Vo štvrtok 16. 5. bude naša predajňa otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

Přírodní zázrak jménem včelí pyl. Víte, jak ho správně užívat, abyste z něj vytěžili maximum?

Téměř každý doma jistě má alespoň jednu sklenici medu. Aby ne, vždyť je to tak lahodné sladidlo. Málokdo už ale ví, k čemu je dobrý včelí pyl, a ještě méně lidí ho skutečně vyzkoušelo. Přitom se jedná o unikát mezi včelími produkty, který má řadu benefitů pro zdraví, takže v mnohém překoná i samotný med. Nevěříte? Přesvědčte se sami, jaké má blahodárné účinky pro lidské tělo.

Včelí pyl - bohatý na minerály a vitamíny

Obsah článku:

Včelí pyl ukrývá obrovskou nutriční hodnotu, a tak není divu, že je už od pradávna považovaný za výjimečně výživný produkt. Obsahuje přes 250 biologicky aktivních látek zahrnujících vitamíny, minerály, bílkoviny, lipidy, aminokyseliny, antioxidanty a enzymy. 

Přesné složení se samozřejmě odvíjí od konkrétních rostlinek, které pilné včelky obletovaly, a také od ročního období.

Kde oceníte účinky včelího pylu

Možná jste toho o včelím pylu zatím mnoho neslyšeli, věřte však, že má rozhodně co nabídnout. Přispívá totiž nejen k celkovému zdraví a vitalitě, ale má příznivý vliv i na celou řadu metabolických funkcí v těle.

Včelí pyl - na imunitu, zažívánim, energii, při menstruaci, pro koncentraci a paměť

Včelí pyl na Vitalvibe

 

Imunitní systém

Díky svým prospěšným látkám má včelí pyl blahodárné účinky na imunitní systém. Přirozeně posiluje obranyschopnost a odolnost vůči virům a škodlivým bakteriím. Pomoci ale dokáže i při alergiích, které často nastupují při poruše imunity.

Dle provedených studií umí potlačit aktivaci žírných buněk,1 které spouštějí alergickou reakci, a také blokovat uvolňování histaminu,2 hlavní sloučeniny zodpovědné za alergie.

Menstruace a menopauza

Včelí pyl se také ukázal jako skvělý pomocník při problémech s menstruačním cyklem nebo v období menopauzy. 

V průběhu studie bylo zjištěno, že dokáže efektivně snižovat nepříjemné projevy, jako jsou návaly horka, noční pocení, výkyvy nálady nebo poruchy spánku, což potvrdilo 65 % testovaných žen.3

Kromě toho může přinést i úlevu během premenstruačního syndromu (PMS). Pomáhá totiž vyrovnat hormonální nerovnováhu a redukovat podrážděnost. Předpokládá se také, že ovlivňuje hladiny serotoninu (hormonu štěstí), což přispívá k celkové stabilitě nálady.

Včelí pyl pro zmírnění příznaků menopauzy

Paměť a koncentrace

Výzkumy dále naznačují, že včelí pyl zvyšuje krevní oběh v mozku, posiluje tedy funkci nervového systému.4 Díky tomu redukuje únavu, zlepšuje bdělost a pomáhá lépe se vyrovnat se stresem a úzkostí. 

Zvláště pak tzv. včelí chléb je skvělým spojencem pro náš mozek, protože díky svému unikátnímu složení má příznivý vliv na dlouhodobou koncentraci a lepší paměť

Energie a vitalita

Protože včelí pyl má vynikající nutriční hodnotu (obsahuje až 52 % sacharidů a 25 % bílkovin), podílí se na zlepšení sportovního výkonu a snížení slabosti. Lze jej také s úspěchem využít při regeneraci, kdy výrazně urychluje rekonvalescenci po fyzické zátěži.5

Obsahuje všech 22 aminokyselin, z nich cca polovina je přímo vstřebatelná do těla a připravená k okamžitému použití. S oblibou proto pyl užívají sportovci a kulturisté pro zvýšení síly a vytrvalosti

Zažívání

Včelí pyl také dokáže podpořit správnou funkci zažívání, vždyť je plný enzymů, které pomáhají optimalizovat trávení. Usnadňuje rozklad potravy, zefektivňuje vstřebávání živin. Tím významně přispívá k celkovému zdraví trávicího traktu.

Rozdíl mezi včelím pylem a medem

Včely med vyrábějí z nektaru rostlin, který sají, nikoli z pylu, který při opylování květů a hledání potravy ulpí na jejich zadních nožkách (rouskách).

Vzhledem k tomu, že nektar obsahuje velké množství vody – až 75 %, předávají si ho včely v úlu z úst do úst, dokud obsah vody neklesne na cca 18 %, což už je hodnota, kdy přestávají růst plísně a bakterie. 

Poté ho včely uloží do plástů a ovívají křídly. Voda se dále odpařuje a z nektaru tvořeného cukry se stává med. Ten pak včely zakryjí voskovými víčky a schovají si ho jako zdroj potravy na zimu. 

Včelí pyl

Včelí pyl na Vitalvibe

 

Oproti tomu včelí pyl je nejčastěji žlutá až černá kulička, která se postupně tvoří na jejich zadních nožkách při opylování květin a sbírání potravy. Včely nosí tyto kuličky do úlu ve váčcích na nohou a ukládají je do pláství, kde je nechávají fermentovat za vzniku tzv. včelího chleba. 

Jedná se o směs pylu, slin, nektaru nebo medu. Včelí chléb poté slouží jako potrava pro dělnice, nebo je dále zpracovávaný na nutričně velmi výživnou mateří kašičku pro včelí královnu. 

