LETNÁ AKCIA: do 31. 7. nakúpite produkty z kategórie Na cesty o 15 % výhodnejšie. Použite kód LETO2024.

Květen: měsíc lásky a péče o srdce s tradiční čínskou medicínou

Květen je nejen měsícem lásky a rozkvetlých stromů, ale také obdobím, kdy podle tradiční čínské medicíny potřebuje pozornost a péči naše srdce. Tak se pojďme podívat na to, co pro něj můžeme udělat, aby zářilo a bylo odvážné a milující.

Zdraví srdce podle tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína je především preventivní medicínou. Snaží se tedy o to, aby bylo vše v rovnováze a nevznikla žádná nemoc. Tento článek je tedy především určený čtenářům zdravým. Pokud řešíte jakékoliv zdravotní potíže, je třeba být v péči odborníků a následujícím textem se inspirovat v souladu s vaším zdravotním stavem.

Obsah článku:

Srdce v harmonii

Podle čínské medicíny srdce ovlivňuje nejen cirkulaci krve, ale také reguluje spánek, paměť a celé naše vědomí, které je podle západní medicíny v mozku. V srdci sídlí duch Shen, kterého můžeme přirovnat k něčemu, co určuje ryzost naší osobnosti a charakteru. 

Harmonický srdeční systém se projevuje jako přátelskost, radostné naladění, silný a zářivý charakter, jasné myšlení a pregnantní vyjadřování, schopnost mít nadhled a kreativně řešit problémy.

Srdce, které není v harmonii, se může (obecně) projevovat jako:

  • potíže se soustředěním a pamětí,
  • výbuchy smíchu, nebo vymizení smíchu ze života,
  • psychické potíže a nemoci, zmatenost, maniodepresivní nálady až onemocnění,
  • nesnášenlivost horka,
  • zhoršené vyjadřování (koktavost, zadrhávání, slovní průjem, nesouvislé vyjadřování apod.),
  • zarudlý, nebo naopak bledý obličej,
  • tlak až bolest na hrudi, bušení srdce,
  • potíže se spánkem, noční můry.

Elementem, který náleží k srdci a období května, je oheň. Proto – aby bylo srdce zdravé – je potřeba, aby ohně nebylo moc, ale ani málo. Jak tedy podpořit oheň v nás, aby byl dostatečně silný, ale zároveň nás nespálil?

Zdraví srdce podle tradiční čínské medicíny

Na prvním místě láska

Láska je kořením života. To, co u nás žen vnímám jako zásadní, je, abychom jí měly dostatek hlavně pro sebe samé. Žena je z podstaty tvor dávající. A je velmi tenká hranice mezi tím dávat z dostatku/přebytku, nebo rozdávat se natolik, že vyhoříme.

Pokud tedy chcete, aby ve vašem rodinném krbu plápolal hřejivý ohýnek, u kterého se ohřeje každá návštěva a vaši blízcí, je potřeba nejdříve podporovat vztah k sobě

Mnoho žen v mé péči jsou laskavé bytosti, které mají vysokou míru empatie a dokáží rozdávat lásku kolem. Na sebe jsou však tvrdé, nesoucitné a ignorují vlastní potřeby. 

Sebeláska a zdraví srdcePrvní krok k podpoře zdraví srdce tedy je začít vidět samu sebe jako bytost, která si zaslouží být milovaná (především sama sebou). Bytost, která – když se na sebe podívá do zrcadla – uvidí někoho, kdo je i přes všechny chyby a přešlapy milovaný.

Vrcholem umění milovat jsou podle mého názoru situace, kdy na sebe (či na druhé) dokážeme být laskavé i přesto, že jsme (nebo ti druzí) udělaly/udělali pořádný průšvih. 

První inspirace k podpoře zdraví srdce tedy zní: 

Buď k sobě laskavá především v době, kdy máš tendenci se odsoudit, potrestat, když nestíháš, když se zlobíš a říkáš věci, které ubližují… Obejmi v představě samu sebe a řekni si: I přesto, že (…), mám k sobě soucit / mám se ráda a odpouštím si.

