ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: Vo štvrtok 25. 04. bude naša predajňa v Brne otvorená do 16.00 hod. V piatok 26. 04. máme zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.

Kolagen: klíč ke zdravým a krásným vlasům, nehtům a silným kostem

O kolagenu se píše jako o základním stavebním kameni lidského těla. Reklamy nám nabízejí kolagen z moře i z rostlin, kolagen na pleť a na klouby, kolagen v prášku i kapslích. Jde vám z toho hlava kol(agen)em?  Prozradíme vám, jak to s kolagenem vlastně je a co můžete udělat, aby vám nechyběl.

Kolagen pro krásné a zdravé vlasy.

Obsah článku:

Seznamte se: kolagen

Kolagen je pro naše tělo opravdu nesmírně důležitý. Najdeme ho v podstatě všude: v pokožce, kostech, chrupavkách, svalech, orgánech. Přibližně třetina veškerých bílkovin v lidském těle je právě kolagen.

Přirovnání ke stavebnímu kameni je zcela namístě, vlákna kolagenu totiž slouží jako zpevňující lešení mezi ostatními buňkami. Díky tomu máme v mládí hladkou pokožku, pěkné vlasy a pružné klouby.

  • Pokožka: kolagen zajišťuje její pevnost, pružnost a správnou hydrataci.
  • Vlasy a nehty: dostatek kolagenu pomáhá udržovat zdraví vlasových folikulů i nehtových lůžek a podporuje tak růst kvalitních, pevných vlasů a nehtů.
  • Chrupavky: díky kolagenu jsou chrupavky pružné a pokrývají klouby v dostatečné vrstvě. Klouby jsou tak odolnější proti nárazům a opotřebení.
  • Kosti: kolagen slouží jako hustá podpůrná síť pro minerály, které jsou hlavní složkou kostí. Pro zdravý vývoj kostí je tedy potřeba nejen starý dobrý vápník, ale i dostatek kolagenu.
Koupit Collagen Builder na Vitalvibe

kolagen pro kosti, vlasy, pokožku, nehty, klouby

Typy kolagenu

Pokud jste už někdy hledali kolagenový doplněk stravy, nejspíš jste narazili na více typů, označených římskými číslicemi.

Kolagen totiž není jen jeden; je to celá skupina látek, které se od sebe mírně liší svou stavbou a funkcí. Nejvíc se v těle vyskytuje kolagen I – 90 % veškerého kolagenu v těle je právě tento typ. Ve formě zpevňujících vláken je ve svalech, šlachách, kostech, pokožce či zubech.

Kolagen II je zejména v chrupavkách, kolagen III zpevňuje žíly, tepny a vnitřní orgány. Kolagen VII slouží jako „kotva“ mezi jednotlivými vrstvami kůže.

Kolagen na klouby pro sportovce.

Kde se bere kolagen?

Naše tělo si kolagen samo vytváří a obnovuje. Do 25. roku tento proces probíhá hladce, pak už se ale rychlost obnovy kolagenu snižuje. 

Přirozenou obnovu kolagenu v těle můžete podpořit mnoha způsoby:

Pestrá strava

Pro tvorbu kolagenu jsou důležité určité aminokyseliny, které najdeme mimo jiné v luštěninách, ořeších a semínkách. Například oblíbená chia semínka obsahují širokou škálu aminokyselin včetně těch, z kterých se skládá kolagen. Kolagen je obsažený také v masu, nemusí to ale být – vzhledem k jeho horší stravitelnosti – ideální volba.

Vitamin C

Je prokázané, že vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu. Ve stravě byste proto neměli zapomínat na dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, případně céčko suplementovat – nejlépe ve vysoce vstřebatelné liposomální formě.

Dostatečný spánek

Ne nadarmo se říká, že spánek je důležitý pro zdraví i krásu. Většina regeneračních procesů probíhá ve spánku. Platí to i pro kolagen. 

Nekuřte

A to ani elektronické cigarety. Nikotin narušuje tvorbu kolagenu.

