LETNÁ AKCIA: do 31. 7. nakúpite produkty z kategórie Na cesty o 15 % výhodnejšie. Použite kód LETO2024.

Glutathion: superhrdina v boji proti stárnutí, virům a toxinům

Glutathion, často označovaný jako superhrdina mezi antioxidanty, představuje klíčového obránce našeho těla v boji proti stárnutí na buněčné úrovni. Tento mocný molekulární strážce nejenže chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, ale také nabízí účinnou obranu proti virům a toxickým látkám.

antioxidant glutathion pro zdraví a dlouhověkostOdhalte s námi, jak tento zázračný antioxidant pracuje na udržení zdraví a vitality a proč by měl být nedílnou součástí i vašeho plánu pro dlouhověkost a trvale dobré zdraví.

Obsah článku:

Co je to glutathion?

Glutathion je tripeptid skládající se z aminokyselin glutaminu, cysteinu a glycinu. Je přirozeně přítomný v každé buňce lidského těla a hraje klíčovou roli v ochraně buněk před oxidativním stresem, při detoxikaci a podpoře imunitního systému

Má superhrdinské schopnosti pro udržení zdraví na buněčné úrovni a přímý vliv na celkový zdravotní stav, včetně procesu stárnutí.

Liposomální glutathion na Vitalvibe

 

Glutathion je spolu s melatoninem právem řazený mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Oproti melatoninu navíc ještě podporuje činnost jatera tím pádem i detoxikaci.

Liposomální glutathion - významný antioxidant, podporuje činnost jater

Nedostatek glutathionu

Přestože je glutathion přirozeně produkovaný tělem, existují situace, kdy může dojít k jeho nedostatku. To se může stát v důsledku chronického stresu, znečištění, špatné stravy, kouření, nadměrné konzumace alkoholu, infekcí, nadměrného vystavení UV záření i v rámci přirozeného procesu stárnutí

Nedostatek glutathionu znamená, že naše buňky a tkáně jsou více náchylné k oxidativnímu stresu a poškození způsobenému volnými radikály – což může vést k zánětům, degenerativním onemocněním a celkovému poklesu fyzického a mentálního zdraví.

Glutathion jako klíčový prvek pro podporu každodenního zdraví

Superhrdina glutathion je klíčovým prvkem pro podporu zdraví a vitality, a to jak na vnitřní, tak i vnější úrovni.

Glutathion - antioxidant pro podporu každodenního zdraví

Podpora imunitního systému

Glutathion je zásadní pro udržení silného imunitního systému.1 Podporuje funkci bílých krvinek a pomáhá v boji proti infekcím2 a nemocem. Jeho antioxidativní vlastnosti chrání imunitní buňky a umožňují jim efektivněji pracovat.

Antioxidativní ochrana

Jako jeden z nejsilnějších antioxidantů v těle neutralizuje volné radikály, které mohou poškodit buňky a vést k chronickým onemocněním – včetně kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.3 Glutathion navíc regeneruje další antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E, což zvyšuje jejich antioxidativní účinek.

Detoxikace

Glutathion hraje zásadní roli v procesu detoxikace, pomáhá neutralizovat a odstraňovat toxiny z těla. Jeho schopnost vázat se na toxické látky a usnadňovat jejich vyloučení z těla4 je neocenitelná především pro zdraví jater, hlavního orgánu zodpovědného za detoxikaci.

Podpora zdraví mozku

Existují důkazy, že glutathion může mít pozitivní účinky na zdraví mozku včetně snížení rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.5 Díky svým vlastnostem pomáhá chránit neurony před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Zlepšení kvality kůže

Glutathion může mít také příznivé účinky na vzhled a zdraví kůže. Pomáhá v boji proti známkám stárnutí,6 jako jsou vrásky a povadlost kůže. Některé studie naznačují, že glutathion může také zlepšit pigmentaci kůže a snížit výskyt tmavých skvrn.

