ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 1. 5. a v piatok 3. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 2. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

Překyselení organismu: pravda, nebo mýtus?

Slyšeli jste o překyselení organismu, nebo dokonce máte podezření, že byste jím mohli trpět? Rovnováha mezi kyselinami a zásadami je pro tělo opravdu životně důležitá. Podívejte se s námi, jak to s překyselením ve skutečnosti je a co můžete udělat pro to, aby ve vašem těle panovala harmonie.

Obsah článku:

Opravdu můžeme mít překyselený organismus?

V lidském těle neustále probíhá množství biochemických dějů, při kterých vznikají kyselé, zásadité i neutrální látky. Protože náš organismus potřebuje ke správné funkci rovnováhu, udržuje pH krve ve velmi úzkém rozmezí: 7,36–7,44.

Stupnice pH sahá od 0 do 14. Nízké hodnoty ukazují na kyselou reakci, vysoká čísla na zásaditou. Hodnoty od 6,5 do 7,5 se označují jako neutrální. Neutrální je tedy i vnitřní prostředí našeho těla.

Miniaturní rozmezí hodnot prozrazuje, že jde skutečně o velice jemnou rovnováhu. Co když se ale stane něco, co ji vychýlí – a jak k tomu dojde?

Acidobazická rovnováha

Pro rovnováhu mezi kyselinami a zásadami se používá odborný termín acidobazická rovnováha. Pro její udržování má tělo účinné mechanismy: jakmile se v některých buňkách nebo jejich okolí začne rovnováha vychylovat, ihned sem putují neutralizační látky, které se odborně označují zvukomalebným termínem pufry. Ty zajistí rychlý návrat ke správné hodnotě pH.

Na udržování rovnováhy kyselin a zásad se významně podílejí také ledviny a plíce. Ledviny se starají o vylučování nebo naopak zpětné vstřebávání důležitých neutralizačních látek. Plíce pomáhají regulovat rovnováhu zvýšením nebo snížením množství oxidu uhličitého, který vydechujeme.

K drobným výkyvům acidobazické rovnováhy dochází téměř neustále, aniž bychom si toho všimli:

  • během trávicích procesů
  • při dehydrataci nebo naopak zvýšeném přísunu tekutin
  • při sportu
  • ve stresu
  • při běžných nemocech, jako je nachlazení nebo střevní potíže

Tělo je na všechny tyto situace připravené a poradí si s nimi, aniž bychom do toho museli nějak zasahovat.

Acidóza a alkalóza

K výraznému narušení rovnováhy může dojít až v případě vážných nemocí, jako je cukrovka, selhání ledvin, těžké metabolické poruchy, těžké otravy. Pak může dojít ke skutečnému překyselení organismu neboli acidóze, při vychýlení na opačnou stranu k alkalóze. Jsou to život ohrožující stavy, které vyžadují okamžitou léčbu.1

Pokud ale nejste vážně nemocní, nemusíte se překyselení bát. Tak, jak bývá někdy popisované, tedy jako stav, který si můžeme přivodit nevhodným jídelníčkem, jde opravdu jen o mýtus.

Měření, které mnoho neprozradí

Jako detekce překyselení organismu se někdy doporučuje měřit pH moči a slin. Abyste ale zjistili pH vašeho těla, museli byste jej změřit přímo v krvi. Reakce moči a slin vám to bohužel neprozradí.

pH moči

Běžné, zdravé pH moči je cca 5–6,5, tedy mírně kyselé. Příčinou výrazně kyselejší reakce může být prostá dehydratace, hladovění nebo vyšší příjem bílkovin, a to i jednorázový.

Zásaditá moč naopak vůbec nemusí být zárukou zdraví. Některé bakterie, které způsobují záněty močového ústrojí, mění reakci moči na zásaditou. Lehce zásaditou moč mívají vegani, ale i vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky. Ty jsou přitom často řazené mezi kyselinotvorné potraviny.2

pH slin

Ani pH slin nebo pocit kyselé chuti v ústech nejsou příznakem překyselení organismu. V ústní mikroflóře se vyskytují bakterie, které rozkládají cukry a produkují kyseliny. Sníme-li větší množství zejména jednoduchých cukrů, můžeme tuto kyselou chuť cítit. 