Kolagen

Vědecké studie se zatím nedokázaly shodnout, jaký vliv má přímé užívání kolagenu na jeho obnovu v lidském těle. Ani my proto nemůžeme uvádět žádná jednoznačná tvrzení. Rádi ale předáme informace, které vám pomohou zorientovat se v široké nabídce přípravků.

liposomální vitamin C pro krásnou pleť a na podporu imunity.

Vybíráme kolagenový doplněk

Rozhodli jste se vyzkoušet doplněk stravy s kolagenem, ale nevíte si rady s výběrem?

Jak se staví kolagen

Obnova kolagenu bohužel nefunguje tak, že byste spolkli hromádku kolagenu určitého typu a ten rovnou putoval do vaší pokožky nebo do chrupavek. Tělo si kolagen – stejně jako všechny ostatní proteiny – musí „postavit“ samo.

Základem nových proteinů jsou aminokyseliny. Jejich molekuly se spojují do krátkých řetězců, kterým se říká peptidy. Napojováním dalších a dalších součástí vznikají dlouhé polypeptidy – a jakmile velikost polypeptidu přesáhne určitou hranici nebo se spojí více polypeptidů dohromady, vznikne protein.

Když sníte kolagen (třeba v hovězím vývaru), trávicí procesy jej rozštěpí zpět na aminokyseliny a ty se použijí na tvorbu proteinů. Čistý kolagen ale není dokonale stravitelný, to znamená, že se rozštěpí jen část a zbytek tělo vyloučí.

Kolagenové doplňky pracují s teorií, že dodáme-li tělu kolagen nebo aminokyseliny, z kterých se skládá – je to především glycin a prolin –, usnadníme mu tím tvorbu nového kolagenu.

Veganský kolagen

Z rostlin nelze získat hotový kolagen, mohou nám však dodat potřebné aminokyseliny a vitaminy. Vegani a vegetariáni tak mohou celkem snadno podpořit přirozenou schopnost těla vytvářet a obnovovat kolagen.

Aminokyseliny, z kterých se skládají molekuly kolagenu, jsou i v rostlinách, samozřejmě především v těch, které mají vyšší obsah bílkoviny – luštěninách, ořeších, semínkách. Pro vegetariány jsou zdrojem také vejce a mléko, pro pescetariány rybí maso.

Vitamin C: „céčko“, které snadno získáte z ovoce a zeleniny, podporuje normální tvorbu kolagenu a tím i zdravou funkci kůže, kostí, chrupavek nebo zubů. Navíc ochraňuje buňky před oxidačním stresem, pomáhá udržovat správnou funkci imunitního systému a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. 

Chcete-li k pestré stravě pro jistotu připojit doplněk s obsahem vitaminu C, sáhněte po liposomální formě nebo vyzkoušejte tekutý Vitamin C PureWay-C®. Dobře se dávkuje a díky svému složení se v těle účinně vstřebává.

Antioxidanty: oxidační stres zrychluje rozpad kolagenu a zpomaluje jeho obnovu. K ochraně buněk před negativním vlivem volných radikálů přispívá nejen vitamin C, ale také B2, E, zinek nebo selen. 

Pro doplnění jmenovaných minerálů můžete využít náš Zinek & Selen + Měď v dobře vstřebatelné chelátové podobě. Zinek podporuje mimo jiné normální stav kostí, pokožky, nehtů a vlasů, selen také pomáhá udržet zdravé vlasy a nehty.

Rostlinná směs na tvorbu kolagenu pro kosti, pleť, nehty, vlasy, kloubyPokud preferujete praktické přípravky „vše v jednom“, bude vám vyhovovat Collagen Builder. Tuto čistě rostlinnou směs můžete zamíchat do vody, ovocné šťávy nebo své oblíbené snídaňové kaše. Případně z něj můžete udělat smoothie.

Koupit Collagen Builder na Vitalvibe

Collagen Builder obsahuje bohatou škálu přírodních látek, které vám dodají potřebné peptidy, aminokyseliny, vitaminy i minerály. Je veganský, neobsahuje lepek, umělá barviva ani dochucovadla.