Glutathion pro krásnou a mladistvou pleť

Zvyšte přirozeným způsobem hladinu glutathionu v těle

I když tělo produkuje glutathion přirozeně, jeho hladiny mohou být snížené kvůli špatné stravě, znečištění, stresu a stárnutí. Zvýšení jeho hladin může mít prospěch pro celkové zdraví a pohodu. 

Přírodní zdroje glutathionu a jeho prekurzorů

Aby tělo mohlo glutathion efektivně syntetizovat a udržovat jeho optimální hladinu, potřebuje dostatek jeho prekurzorů – aminokyselin, ze kterých je glutathion složený – a dalších nutričních faktorů, které podporují jeho produkci.

  • Selen7 – minerál, který je důležitým spolufaktorem pro produkci glutathionu. Najdete ho například v para oříšcích, slunečnicových semínkách, mořských rybách a vajíčkách.
  • Vitaminy C a E – tyto vitaminy pomáhají regenerovat glutathion v těle a chránit jeho zásoby. Zahrňte do stravy ovoce a zeleninu bohatou na vitamin C, jako jsou citrusové plody, kiwi, jahody, paprika, a zeleninu bohatou na vitamin E, např. špenát a brokolici. Přidejte mandle, jeden z nejhodnotnějších zdrojů vitaminu E.
  • Košťálová zelenina – brokolice, květák, kapusta a kadeřávek jsou bohaté na sulforafan, který podporuje produkci glutathionu.

  • Síra je také důležitá pro syntézu glutathionu. Konzumujte potraviny bohaté na síru, jako jsou česnek, cibule a vejce, nebo ji také můžete doplnit v MSM.
  • Syrovátka je bohatá na cystein – aminokyselinu, která je předchůdcem glutathionu.

Vitalvibe tip: Jeden z nejznámějších vitaminů pro lidské tělo, takzvané céčko, které pomáhá regenerovat glutathion, můžete efektivně doplnit pomocí kapslí s liposomálním vitaminem C nebo přírodním práškem z camu camu, aceroly a amly.

Liposomální vitamín C - 95% vstřebatelnost

Vitamín C na Vitalvibe

 

Dejte svému životu řád

  • Dostatečný a kvalitní spánek je zásadní pro regeneraci a produkci glutathionu. Snažte se spát sedm až devět hodin každou noc.
  • Pravidelné cvičení a fyzická aktivita zvyšuje hladinu glutathionu tím, že podporuje detoxikaci a zlepšuje celkovou funkci imunitního systému.
  • Chronický stres snižuje hladiny glutathionu. Praktikujte techniky pro eliminaci stresu, jako jsou meditace, jóga nebo hluboké dýchání.
  • Toxiny v prostředí mohou vyčerpat zásoby glutathionu. Omezte expozici pesticidům, těžkým kovům a dalším škodlivým látkám.

Více o prospěšných návycích se dočtete v našem průvodci o dlouhověkosti: 7 návyků dlouhověkosti

Kniha 7 návyků dlouhověkosti - praktický průvodce na cestě za dlouhým a zdravým životem

7 návyků dlouhověkosti

 

Možné nežádoucí účinky glutathionu

Přestože je glutathion považovaný za bezpečný a má pro tělo řadu prospěšných účinků, jeho nadměrné užívání, zejména ve formě doplňků, může mít potenciální vedlejší účinky. 

Mezi možné nežádoucí účinky patří alergické reakce, jako jsou vyrážky nebo svědění – zejména u lidí, kteří jsou na některé složky doplňků alergičtí. Dále mohou nastat gastrointestinální problémy, jako je nadýmání, průjem nebo plynatost.

