ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 8. 5. a v piatok 10. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 9. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #31: Padání vlasů

Vypadávání vlasů je přirozené a ve větší či menší míře se týká každého z nás. Ale co když padají moc?

V-TALK #31: Padání vlasů

Vlasy jsou pro muže a ženy jedním z nejdůležitějších témat, které na sobě řeší. Co je příčinou padání vlasů a jak poznáme, že už nám padají moc?

Padání vlasů je do určité míry normální jev. Jako všechno na našem těle i vlas má svou životnost, a dříve nebo později ho nahradí nový. Podle dermatologů je 50–100 vypadených vlasů denně v pořádku. Jakmile je to ale více, jedná se o problém.

Jaké faktory ovlivňují vypadávání vlasů?

Jedním z faktorů může být genetická predispozice. Říká se jí androgenetická alopecie a je typická hlavně u mužů. Další příčinou bývají hormonální změny – například po porodu, v důsledku užívání hormonální antikoncepce, nebo u žen po menopauze v důsledku nerovnováhy mezi estrogenem a testosteronem. Velkou roli u vypadávání vlasů hrají také hormony štítné žlázy. Proto doporučuji ženám, aby si v rámci preventivní prohlídky nechali zjistit hormony T3, T4 a TSH v krvi.

Důležitým faktorem je stres, který přímo ovlivňuje funkci vlasového folikulu a tedy i vypadávání vlasů. Dále je to užívání některých léků. Vlasy padají nejčastěji po chemoterapii a lécích, jako jsou betablokátory, antikonvulziva, antiepileptika, antidepresiva a již zmiňovaná antikoncepce. V neposlední řadě to mohou být také nutriční nedostatky – zejména bílkovin a kvalitních omega-3 tuků, nedostatek železa, zinku, vitamínu C, vitamínů skupiny B, (B12 a vitamínu H neboli biotinu), mědi a hořčíku.

Co tedy dělat, když nám padají vlasy více než je obvyklé? Kde začít?

Nejprve se zamyslete nad všemi faktory, které jsme si zmínili. Uvědomte si, co můžete ovlivnit a jak můžete přispět k tomu, aby vlasy nepadaly. Postupně pak dělejte změny, které povedou k lepšímu životnímu stylu. Ve stravě se zaměřte na potraviny s obsahem síry a methioninu, které najdete v zelenině, jako je česnek a cibule. Dále si vybírejte potraviny bohaté na kolagen, vitamíny skupiny B, zinek a železo. 

Pozor si naopak dávejte na nešetrnou vlasovou kosmetiku. Vlasy zbytečně nenamáhejte tahem – nedávejte do velmi útlých drdolů a culíků – nechejte je volné. Vyvarujte se drastickým zásahům typu fénování a žehlení.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #30: Sója

V-TALK #30: Sója

2023-10-24

Sója pronikla do většiny jídelníčků především vegetariánů a veganů, kteří jí nahrazují maso. Pro někoho tabu, pro jiného úžasný zdroj...

čítať celý článok

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

2023-10-21

Jak posílit střevní mikroflóru a udržet ji zdravou a v rovnováze?

čítať celý článok

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

2023-10-18

Co je střevní mikrobiom a proč je pro naše zdraví tolik důležitý?

čítať celý článok

všetky články