  • Proteiny z bio hrášku obsahují aminokyseliny včetně glycinu a prolinu.
  • Směs zelených listů, které jsou plné antioxidantů chránících již hotový kolagen.
  • Vitamin C z rakytníku a amly (indického angreštu).
  • Fytonutrienty, minerály, peptidy a spoustu dalších látek, které podporují nejen tvorbu kolagenu, ale celkové zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Kolagen na vlasy a krásnou pleť.

Z moře nebo ze souše

Chcete-li užívat přímo samotný kolagen, máte na výběr pouze živočišné zdroje: rybí, hovězí či vepřový kolagen. 

Rybí kolagen je o něco lépe stravitelný. Je-li označený jako hydrolyzovaný, znamená to, že je již naštěpený na peptidy, které jsou pro tělo lépe zpracovatelné. Rybí kolagen je převážně typ I, ostatních typů obsahuje minimum.

Hovězí kolagen je velmi špatně rozpustný ve vodě a hůř se vstřebává, prodává se proto téměř vždy v hydrolyzované podobě. Ani ta ale nezaručuje jeho snadnou stravitelnost. Obsahuje převážně typ I a typ III.

Kapsle, kostičky, prášek…

… je to jedno. Formu přípravku si můžete vybrat podle toho, co vám nejvíc vyhovuje. Prášek se dá snadno zamíchat do smoothie nebo šťávy, kapsle nebo lyofilizované kostičky jsou zase praktičtější. 

Vstřebatelnost ovlivňuje především složení doplňku, ne jeho forma.

Myslete na kolagen

Bez kolagenu se naše tělo neobejde, naštěstí si jej umí samo vytvářet a obnovovat. Teď už víte, jak tento proces funguje a jak mu můžete napomoci (nebo v něm tělu alespoň příliš nepřekážet).
 
Pokud se rozhodnete podpořit pestrou stravu a zdravou životosprávu vhodným doplňkem, rádi vám s výběrem poradíme přímo na prodejně nebo v on-line poradně.

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Jaké další články si můžete přečíst?

Zdroje:
Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis

Súvisiace produkty

Podobné články

Máte ve svém těle dostatek minerálů?

Máte ve svém těle dostatek minerálů?

2023-07-06

Když se řekne „minerál“, nejspíš se vám automaticky vybaví něco, co byste hledali spíš v zemi – třeba křemen nebo nějaký jiný nerost. Ve...

čítať celý článok

V-TALK #10: Aminokyseliny

V-TALK #10: Aminokyseliny

2023-05-02

Proč jsou pro nás důležité aminokyseliny a jaké potraviny upřednostňovat, abychom jich měli dostatek?

čítať celý článok

V-TALK #9: Bílkoviny

V-TALK #9: Bílkoviny

2023-03-07

Bílkoviny neboli proteiny patří spolu se sacharidy a tuky do našeho každodenního jídelníčku. Neslouží však pouze jako živina k růstu a...

čítať celý článok

V-TALK #5: Veganství

V-TALK #5: Veganství

2023-01-11

Veganské pokrmy si čím dál víc razí cestu do našich jídelníčků, trendy bister a vlastně do celého životního stylu. Chutnají vám veganská...

čítať celý článok

Snídaňové green Smoothie s Collagen Builderem

Snídaňové green Smoothie s Collagen Builderem

2019-12-06

Je libo rychlá snídaně, prospívající zdraví i kráse? V tomto nápoji se spojuje množství blahodárných látek pěkně dohromady. Zelené...

čítať celý článok

Kolagen není jen na krásu! 7 zásadních přínosů kolagenu pro zdraví

Kolagen není jen na krásu! 7 zásadních přínosů kolagenu pro zdraví

2019-12-01

Určitě jste již mnohokrát slyšeli o tom, že kolagen prospívá kráse. Víte však o jeho nezměrných přínosech pro lidské zdraví?...

čítať celý článok

všetky články