V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

Česká bylinná trojice pro jarní očistu

Superpotraviny zařazujeme do našeho jídelníčku z důvodu jejich koncentrovaného obsahu cenných látek, které umožňují výjimečnou výživu pro naše tělo. Můžeme si je buď sami vypěstovat, zakoupit od farmářů nebo natrhat v přírodě. Matka Země tyto vzácné potraviny rozmístila po celém světě. Zaměřili jsme se tentokrát na byliny z našich končin, které jsou běžně dostupné na lukách, polích nebo okrajích lesů.

Začalo jaro – období, kdy se příroda probouzí a začínají růst jedlé plevele a divoké byliny. Naši předkové dobře vnímali, že po skončení zimy není třeba tvořit zásoby. Příroda nám totiž nabízí vše čerstvé. Jedli proto mladé listy keřů, byliny, výhonky a kořínky.

Kopřiva

Po staletí využívanou rostlinou je kopřiva dvoudomá. Má řadu léčivých účinků, a to jak při vnějším, tak vnitřním užití. Podle tradiční čínské medicíny kopřiva posiluje ledviny a nadledvinky, které si často drancujeme každodenním stresem, a dodává nám energii. Obsahuje mnoho minerálů, jenž přispívají k pružnosti cév, krásné pokožce a lesklým vlasům. V bylinářství je kopřiva využívaná pro svoji schopnost pročišťovat krev. Má diuretické účinky a je tedy vhodná pro odvodnění. V lidové tradici se říká, že požahání od kopřivy vyhání dnu.

Kopřiva je cenná bylinka i pro vnější použití. Výtažky z kopřivy se hojně využívají jako kosmetická přísada (určitě si teď vybavíte legendární kopřivový šampon). Domácí kopřivový nálev lze účinně použít k hojení ran, na ekzémy, akné a jako oplach na vlasy.

A jak se posilnit z darů čerstvé mladé kopřivy v chutných a vitaminy nabitých jídlech? Určitě znáte klasickou přípravu kopřiv na způsob „špenátu“. Vynikající jsou také v polévkách nebo jako přísada do salátů. Věděli jste, že z kopřivy se dá zhotovit také výborná svěží pomazánka? A mimochodem, nemusíte mít obavu, v puse totiž nepálí.

Tip: Výluh ze sušených listů kopřivy

30 g (1 hrnek) kopřivy vložíme do skleněné uzavíratelné nádoby a zalijeme 1 litrem vroucí vody. Nádobu uzavřeme a necháme louhovat cca 15 minut, poté uchováváme v lednici. Pijeme 2 hrnky výluhu denně. Výluh můžeme libovolně dochutit nebo přidat do polévky.

Tip: Kopřivové smoothie plné jarní síly

Toto smoothie je bohaté na chlorofyl, tedy zelené barvivo, díky kterému rostlinky využívají sluneční paprsky pro svoji výživu. Chlorofyl podporuje zdravou krvetvorbu a podporuje detoxikaci krve, čímž pomáhá čistit tělo. 

Ingredience

  • 2 banány
  • 2 hrsti kopřivy
  • voda

Postup: Rostliny rozmixujeme a naředíme vodou do požadované konzistence. Pokud se obáváte práce se žahavou kopřivou, můžete ji předem spařit. Ani v neupraveném stavu však na jazyku nepálí.

POZOR: Kopřiva obsahuje hodně šťavelanů, které mohou mít při dlouhodobém užívání vícero efektů na organismus. Mohou například působit tvorbu kamínků v močových cestách nebo usazování solí křemíku v kloubech. Proto to raději nepřehánějte s množstvím a po dvou až třech týdnech užívání si dejte nejméně na týden pauzu.

Pampeliška

Pampeliška roste v přírodě jako plevel, pro tělo je však velmi cennou léčivkou. Brzy na jaře sbíráme listy neobsahující mléko, které si můžeme přidat do salátu. Z květů pampelišky lze vyrobit tak zvaný „pampeliškový med“.

