ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: V stredu 1. 5. a v piatok 3. 5. bude naša predajňa ZATVORENÁ. Vo štvrtok 2. 5. bude otvorená do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

V-TALK #54: Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ale může přivodit velké problémy. Jaké jsou příčiny a příznaky? A jak ho přirozeně léčit?


Jak poznáme, že máme vysoký krevní tlak?

Sami to poznáme velmi těžko. Protože nebolí, přichází se na něj častokrát úplně náhodou až při preventivní prohlídce u praktického lékaře. Dle České společnosti pro hypertenzi máme vysoký krevní tlak v případě, že náš tlak v tepnách je vyšší než 140/90 mm Hg, v domácích podmínkách vyšší než 135/85 mm Hg.

Vysoký krevní tlak znamená, že tlak na naše tepny je příliš vysoký a může způsobit menší, ale i větší problémy. V nejhorších případech může vést k infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, ledvinovému selhání, erektilní dysfunkci nebo poruchám zraku.

Mám pocit, že vysoký krevní tlak je v současné době velmi časté onemocnění.

Je to tak. Dokonce se označuje jako civilizační onemocnění. Jenom v České republice jím trpí až 40 % lidí, z toho 25 % o něm dle odhadů ani neví. Taky je ale potřeba zmínit, že když nám praktický lékař naměří v ordinaci vysoký krevní tlak, nemusí to hned znamenat, že je tlak opravdu tak vysoký. Může se jednat o takzvaný „syndrom bílého pláště“, kdy jsme jen nervózní ze samotné kontroly u doktora. Často nám začne bušit srdce a zvedne se tlak. Potom ale přijdeme domů a tlak máme zase normální. Proto předtím, než hned začneme užívat léky, je dobré přeměřit si tlak v domácím prostředí.

V případě, že nemáme syndrom bílého pláště a naměříme si zvýšený nebo dokonce vysoký tlak. Co máme dělat?

Já osobně vnímám vysoký krevní tlak jako onemocnění, které se dá velmi dobře řešit změnou životního stylu. Léky totiž neřeší příčinu, ale jen udržují krevní tlak na normální hodnotě. A co doporučuji, je snížit příjem soli samotné ale i té přidávané do jídla. Pozor tedy na zpracované potraviny a polotovary jako jsou paštiky a uzeniny. Bude fajn vyhnout se taky často přesoleným jídlům z restaurací, rafinovanému cukru, alkoholu a kouření.

Pokud nejsme fyzicky aktivní, tak je dobré do denního režimu zařadit 20–30 minut souvislé tělesné aktivity. A máme-li nadváhu nebo obezitu, je opravdu vhodné jít s váhou dolů. Zkrátka, základem je přirozená opravdová strava, bohatá na makro i mikro nutrienty a dostatek pohybu.

A co konkrétně doporučuješ ze stravy, doplňků či bylin?

Na vysoký krevní tlak je perfektní středomořská strava, která je bohatá na zeleninu, ovoce, olivový olej a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které tiší zánět v tepnách. Pro podporu proudění krve může pomoci i hořčík a hladinu sodíku vyváží draslík, který najdeme přirozeně v banánech, avokádu nebo kokosové vodě. A v neposlední řadě je pro zdraví srdce velmi prospěšný také antioxidant koenzym Q10.

A co byliny?

Uvádí se, že je několik slibných bylin a koření, které mohou pomoci. Například petržel, tymián, skořice, zázvor, ale i ashwagandha, bazalka posvátná, kurkuma a nebo ginkgo biloba.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #52: Enzymy

V-TALK #52: Enzymy

2024-02-06

Každý náš pohyb ale i samotná činnost orgánů vyžadují určité množství energie, kterou získáváme z potravy. Proces přeměny jídla na...

čítať celý článok

V-TALK #51: Atopický ekzém

V-TALK #51: Atopický ekzém

2024-02-05

Vyrážku na kůži někdy zažil snad úplně každý. Ale co dělat, pokud se jedná o atopický ekzém?

čítať celý článok

V–TALK #50: Anémie

V–TALK #50: Anémie

2024-02-01

Chybí vám energie? Jste dlouhodobě unavení natolik, že vyjít pár schodů vás zcela vyčerpá? Nejspíš si říkáte, že máte jen málo odpočinku,...

čítať celý článok

Prospěšné tuky

Prospěšné tuky

2023-08-23

Tuky jsou pro naše tělo velmi důležitou makroživinou. Především jsou vydatným zdrojem a zásobárnou energie. Nejsou ale tuky jako tuky....

čítať celý článok

všetky články