Mitochondrie – V-TALK #35

Mitochondrie jsou „energetickými továrnami“ téměř všech buněk (nejen) v lidském těle. Co všechno v organismu ovlivňují? A jak souvisí se stárnutím?


O mitochondriích se hodně mluví a píše v souvislosti s dlouhověkostí, tělesnou energií, vytrvalostí a specifickými onemocněními. Prosím, pověz nám o nich víc.

Mitochondrie jsou malé buněčné organely přítomné, kromě červených krvinek, v každé buňce. Zjednodušeně řečeno se jedná o takové „továrny na energii“. Přeměňují kyslík, který dýcháme a jídlo, které přijímáme, na energii ATP důležitou pro další významné procesy v těle. Nejvíce mitochondrií najdeme v tkáních, jako je srdeční sval a svalová tkáň, mozek a u žen vaječníky, kde se nachází stovky až tisíce mitochondrií.

Mitochondrie tedy vytváří energii, bez které bychom nemohli fungovat?

Ano, přesně tak. Mitochondrie ovlivňují to, jak se cítíme i jakou sílu a energii máme k různým aktivitám. Mitochondriální dysfunkce je dokonce spojená s nejrůznějšími onemocněními, od neurodegenerativních až po nemoci srdce a cév. V poslední době se o nich mluví také ve spojitosti se zrychleným stárnutím.

Jak můžeme o mitochondrie pečovat?

Mitochondrie podpoříte protizánětlivou stravou s dostatkem antioxidantů z ovoce a zeleniny, případně suplementací resveratrolu nebo glutathionu. Zdravé střevní prostředí podpoříte užíváním probiotik a prebiotik. Mitochondriím velmi prospívá také pohyb, přerušovaný půst, sluníčko a otužování se.

Důležitý je rovněž vyrovnaný hormonální systém, na který máme dvě videa. Připomenout si je můžete zde: V-TALK #32: Hormonální nerovnováha a V-TALK #33: Podpora hormonální rovnováhy.

Mitochondriím zkrátka nevyhovuje nezdravý životní styl a prozánětlivá strava. Je ještě něco dalšího?

Ano, přesně tak. Pro doplnění, nevhodná je strava plná cukru, fruktózy, éček a aditiv. Mitochondriím nedělají dobře rovněž statiny, což jsou léky na snížení cholesterolu v krvi, které však snižují i hladinu koenzymu Q10 – hlavního antioxidantu a živiny pro mitochondrie.


***

Děkujeme, že jste byli s námi, a přejeme vám mnoho životodárné energie!

CO JE TO V-TALK

V-talk je naučně-vzdělávací pořad z dílny Vitalvibe. Na sociálních sítích vyšlo 78 epizod o zdraví, životním stylu a stravování. Tento formát přináší ucelené odborné informace i praktické tipy, jak řešit zdravotní problémy přirozenou cestou a hlavně jak jim předcházet.



Podobné články

Játra – V-TALK #34

Játra – V-TALK #34

2023-11-04

Játra jsou hlavní detoxikační orgán, který chrání organismus před negativními vlivy zvenčí. Jak o ně pečovat a udržet si zdraví?

čítať celý článok

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

V-TALK #33: Tipy pro hormonální nerovnováhu

2023-11-01

Jak přirozeně zharmonizovat svůj hormonální systém a dostat ho zpět do rovnováhy?

čítať celý článok

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

V-TALK #32: Hormonální nerovnováha

2023-10-30

Hormonální nerovnováha se týká nejen žen ale i mužů. Co je příčinou a jak se projevuje?

čítať celý článok

V-TALK #31: Padání vlasů

V-TALK #31: Padání vlasů

2023-10-28

Vypadávání vlasů je přirozené a ve větší či menší míře se týká každého z nás. Ale co když padají moc?

čítať celý článok

všetky články