ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 8. 5. a v piatok 10. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 9. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

Jak posílit střevní mikroflóru a udržet ji zdravou a v rovnováze?

V-TALK #29: Co prospívá našemu mikrobiomu

Kdy se začíná utvářet střevní mikrobiom?

Osídlení střevními bakteriemi začíná již v děloze, počátkem II. trimestru. Je velmi důležité, aby těhotná žena v tomto období neprocházela stresem nebo třeba léčbou antibiotiky. Právě tyto vlivy bývají totiž spojené s oslabeným imunitním systémem dítěte v dospělosti, kdy se pak může rozvinout astma, alergie nebo celiakie. U miminka hraje významnou roli osídlení bakteriemi ihned po narození. Je známo, že děti narozené císařským řezem mají méně pestrou mikroflóru a slabší imunitu oproti dětem, které byly narozené přirozenou cestou. 

Pomáhá miminku kojení?

Určitě. Mateřské mléko je nejlepším zdrojem výživy a zároveň jedním z nejdůležitějších zdrojů symbiotických bakterií pro novorozené miminko. Je dokázáno, že kojení novorozenci mají ve stolici větší počet prospěšných symbiotických bakterií rodu Bifidobacterium. Pokud tedy žena nemá zdravotní problémy, kojení je to nejlepší, co může pro miminko udělat.

Jak na zdravý střevní mikrobiom v dospělosti?

Základem je pestrá strava složená z opravdových potravin, která vytváří pestrý střevní mikrobiom a dobře fungující imunitní systém. Každý den je rovněž dobré zařadit potravinu, která je zdrojem probiotik a prebiotik. 

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které najdete v zakysaných mléčných výrobcích, kvašené zelenině, pickles, kimchi, případně ve fermentovaných výrobcích, jako jsou tempeh, miso, natto nebo kvalitní sójové omáčky.

Prebiotika jsou látky a vláknina, které představují výživu pro probiotika. Najdete je v čekance, česneku, cibuli, v různých druzích zeleniny a luštěnin.

Pro střevní mikrobiom je rovněž důležitý kvalitní spánek, psychická pohoda a nepřehnaná čistota.

Pokud vás téma střevního mikrobiomu zajímá, doporučujeme knihu Davida Freje: Zdravé střevo.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

2023-10-18

Co je střevní mikrobiom a proč je pro naše zdraví tolik důležitý?

čítať celý článok

V-TALK: Akné

V-TALK: Akné

2023-10-14

Objevuje se v mládí i dospělosti a často dokáže pěkně potrápit. Jak se přirozeně zbavit nedokonalostí pleti?

čítať celý článok

V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

2023-10-10

Jednu z nejlepších a nejpřirozenějších pomocí jak předejít zánětu nenajdete v lékárně, ale v kuchyni. Které potraviny jíst a kterým se...

čítať celý článok

všetky články