Zazdrojujte své tělo

Naše srdce miluje hořkou chuť a v teplých květnových a letních dnech potřebuje osvěžovat. Zároveň mu bude dělat dobře radostné prostředí, dobrá nálada u přípravy jídla, pestrost na talíři, soustředěné a klidné pojídání.

Skrze chutě, barvy a přípravu jídla mějte na talíři:

  • úprava jídla: čerstvé/syrové, jemně tepelně upravené (vaření v páře), zakysané, naklíčené, fermentované,
  • zelenina: čekanka, ředkvičky, hrášek, listová zelenina, artyčok, chřest, řapíkatý celer, růžičková kapusta,
  • ovoce: grep, kůra citronu,
  • luštěniny a obiloviny: přírodní rýže, celozrnná pšenice a oves, amarant, quinoa,
  • semena: naklíčená (vojtěška, mungo, řeřicha), 
  • byliny a koření: kopřiva, listy pampelišky, heřmánek, kůra citronu, ocet, chilli, šalotka, pepř bílý, máta, oregano, petržel,
  • nápoje: osvěžující, nikoliv ledové,
  • minerály, vitamíny, doplňky stravy: hořčík, adaptogeny, funkční houby, omega-3, vláknina.

Hořká chuť je obsažená i ve 100% kakau, které našemu srdci také prospívá. A právě s kakaem mám pro vás tip. 

Raw kakao pro zdravé srdce

TIP: Protože naše srdce miluje přátelskou a radostnou atmosféru, doporučuji udělat si s kamarádkami setkání podpořené vůní čokolády, kterou si můžete společně vyrobit, a rituálního kakaa s adaptogeny. Vaše srdce bude vyživené, radostné a zářící. A jak se píše ve Vnitřní knize žlutého císaře: „Když je srdce klidné, bolest se zdá nepatrná.“

Uvidíte, moje milé ženy, že když bude zářit vaše srdce, bude i vaše mysl zářit kreativitou a váš menstruační cyklus či projevy v období perimenopauzy budou zrcadlit tuto harmonii.

Kakao a čokolády na Vitalvibe

 

Účinky raw kakaa

Mgr. Pavla Filipová

Pavla Filipová - FyzioFeminaFyzioterapeutka zaměřující se na ženy. Vedle péče o jejich pohybový aparát je podporuji ve zdraví v období těhotenství a po porodu, při potížích gynekologických a urologických.

Specializuji se na ženy s endometriózou, na celostní péči o jizvy a pánevní dno a také na páry, kterým se z různých důvodů nedaří počít či donosit a porodit miminko.

Jsem autorkou knížky Když děťátku narostou křídla, vedu kurzy pro odborníky a veřejnost

Jaké další články či videa vás mohou zaujmout?

Súvisiace produkty

Podobné články

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

2024-06-27

Hormonální rovnováha je stav, který má zásadní vliv na celkovou pohodu našeho organismu. Ovlivňujeme ji vším – co děláme, jak žijeme. Od...

čítať celý článok

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

V čem nám pomáhá Ashwagandha a proč vybrat silný extrakt KSM-66®

2024-06-26

Ashwagandha patří mezi nejdůležitější rostliny v ayurvédské medicíně a řadíme ji mezi adaptogeny. Může nám tedy pomoci lépe zvládat...

čítať celý článok

O plodnost a těhotenství s Evou Hájkovou

O plodnost a těhotenství s Evou Hájkovou

2024-05-09

Neplodnost se týká žen i mužů a v mnoha případech je způsobena chronickým stresem a nedostatkem výživy. Na základě své klinické praxe i...

čítať celý článok

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

Vychutnejte si pozitivní účinky výběrového kakaa – přírodního elixíru pro zdravé tělo i mysl

2024-04-10

Výběrové kakao není jen dalším trendem na poli superpotravin. Je to prastarý zdroj síly, který byl znovuobjevený pro moderního člověka....

čítať celý článok

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

2024-02-05

Lidé, kteří vyhledávají výběrové nepražené kakao, jsou jako cestovatelé v džungli zdraví a chuťových dobrodružství. Touží po autentickém...

čítať celý článok

všetky články