ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 8. 5. a v piatok 10. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 9. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

Jak přirozeně zharmonizovat svůj hormonální systém a dostat ho zpět do rovnováhy?

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

Jak na to?

V prvé řadě se podívejte na svoje stravovací zvyklosti. Omezte příjem omega-6 nenasycených mastných kyselin, které jsou obsažené v průmyslově zpracovaných olejích, jako je slunečnicový, kukuřičný, řepkový, arašídový nebo sójový. Namísto toho dejte přednost omega-3, případně zdravým nasyceným tukům s dlouhým nebo středně krátkých řetězcem mastných kyselin. Přispívají k přeměně cholesterolu na pregnenolon, což je základní stavební látka pro mnoho hormonů.

Kde tyto prospěšné tuky najdeme?

Najdete je v avokádu, avokádovém nebo kokosovém oleji.

Jak dále můžeme pomocí stravy vyladit hormony?

S hormonální (ne)rovnováhou úzce souvisí zdraví střevního mikrobiomu. Alespoň 1x denně proto zařaďte do jídelníčku potravinu, která je zdrojem prebiotik a probiotik. K tomu zajistěte dostatečný příjem vitamínu D3 a hořčíku.

A co naopak omezit?

Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, omezte cukr a kávu. Káva totiž stimuluje nadledvinky a dochází tak k větší produkci kortizolu, který snižuje produkci hormonů štítné žlázy.

Ve V-TALKu #32: Hormonální nerovnováha jsi zmínila, že náš hormonální systém narušují různé chemické látky. Řekni prosím, které to jsou? 

Hormonální rovnováhu ovlivňuje nejen to, co konzumujeme, ale také s čím přicházíme do kontaktu. Pozor zejména na hormonální antikoncepci a steroidní hormony, které narušují přirozenou produkci pohlavních hormonů i střevní mikrobiom. 

Podívejte se na materiály, v jakých připravujete a ukládáte potraviny. Máte-li doma poškrábané teflonové pánve, postupně je nahraďte nádobím z litiny, keramiky či nerezové oceli. Teplé potraviny nedávejte do plastů ale do inertních materiálů, jako je keramika nebo sklo. 

Zkontrolujte si čisticí prostředky v domácnosti. Používejte co nejšetrnější přípravky, nebo si doma vyrábějte vlastní – ze sody, octa nebo pár kapek esenciálního oleje. 

Projděte si také svoji kosmetiku. Ideální je přírodní a certifikovaná nebo používejte čisté oleje. Skvělý je olej kokosový, který využijete na pleť i v kuchyni.

Je něco, co bys chtěla na závěr doplnit?

Nezapomínejte, že jedním z hlavních spouštěčů hormonální nerovnováhy je chronický stres. Dopřejte si proto kvalitní a dostatečný spánek a praktikujte jednoduché dechové techniky. Už 5 minut koncentrace na dech každý den velmi pomáhá ke snížení stresu. V neposlední řadě nezapomínejte také na pohyb, kam se počítá i procházka.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

2023-10-30

Hormonální nerovnováha se týká nejen žen ale i mužů. Co je příčinou a jak se projevuje?

čítať celý článok

V-TALK #31: Padání vlasů

V-TALK #31: Padání vlasů

2023-10-28

Vypadávání vlasů je přirozené a ve větší či menší míře se týká každého z nás. Ale co když padají moc?

čítať celý článok

V-TALK #30: Sója

V-TALK #30: Sója

2023-10-24

Sója pronikla do většiny jídelníčků především vegetariánů a veganů, kteří jí nahrazují maso. Pro někoho tabu, pro jiného úžasný zdroj...

čítať celý článok

všetky články