V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

5 pilířů pro psychickou pohodu v podzimním nečase

Po období dlouhých dní plných slunce, které jsme trávili v pohybu a venku přišel skutečně sychravý podzim a s ním uzemněná nálada. Rádi se s vámi podělíme o pár osvědčených tipů, které vám pomohou prožívat i zamračené dny s úsměvem na tváři a spoustou energie v těle.

1. světlo a teplo

Na ochlazení našeho emočního stavu se podílí v první řadě velký úbytek intenzity slunečních paprsků. I dny, kdy se obloha tváří zamračeně, si můžeme rozzářit. Ideální je přirozené teplé a měkké světlo. Pokud nemáme doma zrovna krbová kamna, velký kus práce udělá i plamínek svíčky, horké kakao nebo zázvorový čaj a měkké teplé ponožky, svetr nebo deka, a samozřejmě sauna ve zdravé míře.

Na náladu má vliv i to, že s úbytkem slunečních paprsků se nám v těle tvoří méně vitamínu D, který je pro psychickou pohodu nezbytný. Je pravda, že většina lidí má tento vitamín na podzim ještě vytvořený do zásoby z léta (ukládá se v tucích), ale patříte-li mezi ty, kteří nevyjdou na slunce bez krému s vysokým opalovacím faktorem, je vhodné zamyslet se nad jeho doplňováním už v období podzimu.

2. strava

O důležitosti vitamínu D jsme se již zmínili. Doplníme, že jej najdete vedle potravin živočišného původu i v některých houbách. Samozřejmě můžete zvolit také verzi dobře vstřebatelného veganského liposomálního vitamínu D.

Pro správné fungování psychických funkcí je nutný příjem dostatečného množství nenasycených mastných kyselin. Jejich účinky na eliminaci pocitů úzkosti, poruch spánku, pocitů smutku, depresivních myšlenek a příznaků ADHD u dětí jsou již dobře známé. Zařaďte proto do svého jídelníčku čerstvě pomleté lněné semínko, avokádo nebo vlašské ořechy.

Ve stravě se můžete zaměřit také na aminokyselinu tryptofan, ze které se v těle tvoří látky nezbytné pro fungování nervové soustavy a mozku. Jejich doplněním si zajistíte, že tělíčko bude mít z čeho vytvořit dostatek serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Skvělým zdrojem jsou banány, dýňové semínko nebo kešu oříšky, které jsou zdrojem řady další spousty minerálů.

Pro správnou funkci celé nervové soustavy se zaměřte na vitamíny skupiny B. Pro jejich doplnění můžete do pokrmů přidávat lahůdkové droždí (která je mimochodem opravdu velká dobrota), nebo lze dávkovat ve formě kapek.

Nerozlučnou kombinaci s vitamínem B6 tvoří hořčík, který ocení především vytížení lidé se spoustu stresu v denním životě a sportovci. Je důležitý pro prevenci křečí a je také důležité doplňovat jej při dlouhých období stresu, kdy ho má tělo vysokou „spotřebu“. Je to přitom látka nezbytná pro správnou funkci našich nervů. V přirozené formě ho najdeme v mandlích a v tmavé listové zelenině.

Pravým pokladem z přírody jsou na podzim kakaové boby. Patři mezi cenné zdroje antioxidantů a látek, které přirozeně stimulují soustředěnost a mentální pochody. Ať už v nepražené forměrozdrcené a lehce oslazené kokosovým nektarem s nízkým glykemickým indexem, nebo třeba v RAW čokoládě s květy… Vždycky uspokojí chuťové buňky náročného labužníka a navodí pocit spokojenosti i mentální svěžesti.

Místo klasické kávy můžete sáhnout i po výtažku z funkčních hub podle vaší aktuální nálady.

3. bylinky

Mocným pomocníkem z přírody jsou léčivé rostliny. Nejsilnější „antidepresivní“ účinky má tradičně třezalka tečkovaná. Obezřetnost je namístě jen v případě, kdy dlouhodobě užíváte léky. Třezalka například snižuje účinky hormonální antikoncepce a mění účinky celé řady léčiv nebo zvyšuje citlivost kůže vůči slunečním paprskům.

Období začátku školního roku a blížících se Vánoc je typicky stresové. V přírodě ale najdeme celou skupinu léčivek, které posilují naši odolnost vůči stresu (tzv. adaptogeny). Jmenovat můžeme třeba ženšen, eleuterokok, ashwagandu atd. U všech výše zmíněných rostlin je ale třeba myslet na to, že jejich plný účinek nastupuje až po několika týdnech užívání.

Pro kvalitní spánek a usnutí bez převalování v posteli sáhněte po meduňce, kozlíku, chmelu nebo mučence.

4. pohyb

Jistě víte, že pohyb v organizmu uvolňuje endorfiny a navozuje pocity štěstí. Zvolíte-li si rychlý pohyb, v chladnějších podzimních dnech vás oblaží prohřátí těla a vypocení spousty odpadních látek. Na druhou stranu se do ničeho nenuťte. Je-li vám příjemnější pomalejší tempo „protahovacích“ cvičení, dejte mu bez výčitek přednost.

5. smích, vnitřní vhled, motivace

Pro letošní rok se uzavírá intenzivní období, které nás neustále lákalo ven k odpočinku, zábavě a akci. Nastává čas, který nám opět dopřává příležitost podívat se dovnitř sebe. Po čase velkých zážitků je příležitost urovnat si vše uvnitř.

Tvořte, na co přes léto nebyl čas a chuť. Hluboce si odpočiňte. Sdílejte s ostatními. Je úplně v pořádku, že se na podzim „ukládáme“ do přirozeně zpomaleného režimu. Tak to vymyslela příroda, a ani podnikavý člověk tento koloběh ještě nedokázal obalamutit.

Opravdu – podzim a zima jsou přirozeně časem odpočinku a hlubokého vhledu, abychom na konci zimy netahali přetížený organizmus z opakovaných nemocí, ale abychom na jaře mohli zase svěží realizovat nové nápady.

Súvisiace produkty

Podobné články

Meditace aneb do nového roku s energií a dobrou náladou

Meditace aneb do nového roku s energií a dobrou náladou

2017-01-05

Začít s meditací není vůbec lehké. Obzvlášť pro ty, kteří se během dne nedokáží zastavit a vydechnout si. Podle všeobecného tvrzení je...

čítať celý článok

Potraviny, které vás zbaví stresu

Potraviny, které vás zbaví stresu

2015-10-01

Nepodléhejte podzimním chmurám, vychutnejte si všechny barvy života! Vybavte se dávkou energie, pořádnou náloží přírodních vitamínů a...

čítať celý článok

Nastartujte nový školní rok, hravě a zdravě!

Nastartujte nový školní rok, hravě a zdravě!

2015-09-09

Letošní prázdniny jsou nenávratně pryč. Doba dovolených pomalu končí, čekají nás nové pracovní a rodinné výzvy. Možná i vy máte doma...

čítať celý článok

všetky články