Do hledáčku vědců se však v posledních letech dostal i kořen pampelišky, který obsahuje spoustu účinných látek. Hořčiny podporují funkci žlučníku a trávení, biologicky aktivní látky mohou chránit před rakovinou.

Kořen se sbírá v březnu a dubnu nebo v srpnu až říjnu a suší se stejně jako kořen kopřivy. Užívání pampelišky by se měly vyhnout těhotné i kojící ženy stejně jako menší děti nebo lidé, kteří dlouhodobě užívají léky.

Tip: Pampeliškový med

Ingredience:

  • 1 menší košík pampelišek (zhruba 300 květů)
  • šťáva z citronu
  • 1 pomeranč bio
  • 1 l vody
  • 1 kg třtinového nebo kokosového cukru

Postup:

Květy pampelišek sbíráme nejlépe dopoledne po oschnutí rosy. Neomýváme, abychom neztratili pylová zrna, pouze si dáme pozor na broučky. Květy vsypeme do hrnce, přidáme šťávu z pomeranče a citronu, nastrouhanou pomerančovou kůru a vodu. Povaříme 10 minut, aby se voda zbarvila do světle hněda. Poté dáme vychladnout na jeden den do chladu a temna. Směs scedíme, přisypeme cukr a opět vaříme 30 minut až do získání konzistence sirupu. Mícháme  až do získání táhnoucí se směsi a poté rozlijeme do sklenic. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.

Medvědí česnek

Všichni ho máme rádi a s radostí ho na začátku jara sbíráme, protože patří mezi první jedlé bylinky, jimiž nás příroda obdarovává. Řeč je o medvědím česneku – jedné z nejznámějších detoxikačních jarních bylin. Hojně se vyskytuje v lese na vlhkých místech a zejména v luzích, kde ho najdeme doslova plantáže. Nať medvědího česneku můžeme použít do salátu, připravit z něj pesto, smoothie, krémovou polévku nebo si vyrobit česnekový olej. Poslouží nám jako pomocník pro posílení imunity. Má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně a bakterie, ale také střevní parazity. Určitě se tedy vyplatí zajet si na výlet do lesa a tuto léčivku mít na jaře a talíři!

Tip: Pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 svazky medvědího česneku
  • 50 ml  olivového oleje
  • hrst kešu, mandlí, piniových, nebo vlašský ořechů
  • 1 hrst mladých pampeliškových listů
  • sůl

Postup:

Medvědí česnek omyjeme a rozmixujeme listky s oříšky za postupného přidávání oleje. Na závěr dochutíme solí. Pesto můžeme skladovat v lednici zakápnuté olivovým olejem a nebo rovnou přidat třeba na cuketové špagety.

Tip: Olej z medvědího česneku

Dvě hrsti listů medvědího česneku nakrájíme na drobné kousky, protlačíme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Listy by měly být v láhvi umístěny volně. Láhev umístíme na chladné temné místo a necháme 3 týdny macerovat. Poté olej slijeme přes sítko a máme hotovo. Používáme na ochucení salátů, do marinád nebo všude tam, kde se hodí jemná vůně a chuť česneku.


Súvisiace produkty

Podobné články

Jarní salát s divokými květy

Jarní salát s divokými květy

2016-04-21

Vyražte do přírody a nasbírejte si čerstvé jarní bylinky. Můžete z nich pak vykouzlit lehoučký salát ozdobený divokými květy.

čítať celý článok

Jarní očista pleti se superfoods

Jarní očista pleti se superfoods

2016-03-29

Stejně jako se po zimě čistí náš organismus, potřebuje i naše pleť probudit a regenerovat. Ukážeme vám, jak lze o pokožku pečovat snadno...

čítať celý článok

Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty

Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty

2016-03-23

Detox. To je téma na celé kapitoly a knihy. Pojďme se ale podívat na to, jakou roli může hrát v souvislosti se sportem. V tomto článku si...

čítať celý článok

všetky články