Kyselé prostředí v ústech sice nesvědčí o překyselení těla, určitě ale není dobré pro zuby, protože poškozuje sklovinu a zuby se pak více kazí. Abyste své zuby ochránili, řiďte se tím, co nám odjakživa doporučují zubaři: jezte méně sladkostí a dodržujte správnou ústní hygienu.

Překyselené trávení

V našem těle je jeden orgán, ve kterém panuje přirozeně kyselé prostředí a může zde dojít k překyselení: žaludek.

Žaludeční kyseliny, které jsou nezbytné pro správné trávení, mají pH 1,5–4, jsou tedy silně kyselé. Někdy ale může dojít k jejich nadměrné tvorbě – provázené příznaky, které snad někdy zažil každý: pálení žáhy, nevolnost, říhání, nadýmání.

Někdy se při trávení stane, že obsah žaludku pronikne do spodní části jícnu. Říká se tomu reflux a také se to občas může stát každému. Je-li reflux chronický, projevuje se příznaky jako:

  • časté pálení žáhy, někdy provázené bolestí na hrudi
  • podráždění sliznice v krku, pocit cizího tělesa v krku, suchý kašel
  • říhání, nevolnost, pachuť v ústech

Neléčený dlouhodobý reflux může vést k zánětům jícnu nebo žaludečním vředům. Pokud tedy máte výše uvedené příznaky, poraďte se s lékařem.

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Pro správné trávení je samozřejmě nesmírně důležité, co jíme. Pokud jste někdy hledali informace o překyselení organismu, jistě jste narazili na seznamy kyselinotvorných a zásadotvorných potravin. Opravdu tak potraviny mohou působit? Ano… i ne.

Všechno, co sníme, projde naším metabolismem. Ten rozkládá potraviny na jednotlivé živiny, které se vstřebají do krve a zúčastňují se v těle mnoha důležitých biochemických pochodů.

Jako příklad si uveďme citron, který má silně kyselou chuť, ale říká se o něm, že je zásadotvorný. Citron obsahuje velké množství kyseliny citronové, která má významnou roli v našem metabolismu. Při rozkladu kyseliny citronové probíhá celý řetězec reakcí a na jejich konci často opravdu bývá mírně zásaditý bikarbonát.

Teď však bude následovat velké ale

Soběstačná továrna

Nejenže si tělo pečlivě hlídá svou acidobazickou rovnováhu; všechno, co k tomu potřebuje, si umí samo vyrobit.

Bikarbonát, velmi důležitý pufr, vzniká především v ledvinách. Zdravý člověk nemůže trpět nedostatkem bikarbonátu. Tělo si ho vytvoří tolik, kolik zrovna potřebuje.

Aminokyseliny, které dokáží vyrovnat kyselé i zásadité odchylky, jsou v těle doslova všudypřítomné: jejich zdrojem může být i „obyčejný“ hemoglobin.

Pokud bychom jedli jen určité potraviny, abychom tělu dodali víc kyselin nebo zásad, nic tím neovlivníme. pH organismu změnit nelze, ochranné mechanismy to nedovolí. Nadbytečné látky, které tělo zrovna nepotřebuje, se jednoduše vyloučí.

Dobré trávení nade vše

Překyselení vnitřního prostředí těla se bát nemusíte. I kdybyste schválně jedli naprosto nezdravě, vaše acidobazická rovnováha zůstane stále stejná.

Zároveň pořád platí, že kvalitní strava s obsahem důležitých živin, vitamínů a minerálů je klíčová nejen pro správně fungující trávení, ale pro celkovou fyzickou a psychickou pohodu.

Životodárné potraviny na Vitalvibe

 

Doplněním dostatku vitamínů, minerálů, ale i kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků zároveň tělu usnadníte acidobazickou rovnováhu udržovat.

Stravou lze také ovlivnit trávicí obtíže včetně překyselení žaludku a refluxu. I lékař vám ze všeho nejdříve poradí dietu.

