tělo. O této sladké makroživině však koluje velké množství mýtů. Zatímco podle...

čítať celý článok

všetky články