Včelí pyl

Druhy včelího pylu

Včelí pyl můžeme rozdělit na fermentovaný (včelí chléb) a nefermentovaný (rouskový), který neprochází žádným zpracováním včelami.

Včelí pyl rouskový

Tento pyl se hromadí v rouskách na koncích nožiček včel při opylování rostlin. Včelař ho pak získává poměrně snadno pomocí lapače pylu – hustého plástu, který pyl oddělí z jejich nožek do sběrného koše při vstupu do úlu. 

V této formě však není dobře stravitelný, protože jeho tvrdý pylový obal není porušený fermentací (mléčným kvašením). Pokud ale máte čas a chuť, včelí rouskový pyl si můžete zfermentovat i sami doma, viz tipy níže. 

Rouskový včelí pyl na Vitalvibe

 

Včelí pyl rouskový

Plástvový pyl perga (včelí chléb)

Jeho výhoda spočívá v mnohem lepší využitelnosti pro tělo a vyšší nutriční hodnotě. Získává se však velmi obtížně, nejčastěji ručním sběrem. 

V tomto případě jde o plástvový pyl, který je už zpracovaný včelami a prošel procesem zmíněné fermentace. Běžně plní úlohu potravy pro včelí potomstvo. Jeho stravitelnost je několikanásobně vyšší oproti nefermentovanému rouskovému pylu. 

Plástvový pyl perga na Vitalvibe

 

Fermentovaný včelí pyl - perga

Jak užívat včelí pyl

Účinné množství včelího pylu se může lišit v závislosti na věku nebo zdraví. Neexistuje tak jednotné doporučení, které by určovalo nejlepší dávku. Obecně se ale uvádí cca 5–10 g denně včelího pylu (1–2 čajové lžičky) pro dospělého člověka. 

Včelí pyl je také dobré konzumovat předupravený, aby z něj tělo mohlo vytěžit co nejvíce. Nefermentovaný květový pyl (rouskový) má složitou buněčnou stěnu, kterou je třeba narušit, jinak projde tělem jen s omezeným, nebo dokonce nulovým účinkem.

Tipy na zpracování rouskového včelího pylu:

  • Jednu lžičku včelího pylu rozmíchejte ve vlažné vodě (ideálně večer) a nechte alespoň osm hodin rozpouštět. Můžete přidat čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, protože pomáhá zlepšit rozrušování pylové membrány. Nápoj následně pro lepší chuť oslaďte medem.
  • Zrnka včelího pylu lze dále narušit v jogurtu, protože kyselina mléčná rozpouští celulózovou membránu lépe než voda.
  • Včelí pyl lze také smíchat s medem a pár kapkami vody. Pak je ovšem potřeba nechat směs alespoň tři čtyři dny odležet a několikrát denně vždy promíchávat, aby byla pylová zrna neustále ponořená a aby popraskala. 

Včelí pyl - zdraví, mládí a vitalita

Má včelí pyl nějaké vedlejší účinky?

Ačkoli je včelí pyl pro většinu lidí bezpečný, pozor by si měli dát zejména lidé alergičtí na pyly a včelí bodnutí. Případné příznaky alergie se nejčastěji projevují nepříjemným svěděním, zarudnutím, dušností nebo otoky. 

Obezřetní by také měli být diabetici, protože včelí pyl může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a dále lidé užívající léky na ředění krve, jako je např. warfarin. Včelí pyl také není vhodný pro malé děti, těhotné a kojící ženy, protože neexistuje dostatek výzkumů, které by se tím zabývaly. 

Pokud ale nepatříte do žádné ze zmiňovaných rizikových skupin, můžete si užívat veškeré benefity včelího pylu naplno a bez obav.

Včelí pyl na Vitalvibe

 

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Jaké další články si můžete k tématu přečíst?

Zdroje:
1Top 11 Health Benefits of Bee Pollen
2Health Benefits of Bee Pollen
3The healing effects of bee pollen on symptoms of the menopause
4Health Benefits of Bee Pollen
5Pollen: Nutrition, Functional Properties, Health
Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application
Is bee pollen the answer to your PMS?
Bee Pollen Benefits
Digestibility and availability of nutrients in bee pollen applying different pretreatments
Similarities and differences between honey, pollen and bee bread
The differences between bee pollen, honey, and royal jelly
Pollen Grains vs. Bee Bread (Fermented Bee Pollen): What’s the Difference?
Uncertainties continue around use of bee pollen

Súvisiace produkty

Podobné články

V-TALK #65: Premenstruační syndrom

V-TALK #65: Premenstruační syndrom

2024-05-03

Říká vám něco cykličnost ženy? V tomto díle se spolu podíváme na stav, který trápí mnoho žen. A tím je premenstruační syndrom (PMS). Stav...

čítať celý článok

Bolestivá menstruace – jak si mohu pomoci?

Bolestivá menstruace – jak si mohu pomoci?

2024-04-11

Trápí vás bolestivá menstruace? Bohužel či bohudík v tom nejste sama. Tato nepříjemnost provází mnoho žen od první menstruace až po...

čítať celý článok

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

2024-04-10

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

čítať celý článok

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

2024-03-14

Hormonální rovnováha je stav, který má zásadní vliv na celkovou pohodu našeho organismu. Ovlivňujeme ji vším – co děláme, jak žijeme. Od...

čítať celý článok

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

2023-11-01

Jak přirozeně zharmonizovat svůj hormonální systém a dostat ho zpět do rovnováhy?

čítať celý článok

V-TALK #19: Alergie a intolerance potravin

V-TALK #19: Alergie a intolerance potravin

2023-09-16

Jídlo nemusí vždy přinášet jen dobrý pocit v břiše. Pokud vás trápí potíže, je dobré vědět, že je rozdíl mezi potravinovou alergií a...

čítať celý článok

všetky články