ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: Vo štvrtok 25. 04. bude naša predajňa v Brne otvorená do 16.00 hod. V piatok 26. 04. máme zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #38: Tipy, jak si poradit s propustností střev

Dnes už víme, že střeva jsou základem dobré imunity. Existuje však onemocnění, které nejen, že může naši imunitu narušit, ale také vyvolat další zdravotní potíže. Jak zdraví střev podpořit, abychom se tomuhle onemocnění vyhnuli?


V předchozím díle V–TALK #37: Propustné střevo jsme se bavili o tom, co propustnost střev znamená. Můžeš nám toto onemocnění v krátkosti připomenout?

Připomenu, že zdravá střeva mají takovou funkci, že regulují velikost pomyslných ok, kterými se do našeho těla dostávají látky potřebné pro naše tělo – správně natrávené živiny, vitamíny, minerály apod.. Pokud máme ale propustné střevo, spoje mezi střevními buňkami nefungují správně. Velkými oky pak do těla mohou prostoupit nežádoucí látky – bakterie a jiné mikroorganismy, lepek a nestrávené potraviny. V těle to pak může vyvolat nejrůznější problémy. Od lehčích, jako je únava a vyrážky, až po ekzémy, chronická či dokonce autoimunitní onemocnění. 

Co dělat, když řešíme propustné střevo?

V prvé řadě je třeba vyloučit faktory, které stěnu trávicího traktu narušují. Bývají to zejména potraviny s obsahem lepku, nenaklíčená semena, přemíra cukru, rádoby zdravá sladidla, fast food a vysoce průmyslově zpracované potraviny, bohaté na přídatné látky, aditiva, éčka, konzervanty apod.

Na jaké potraviny se máme zaměřit?

Základ by měla tvořit vyvážená pestrá strava, bohatá na základní potraviny, které jsou minimálně průmyslově zpracované, ideálně v bio kvalitě nebo potraviny od známého farmáře, místního zemědělce či souseda. Je potřeba vybírat potraviny, které nebudou podporovat zánětlivost v těle.

Patří sem potraviny s obsahem probiotik, což jsou prospěšné střevní bakterie. Najdeme je například v rostlinném kefíru nebo jogurtu. Současně s probiotiky je dobré zaměřit se i na prebiotika. Mezi nejznámější patří vláknina inulin, která slouží jako takové „papání“ pro probiotika a udržuje je tak ve střevech. Prospěšná je také fermentovaná zelenina, kde mimo jiné najdeme organické kyseliny, které nastolují správné pH ve střevech a vytváří pro probiotika ideální prostředí. Patří sem například kimchi nebo pickles.

Já doporučuji také aktivovaná semínka, například chia, lněná nebo konopná, která jsou bohatým zdrojem vlákniny a opět slouží jako potrava pro ta probiotika. Kromě toho jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí protizánětlivě. A co se dalších tuků týče, doporučuji také kokosový olej, který má navíc antifungicidní, antibakteriální a antivirové vlastnosti. 

Existují taky nějaké doplňky stravy, které nám mohou pomoci?

Když už řešíme propustné střevo, přijímat probiotika pouze z potravin většinou nestačí. Dobré je proto sáhnout i po silném probiotickém doplňku. Dále může pomoct užívat společně s jídlem trávicí enzymy, které zajistí, že přijatá potrava bude naštípaná na co nejmenší kousky a do těla nebudou vstupovat nestrávené zbytky. Pomoci může také aminokyselina L-glutamin, která potlačuje rozvoj zánětu a podporuje růst střevní sliznice. Dále quercetin, který zlepšuje funkci střevní bariéry tím, že podporuje těsnost spojů, které drží buňky sliznice střeva u sebe. V nesposlední řadě může pomoci i kořen lékořice, kurkumin, zinek, vitamín D nebo N-acetylglukosamin.

To je opravdu velká spousta informací a doplňků. Poraď nám, kde začít? Co je nejdůležitější?


Základem je strava. Je důležité zamyslet se, jestli neobsahuje přemíru potravin typu fast food, vysoce průmyslově zpracovaných potravin a cukru. Postupně pak do stravy přidávat co nejvíce protizánětlivých potravin a k tomu si vybrat 1–2 doplňky stravy pro podporu řešení propustného střeva.


***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

Propustné střevo – V-TALK #37

Propustné střevo – V-TALK #37

2023-11-11

Je známo, že střeva jsou základem dobré imunity. Existuje však onemocnění, které může zdraví střev narušit a způsobit zdravotní potíže....

čítať celý článok

Jarní detoxikace – V-TALK #36

Jarní detoxikace – V-TALK #36

2023-11-08

Detox funguje jako dobrý začátek k dodržování zdravého životního stylu. Je ale vhodný pro každého?

čítať celý článok

Mitochondrie – V-TALK #35

Mitochondrie – V-TALK #35

2023-11-06

Mitochondrie jsou „energetickými továrnami“ téměř všech buněk (nejen) v lidském těle. Co všechno v organismu ovlivňují? A jak souvisí se...

čítať celý článok

Játra – V-TALK #34

Játra – V-TALK #34

2023-11-04

Játra jsou hlavní detoxikační orgán, který chrání organismus před negativními vlivy zvenčí. Jak o ně pečovat a udržet si zdraví?

čítať celý článok

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

V-TALK #28: Střevní mikrobiom

2023-10-18

Co je střevní mikrobiom a proč je pro naše zdraví tolik důležitý?

čítať celý článok

V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

V-TALK #26: Pro a protizánětlivé potraviny

2023-10-10

Jednu z nejlepších a nejpřirozenějších pomocí jak předejít zánětu nenajdete v lékárně, ale v kuchyni. Které potraviny jíst a kterým se...

čítať celý článok

všetky články