Co nejíst

Citlivý žaludek někdy reaguje i na potraviny, u kterých byste to nečekali. Vždy se řiďte tím, co vám říká vaše tělo. Častými viníky překyselení žaludku ale bývají:

  • káva
  • kořeněná a pálivá jídla
  • alkohol
  • kyselá jídla a nápoje, především průmyslově zpracované džusy a limonády
  • tučná jídla, hlavně ta s vysokým obsahem živočišných tuků
  • příliš mnoho obilovin, hlavně pečiva z bílé mouky
  • příliš mnoho jednoduchých cukrů
  • červené maso, uzeniny

Co vyzkoušet

Některé potraviny a nápoje dokáží žaludek jak uklidnit, tak podráždit. Mírně zásadité potraviny totiž paradoxně mohou zvýšit vylučování kyseliny v žaludku. Řiďte se vždy svými zkušenostmi. Otestujte:

  • mléko: rostlinná i živočišná mléka se někdy doporučují na zmírnění příznaků překyseleného žaludku. Ovesné mléko má pH kolem 7, mandlové mléko 7,5, živočišná mléka 6,5–7
  • zelený čaj: může mít pH 7–10 a zapůsobit tak podobně jako mléko
  • mátový čaj: máta peprná i jemnější máta kadeřavá napomáhají normálnímu trávení. Citlivému žaludku ale může vadit obsah silic v mátě
  • citrusy: i zde je reakce individuální. Někomu jejich výrazná kyselost vadí, někdo s nimi má dobré zkušenosti, například v podobě vody ochucené trochou citronové šťávy

Nemůžete jíst mléčné výrobky a obáváte se nedostatku vápníku? Bohatým zdrojem vápníku, navíc vhodným i pro vegany, je také listová zelenina, semena a ořechy (mandle, chia semínka), fíky nebo tofu.

Chcete-li vápník pro jistotu doplnit, nejlépe vstřebatelný je vápník v chelátové formě. Vápník je v těle využívaný mimo jiné pro normální funkci trávicích enzymů, jejichž nedostatek se může projevovat i pálením žáhy či nadýmáním. 

Chelátový vysoce vstřebatelný vápník

Chelátový vápník na Vitalvibe

 

Co jíst

Překyselení organismu bývají přičítané příznaky jako únava, nedostatek energie, ekzémy, bolesti hlavy. To jsou ale velmi obecné symptomy, které mohou mít spoustu jiných příčin.

Samozřejmě mezi ně může patřit i málo pestrá strava. Máte dostatek následujících potravin?

  • zelenina: jezte listovou i kořenovou zeleninu. Obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů. Většina se neničí varem, můžete si tedy vychutnávat nejen čerstvé saláty, ale i zeleninové polévky nebo přílohy
  • ovoce je také zdrojem mnoha vitamínů. Sušené ovoce je pamlsek, který tělu prospěje víc než průmyslově zpracované sladkosti
  • byliny: na ochucení jídel využívejte zelené byliny. Je to taková „malá zelenina“, která také obsahuje vitamíny a minerály
  • ořechy a semínka: najdete v nich prospěšné tuky a minerály. Volte syrové nebo pražené, ale raději bez soli
  • obiloviny: preferujte celozrnné obiloviny a mouky. Nezapomínejte na méně známé druhy obilí a semen, jako je pohanka, quinoa nebo čirok
  • naklíčená semena: v naklíčených zrnkách je více esenciálních aminokyselin a vitamínů. Naklíčené obilí obsahuje méně škrobů a je lépe stravitelné.3 Nakličte si obiloviny, luštěniny, semena ředkviček, hořčice, řeřichy
  • luštěniny: jsou zdrojem bílkovin a minerálů
  • pochutiny: zdravá strava neznamená, že nemůžete mlsat! Dopřejte si kvalitní čokoládu nebo objevujte nové chutě, třeba raw čokoládu s ovocem a oříšky
  • maso: pokud jíte maso, volte raději nutričně prospěšnější a lépe stravitelné druhy, jako jsou ryby či drůbež, nejlépe z bio chovu. Masitá jídla není nutné jíst denně. I pro „masožravce“ se doporučuje jíst maso maximálně třikrát týdně při velikosti porce kolem sta gramů4
  • mléčné výrobky a vejce: lakto-ovo-vegetariánům také doporučujeme preferovat mléko a vejce z volných a bio chovů, protože jsou výživově hodnotnější (obsahují více prospěšných tuků). Jste vegani? Nezapomeňte do stravy zařadit dostatek aminokyselin v komplexních kombinacích (například jídlech s obilovinami a luštěninami) a pohlídejte si příjem vitamínu B12 a vápníku

Trávení a stres

Asi není potřeba připomínat, jak úzce je propojená psychika a trávení. Možná se vám už při přečtení slova „stres“ v nadpisu lehce sevřel žaludek. 

