SKRÁTENÁ OTVÁRACIA DOBA: V stredu, štvrtok a piatok bude naša predajňa v Brne otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #11: Kokosový olej

Už několik let drží první místo v popularitě rostlinných olejů olej kokosový. Je ale opravdu tak zázračný, jak se o něm říká?

V-TALK: Kokosový olej

Názory o prospěšnosti kokosového oleje na zdraví se v dnešní době velice různí. Zejména u zastánců zdravé výživy existují názory pro i proti. Jak to s kokosovým oleje tedy skutečně je?

Důvodem rozporuplných diskuzí a názorů je jeho složení z hlediska obsahu mastných kyselin. Kokosový olej totiž, na rozdíl od ostatních rostlinných tuků, obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin, které jsou z pohledu zdravé výživy považovány za rizikové pro vznik srdečně-cévních onemocnění. To je ovšem velmi zjednodušené tvrzení. Srdečně-cévní onemocnění je způsobeno zejména zánětem v těle, jehož vznik ovlivňují jiné faktory.

Jaké jsou benefity kokosového oleje?

Hlavním benefitem je vysoký podíl MCT tuků se středně dlouhým řetězcem (z angl. Medium Chained Triglycerides). Oproti jiným tukům jsou MCT tuky velmi lehce a snadno stravitelné. Pro organismus představují rychlý zdroj energie a pokud se konzumují s mírou, neukládají se do tukových zásob. 

Jaký má vliv na zdraví?

Kokosový olej podporuje termogenezi a spalování tuků. Ocení ho proto zejména ti, kteří drží dietu a chtějí zhubnout. Perfektně zasytí a dodá energii. Velmi ceněné jsou i jeho protivirové, protibakteriální a protiplísňové účinky – například proti candidě albicans nebo zlatému stafylokoku. Také zlepšuje krevní obraz a zvyšuje hladinu tzv. „hodného cholesterolu“ – HDL, a naopak snižuje hladinu „zlého cholesterolu“ – LDL.

Kokosový olej lze používat také jako součást každodenní kosmetické péče a hygieny – pro hydrataci pleti, péči o vlasy, zuby nebo v létě jako ochranu před sluníčkem.

Jak používáš kokosový olej ty, Petro?

Já si ráda přidávám lžičku MCT kokosového oleje do kávy, je pak jemnější a chutnější. V kombinaci s kurkumou používám olej také na bělení zubů, které vychází z tradiční ajurvédy. Ze směsi oleje a koření si vytvoříte kašičku a dáte do pusy. Přibližně 2 minuty si touto směsí čistíte zuby a vyplivnete. Následně si 2x vyčistíte ústa klasickou zubní pastou. Odměnou jsou bělejší zuby, a to až o dva odstíny.

Tvůj tip s kokosovým olejem a kurkumou se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším. Protože ráda vařím a peču, mám ještě jeden dotaz. S použitím kokosového oleje v teplé kuchyni jsem vždycky hodně na vážkách. Je vhodný k tepelné úpravě potravin?

Záleží, jestli jde o kokosový olej panenský nebo rafinovaný. Panenský nerafinovaný kokosový olej má kouřový bod 177 °C. Jedná se o teplotu, kdy se začíná olej přepalovat, a to nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě, jako je rychlé restování zeleniny, ale určitě ne ke smažení.
Oproti tomu rafinovaný kokosový olej se hodí na vaření, pečení i smažení, protože jeho kouřový bod je okolo 230 °C. Díky tomu se olej i při vysokých teplotách nepřepaluje a neoxiduje.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #10: Aminokyseliny

V-TALK #10: Aminokyseliny

2023-05-02

Proč jsou pro nás důležité aminokyseliny a jaké potraviny upřednostňovat, abychom jich měli dostatek?

čítať celý článok

V-TALK #9: Bílkoviny

V-TALK #9: Bílkoviny

2023-03-07

Bílkoviny neboli proteiny patří spolu se sacharidy a tuky do našeho každodenního jídelníčku. Neslouží však pouze jako živina k růstu a...

čítať celý článok

V-TALK #8: Tuky

V-TALK #8: Tuky

2023-03-03

Vyhýbáte se tukům s vírou, že je to pro vaše tělo prospěšné, a domníváte se, že jejich vyřazení vám pomůže zhubnout nebo nastartovat...

čítať celý článok

V-TALK #7: Veganství a vitamín B12

V-TALK #7: Veganství a vitamín B12

2023-02-07

Pokrytí vitamínu B12 je jedním z nejkontroverznějších témat veganského stravování. Pro lidské tělo je totiž přirozeně vstřebatelný pouze...

čítať celý článok

V-TALK #5: Veganství

V-TALK #5: Veganství

2023-01-11

Veganské pokrmy si čím dál víc razí cestu do našich jídelníčků, trendy bister a vlastně do celého životního stylu. Chutnají vám veganská...

čítať celý článok

V-TALK #4: Skutečné potraviny

V-TALK #4: Skutečné potraviny

2023-01-06

Chcete se stravovat zdravě a dávat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen...

čítať celý článok

V-TALK #3: Sacharidy

V-TALK #3: Sacharidy

2023-01-04

Sacharidy představují významný zdroj energie pro naše tělo. O této sladké makroživině však koluje velké množství mýtů. Zatímco podle...

čítať celý článok

V-TALK #2: Biopotraviny

V-TALK #2: Biopotraviny

2022-12-07

Biopotraviny jsou v současné době hodně trendy záležitostí. A to především díky zdravému životnímu stylu a ekologickému přesahu, o který...

čítať celý článok

Raw strava

Raw strava

2022-11-22

Raw strava, vitariánství, živá strava nebo raw food diet je zejména v poslední době velkým trendem ve stravování, na který přechází stále...

čítať celý článok

všetky články