Játra – V-TALK #34

Játra jsou hlavní detoxikační orgán, který chrání organismus před negativními vlivy zvenčí. Jak o ně pečovat a udržet si zdraví?


O játrech se nejčastěji mluví v souvislosti s detoxem. Mají játra i jinou funkci než detoxikační?

Ano, játra mají spoustu dalších funkcí. Jsou hlavním orgánem metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin a látkové přeměny. Játra jsou rovněž zásobárnou glykogenu a vitamínů, jako je vitamín B12, A, D, K nebo železo. V neposlední řadě játra produkují hormony, které řídí hospodaření těla s vodou a solemi, naopak inzulin a steroidní hormony inhibují nebo se jich zbavují.

Co játrům neprospívá?

Je to přemíra alkoholu a léky, které se přes játra filtrují. Dále strava chudá na antioxidanty a opravdové potraviny, jako je fastfood a potraviny s vysokým obsahem cukru a fruktózy. Játrům nedělají dobře ani potravinářská „vylepšovadla“, aditiva a emulgátory. 

Jaké potraviny a byliny naopak zdraví jater podporují?

Játrům prospívá přirozená strava, ideálně v bio kvalitě. Perfektní je hořká zelenina, například ředkvičky a rukola, které v játrech zvyšují produkcí žluči a podporují trávení. Skvělá je listová zelenina, například hlávkový a ledový salát, mangold a špenát. Mají spoustu antioxidačních látek a působí protizánětlivě.

Moc fajn jsou rovněž takzvané „green superfoods“ typu chlorella a spirulina, které obsahují vysoké množství chlorofylu s detoxikačními účinky. Pro zdraví jater je důležité i zdraví střevního mikrobiomu. Doporučuji proto alespoň 1x denně zařadit do jídelníčku potravinu, která je zdrojem prebiotik a probiotik.

Z kořenů a bylinek játrům prospívá ostropestřec mariánský, petržel, oregano, kurkuma, koriandr a také zázvor.

Jak poznáme, že játra nefungují správně?

Snadno to poznáte podle žlutého zbarvení kůže, nehtů nebo očního bělma. Moč bývá zbarvená do hněda a je pěnivá, barva stolice bývá vybledlá až krvavá. Velmi časté jsou zažívací potíže, špatné trávení sytějších jídel s obsahem tuku, špatné vstřebávání živin a nadýmání. Dále je to chronická únava, malátnost a letargie spojené s bolestí v pravém podžebří ale i bolestí hlavy, kloubů nebo svalů. 

U nás ve Vitalvibe si spolu rády děláme kúru z ostropestřce mariánského. Pověz ostatním, jaký je recept?

Příprava je opravdu jednoduchá. Rozemeleme semínka, přidáme olej, špetku soli a trochu lahůdkového droždí. Lžičku této směsi pak užíváme pravidelně ráno a večer po dobu tří týdnů.

***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

2023-11-01

Jak přirozeně zharmonizovat svůj hormonální systém a dostat ho zpět do rovnováhy?

čítať celý článok

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

2023-10-30

Hormonální nerovnováha se týká nejen žen ale i mužů. Co je příčinou a jak se projevuje?

čítať celý článok

V-TALK #31: Padání vlasů

V-TALK #31: Padání vlasů

2023-10-28

Vypadávání vlasů je přirozené a ve větší či menší míře se týká každého z nás. Ale co když padají moc?

čítať celý článok

všetky články