Jednou z příčin refluxu a pocitů překyselení žaludku může být špatná funkce bránice. Bránice je velký sval. Odděluje hrudní dutinu od břišní a zásadně ovlivňuje funkci svěrače, který uzavírá přechod z jícnu do žaludku.5

Jako každý jiný sval, i bránice může být oslabená nebo v napětí. Přispívá k tomu sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu a velkou měrou právě stres.

Jak ulevit své bránici?

  • bráničním dýcháním. Můžete se ho naučit i doma a je to jednoduchá technika, která přispívá k fyzickému i psychickému uvolnění
  • jógou. Základem jógy je správné dýchání. Uvolnění a protažení těla je dobré nejen pro svaly a klouby, ale i pro psychiku a fungování celého organismu

Dáváte přednost odborné pomoci? Najděte si fyzioterapeuta. Někteří nabízejí přímo pomoc při řešení refluxu a naučí vás pracovat jak s bránicí, tak s ostatními souvisejícími částmi těla.

K podpoření psychické pohody může přispět i doplnění některých vitamínů skupiny B. Říká se, že „béčko je dobré na nervy“. Některé vitamíny skupiny B opravdu přispívají k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti a snížení míry únavy a vyčerpání

Chcete-li doplnit více „béček“ najednou, vyzkoušejte tekutý B-komplex nebo rovnou náš liposomální Multivitamin. Ten kromě vitamínů skupiny B obsahuje další vitamíny a minerály, které se podílejí na udržení zdraví zubů a správné funkci nervové soustavy a psychiky. Liposomální forma vitamíny chrání před poškozením během trávení a stará se o jejich vysokou vstřebatelnost.

Čisté doplňky stravy na Vitalvibe

 

Nevěřte mýtům, poslouchejte své tělo

Celkové překyselení organismu, tedy posun pH uvnitř našeho těla, je díky citlivým ochranným mechanismům nemožné. Příznaky, které bývají překyselení přičítané, mohou být známkou mnoha jiných stavů: stresu, nedostatku některých živin ve stravě, nedostatku pohybu.

Pocity překyselení mohou být zaviněné špatnou funkcí trávení. Nadměrná tvorba žaludečních kyselin nebo reflux dokáží potrápit, můžete proti nim ale účinně zabojovat správnou stravou a pohybem.

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Jaké další články si můžete přečíst?

Zdroje:
1Poruchy acidobazické rovnováhy
2Laboratory Assessment of Kidney Disease
3Nutritional improvement of cereals by sprouting
4Food-Based Dietary Guidelines recommendations for meat
5Začátek trávení: od úst po jícen

Súvisiace produkty

Podobné články

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

2024-04-04

Jarní očista, detoxikace, detox těla či jater – tyto pojmy se na nás s příchodem jara hrnou ze všech stran. Je opravdu nezbytné naše tělo...

čítať celý článok

Přírodní očista jater: mýty a fakta o játrech a jejich zdraví

Přírodní očista jater: mýty a fakta o játrech a jejich zdraví

2024-04-03

Věděli jste, že játra jsou nejdůležitějším orgánem pro čištění těla od toxinů? A nejen to. Stojí také za částí metabolických procesů a...

čítať celý článok

Zázrak jménem fermentace: zlepšuje imunitu, chuť i stravitelnost

Zázrak jménem fermentace: zlepšuje imunitu, chuť i stravitelnost

2024-03-20

Slyšeli jste už o fermentovaných neboli kvašených potravinách? Pokud ne, tak alespoň kysané zelí zná zřejmě každý Čech. Co je tedy...

čítať celý článok

Zelené smoothie s mladým ječmenem

Zelené smoothie s mladým ječmenem

2024-03-03

Zelený ječmen je jednou z nezbytných součástí našeho rodinného jídelníčku, dáváme si ho buď samotný nebo právě ve smoothie skoro každý den.

čítať celý článok

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

2024-02-15

Green food neboli zelené potraviny jsou v oblasti zdravého stravování stále populárnější. Nabízejí totiž množství cenných živin i řadu...

čítať celý článok

všetky články