První i dlouhodobá pomoc glutathionu v podobě doplňků stravy

Doplňky stravy s glutathionem, v tekuté podobě či kapslích, nabízejí různé formy pro zvýšení hladiny tohoto klíčového antioxidantu. Mezi nejpopulárnější patří liposomální glutathion a S-Acetyl-L-Glutathione

  • Liposomální glutathion využívá speciální obalovou technologii, která zlepšuje jeho absorpci a biologickou dostupnost. Liposomy jsou malé bublinky tvořené fosfolipidy, které mohou efektivně přenášet glutathion přímo do buněk, čímž zvyšují jeho účinnost.
Liposomální glutathion na Vitalvibe

 

Rozdíl mezi běžnými doplňky stravy a liposomálními suplementy

  • S-Acetyl-L-Glutathione8 je stabilizovaná forma glutathionu, která je odolnější vůči rozkladu v trávicím systému a má lepší schopnost proniknout do buněčných membrán. Díky této formě je glutathion efektivněji využitý.
  • Intravenózní a intramuskulární aplikace umožňují přímé dodání glutathionu do krevního oběhu, což zajišťuje rychlou a efektivní absorpci. Tyto metody jsou často používané v klinickém prostředí pro rychlou reakci na specifické zdravotní problémy nebo pro zvýšení celkových hladin glutathionu pro terapeutické účely.

Schopnost glutathionu bojovat proti oxidativnímu stresu, podporovat detoxikaci, chránit imunitní systém a podporovat zdraví mozku a kůže z něj činí jednu z nejdůležitějších molekul pro lidské zdraví.

Glutathion - pro podporu imunity a detoxikace a zdraví mozku a kůže

Pravidelné doplňování glutathionu nebo konzumace potravin bohatých na jeho prekurzory pomáhá zajistit, že jeho hladiny zůstanou optimální pro podporu zdraví a prevenci onemocnění v každém věku. 

A kdo z nás by nechtěl dosáhnout dlouhověkosti – navíc v perfektní kondici, že?

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Jaké další články si můžete přečíst?

Zdroje:
1Význam glutathionu pro imunitní systém
2The Role of the Glutathione System in Stress Adaptation, Morphogenesis and Virulence of Pathogenic Fungi
3
Studies on free radicals, antioxidants, and co-factor
4Glutathione
5Elevation of Glutathione as a Therapeutic Strategy in Alzheimer Disease 
6Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects 
7A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support
8Oral Glutathione Equivalent to IV Therapy

Súvisiace produkty

Podobné články

Přírodní zázrak jménem včelí pyl. Víte, jak ho správně užívat, abyste z něj vytěžili maximum?

Přírodní zázrak jménem včelí pyl. Víte, jak ho správně užívat, abyste z něj vytěžili maximum?

2024-05-07

Téměř každý doma jistě má alespoň jednu sklenici medu. Aby ne, vždyť je to tak lahodné sladidlo. Málokdo už ale ví, k čemu je dobrý včelí...

čítať celý článok

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

2024-04-10

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

čítať celý článok

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

2024-02-15

Green food neboli zelené potraviny jsou v oblasti zdravého stravování stále populárnější. Nabízejí totiž množství cenných živin i řadu...

čítať celý článok

MSM: Širokospektrální pomocník pro zdraví a krásu v podobě 100% čisté organické síry

MSM: Širokospektrální pomocník pro zdraví a krásu v podobě 100% čisté organické síry

2024-02-06

MSM prášek neboli organická síra se pomalu, ale jistě dostává do kosmetických přípravků a regálů s doplňky stravy. Svými účinky na krásu...

čítať celý článok

Liposomální vitamin C: Objevte novou dimenzi výživy a zjistěte, jak se odlišuje od tradičních forem

Liposomální vitamin C: Objevte novou dimenzi výživy a zjistěte, jak se odlišuje od tradičních forem

2023-12-14

Vitamin C je nejznámějším vitaminem vůbec. Slýcháme o něm už od malička, kdy se do nás při nachlazení rodiče pokoušeli trochu toho céčka...

čítať celý článok

Hořčík: jeden z nejzásadnějších minerálů v těle. Jste si jistí, že ho máte dostatek?

Hořčík: jeden z nejzásadnějších minerálů v těle. Jste si jistí, že ho máte dostatek?

2023-12-08

Hořčík představuje po vápníku, sodíku a draslíku 4. nejdůležitější minerál v organismu. A protože se podílí na více než 300 různých...

čítať celý článok

všetky články