V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

Jednu z nejlepších a nejpřirozenějších pomocí jak předejít zánětu nenajdete v lékárně, ale v kuchyni. Které potraviny jíst a kterým se naopak vyhnout?

V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

Co je zánět a proč v těle vzniká?

Zánět je jedna ze základních obranných reakcí organismu. Krátkodobý zánět je pro tělo prospěšný, protože ho chrání před škodlivými činiteli, jako jsou viry a bakterie. Problémem je však zánět dlouhodobý, který může vést k chronickým a degenerativním onemocněním.

Jaké vlivy způsobují chronický zánět?

Je to několik faktorů – kromě nezdravé stravy také nedostatek odpočinku a spánku, málo pohybu a stres. Co se stravy týče, k zánětu přispívá zejména konzumace velkého množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin s obsahem fruktózy nebo glukózo-fruktózového sirupu. Dále jsou to potraviny s obsahem trans nenasycených mastných kyselin, typicky vysoce zpracované müsli tyčinky a koblížky s polevou. K zánětu přispívá také přemíra omega-6 nenasycených mastných kyselin, které se nachází především ve slunečnicovém a kukuřičném oleji, případně v arašídech. Prozánětlivě působí také alkohol, glutaman sodný nebo průmyslově zpracované masné výrobky.

Už víme, jakým potravinám se vyhýbat. Co dalšího můžeme udělat, abychom měli v těle zdravé prostředí?

Tělu obecně prospívá protizánětlivá strava bohatá na antioxidanty – tedy látky, které v těle vychytávají volné radikály způsobující poškození buněk a vznik zánětu. Mezi nejčastěji konzumované potraviny, které podporují zdravý stav těla patří nejen zelenina a ovoce ale i luštěniny, ořechy, semínka, olivy a olivový olej. Příznivě působí také některé druhy koření, jako je bazalka, kurkuma, zázvor, chilli papričky a hřebíček, ze superfoods zelený čaj nebo  raw kakao. Skvělé jsou i doplňky stravy, například koncentrovaný resveratrol, probiotika a prebiotika.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #25: Negativní dopady nedostatku spánku

V-TALK #25: Negativní dopady nedostatku spánku

2023-10-07

Co dělá s naším tělem a psychikou spánková deprivace?

čítať celý článok

V-TALK #24: Co jíst a nejíst před spaním

V-TALK #24: Co jíst a nejíst před spaním

2023-10-03

Jaké potraviny a nápoje jsou vhodné pro klidný spánek a kterým jídlům se raději vyhnout?

čítať celý článok

V-TALK #23: Význam spánku

V-TALK #23: Význam spánku

2023-09-30

Nepodceňujte význam spánku. Kvalitní spánek má vliv na fyzickou kondici i duševní rovnováhu.

čítať celý článok

V-TALK #18: Kvasinková infekce

V-TALK #18: Kvasinková infekce

2023-09-12

Kvasinková infekce neboli kandidóza je poměrně častým problémem žen i mužů. Jak jí předcházet a co dělat, když se objeví?

čítať celý článok

všetky články