ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 8. 5. a v piatok 10. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 9. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

Hormonální nerovnováha se týká nejen žen ale i mužů. Co je příčinou a jak se projevuje?

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

Co je to hormonální nerovnováha?

Jak název napovídá, hormonální nerovnováha se týká hormonů, které jsou takovými „chemickými posly“ našeho těla. Tvoří se ve žlázách s vnitřní sekrecí – v brzlíku, nadledvinách a štítné žláze – a řídí všechny procesy v těle, od reprodukce až po metabolismus. Proto se příznaky hormonální nerovnováhy, tedy nedostatku nebo naopak nadbytku nějakého hormonu, projevují na celém těle. Příznaky mohou být různé – od únavy, neschopnosti shodit kilogramy na váze, až po nechuť na sex či neplodnost.

Hormonální nerovnováhu nejvíce řeší ženy. Jaké jsou u nich typické příznaky?

U žen se hormonální nerovnováha týká zejména nerovnováhy mezi progesteronem a estrogenem. Přirozeně k ní dochází v období klimakteria, puberty, těhotenství a kojení. Příčinou ovšem může být nerovnováha i jiných hormonů, například hormonů štítné žlázy nebo růstového hormonu. 

Hormonální nerovnováha se u žen projevuje vznikem myomů, endometriózou, premenstruačním syndromem nebo polycystickými vaječníky. Častokrát se objevuje nepravidelná menstruace, vynechávání až úplná ztráta, nebo naopak velmi častá menstruace.

Druhotnými potížemi bývá neschopnost zhubnout, přibírání na váze, noční pocení, nechuť k sexu, vypadávání a řídnutí vlasů. Naopak se může objevit ochlupení na místech, kde ho nechceme – na obličeji nebo na bradě.

Jaké jsou projevy u mužů?

U mužů je hormonální nerovnováha spojená většinou s nedostatkem testosteronu – typického mužského hormonu. Objevuje se zvětšení prsou, erektilní dysfunkce, nechuť k sexu, ztráta svalové a kostní hmoty nebo neplodnost. Kromě testosteronu může být příčinou ale i nerovnováha jiných hormonů, například hormonů štítné žlázy, adrenalinu, serotoninu a dalších.

Co je prvopříčinou hormonální nerovnováhy?

V prvé řadě stres, a to zejména chronický dlouhodobý stres, který ovlivňuje produkci hormonů. Dále životní styl, nevyvážená, málo pestrá strava plná průmyslově zpracovaných potravin a jednoduchých cukrů. Někdy je hormonální nerovnováha spojená také s onemocněními, jako je nadváha, obezita nebo cukrovka II. typu. Vliv má rovněž užívání hormonální antikoncepce u žen nebo steroidních hormonů u mužů.

Velmi často narušují produkci hormonů i takzvané endokrinní disruptory. Jedná se o látky, které na nás působí zvenčí, narušují přirozenou tvorbu a transport hormonů a způsobují disbalanci v našem organismu.

O jaké škodlivé látky se konkrétně jedná?

Jde o látky typu DDT, které mohou přetrvávat v životním prostředí. Mezi nejznámější patří pesticidy a jiné zbytky agrochemikálií ulpívající na potravinách, dále polychlorované bifenyly, ftaláty a parabeny používané v mnoha různých výrobcích a zařízení.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #31: Padání vlasů

V-TALK #31: Padání vlasů

2023-10-28

Vypadávání vlasů je přirozené a ve větší či menší míře se týká každého z nás. Ale co když padají moc?

čítať celý článok

V-TALK #30: Sója

V-TALK #30: Sója

2023-10-24

Sója pronikla do většiny jídelníčků především vegetariánů a veganů, kteří jí nahrazují maso. Pro někoho tabu, pro jiného úžasný zdroj...

čítať celý článok

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

2023-10-21

Jak posílit střevní mikroflóru a udržet ji zdravou a v rovnováze?

čítať celý článok

všetky články