LETNÁ AKCIA: do 31. 7. nakúpite produkty z kategórie Na cesty o 15 % výhodnejšie. Použite kód LETO2024.

Lepek – V-TALK #68

Lepek je směs bílkovin, která je přirozenou součástí obilovin jako je pšenice, ječmen, oves a žito. Proč ale někdo reaguje na lepek tak citlivě? Je opravdu tak škodlivý, jak se o něm říká, a měli by ho proto i zdraví lidé ve stravě omezit?


S lepkem souvisí pojmy „alergie“ a „celiakie“. Můžeš nám je vysvětlit?

Lepek někteří vnímají jako něco nového, chemického a umělého. Ale není to tak. Lepek je tady s námi už velmi dlouho a lidé ho běžně konzumovali, ale k tomu si později ještě něco řekneme… 

Zatím se vraťme k tvojí otázce. Alergie obecně, ať už na lepek či cokoliv jiného, znamená, že má člověk v krvi zvýšené protilátky třídy IgA. Projevy se objevují ihned (cca do 1 hodiny) po pozření potraviny, v tomto případě potraviny s obsahem lepku. Většinou to jsou problémy zažívacího traktu – nevolnost, průjem a pocit na zvracení. Někdy se dále objevují i kožní vyrážky, ekzém nebo třeba dýchací potíže, otoky sliznic, nosu či úst. V české populaci alergie na lepek není tak častá. Uvádí se, že trápí pouze 0,5 % obyvatel. 

Narozdíl od alergie, celiakie patří mezi autoimunitní onemocnění. Částečně je dědičné, ale vzniká také u disponovaných jedinců například po virové infekci. Celiakie je typická tím, že způsobuje změny na sliznici ve střevě – vyhlazuje klky, které zvětšují plochu pro správné vstřebávání živin. Mezi nejčastější potíže vyvolané celiakií patří průjem, nadýmání a únava. U dětí s nediagnostikovanou celiakií způsobuje zpomalení růstu a malabsorpci některých živin jako je vápník nebo železo. Z toho důvodu jsou celiaci velmi často anemičtí, mají problémy s kostmi a jsou ohroženi osteoporózou více než jiní. Diagnosticky se celiakie vyznačuje třídami IDA a IgG a trápí 1–2 % české populace.

Ještě ale existuje tzv. neceliakální glutenová senzitivita (NCGS). Jedná se o neautonomní nealergické onemocnění gastrointestinální soustavy vyvolané lepkem. Projevuje se velmi podobně jako u celiaků nebo alergiků a trápí více než 4 % populace.

Proč nám poslední dobou tak moc rostou počty lidí s alergií a celiakií?

Počet celiaků a alergiků zůstává víceméně konstantní. Co ale roste, tak je počet lidí právě s poslední zmíněnou NCGS.

Čím je to způsobeno?

Důvodů je několik. Jedním z nich je vyšší hygienický standard u dětí, což není dobré pro vývoj jejich imunity. Dále se celkově zvyšuje konzumace pečiva a lepku jako takového. Dnes se přidává i do takových potravin, které ho dříve přirozeně neobsahovaly – například do léků a potravinových doplňků.

V neposlední řadě za to může taky jiný výrobní proces pečiva, které najdeme v supermarketech (které posléze putuje do supermarketů). Jedná se o velkoobjemovou výrobu, kde se nepoužívá tradiční kvásek, ale přidávají se kvasnice a „nejrůznější vylepšovací“ aditiva. Ty pak často znesnadňují trávení a vstřebatelnost živin z pečiva.

V souvislosti s pečivem se hodně mluví o tom, že když vynecháme lepek, tak zhubneme. Je to pravda?

Není to vyloučeno, ale ani potvrzeno. Většinou, když vyřadíme  lepek, tak vyřadíme nejen pečivo ale také těstoviny, kuskus a bulgur – zkrátka všechno, co obsahuje lepek. S tím odpadá velká nálož sacharidů. Většinou tak zhubneme primárně ne díky vyřazení lepku, ale díky vyloučení vysoce energetické části naší potravy.

Ještě mě napadá, mohu si sama zjistit nějakým testem, zda mám alergii nebo celiakii na lepek?

Ano, v lékárně je možné si volně test pořídit. Ten ale zjišťuje pouze jednu protilátku z 5–6 testovaných. Domácí test proto nebývá úplně objektivní. Pokud se poznáš v nějakých příznacích, tak je vždycky lepší zajít za odborníkem, který se na tebe podívá důkladněji.

Pokud opravdu netrpíme alergií, celiakií nebo NCGS, není vždycky nutné lepek ze stravy vyřadit. Spíše je dobré se podívat, kolikrát za den máme ve stravě pečivo a snažme se to s ním moc nepřehánět. A které pečivo je nejlepší? To se dozvíte v další části V–TALK #69: Jak správně vybrat pečivo.



***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #67: Proč máme studené končetiny

V-TALK #67: Proč máme studené končetiny

2024-05-17

Teploměr v místnosti ukazuje příjemných 25 °C, ale vaše ruce a nohy jsou jako led? Co je toho příčinou a jak rozproudit krev v žilách se...

čítať celý článok

V-TALK #66: Jak na zdravé kosti

V-TALK #66: Jak na zdravé kosti

2024-05-10

Na zdraví kosti často zapomínáme. Přitom vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou z hlediska prevence osteoporózy (řídnutí kostní tkáně)...

čítať celý článok

V-TALK #65: Premenstruační syndrom

V-TALK #65: Premenstruační syndrom

2024-05-03

Říká vám něco cykličnost ženy? V tomto díle se spolu podíváme na stav, který trápí mnoho žen. A tím je premenstruační syndrom (PMS). Stav...

čítať celý článok

všetky články