V piatok 29. 03. a v pondelok 01. 04. bude naša brněnská predajňa z dôvodu veľkonočných sviatok ZATVORENÁ. Ďakujeme za pochopenie.

Podzimní detoxikace

Bujaré léto vystřídal pokojný podzim, který je přípravou na období hlubokého klidu, zimu. V rámci této přípravy bychom si měli uklidit jak doma, tak ve svém těle i v hlavě. Nepotřebné věci nechat odejít – to je motto podzimu. Není tedy náhoda, že přiřazenými orgány k podzimu jsou plíce, tlusté střevo a kůže. Přinášíme vám inspiraci, jak je podpořit, abychom se nezasekli v zácpě a život hladce plynul.

V přírodě jsou již všechny plody sklizeny a vše pomalu usychá. Vlhkost, kterou příroda nepřijímá do svého nitra, se hromadí na povrchu v podobě bláta, mlhy, jinovatky apod. I našemu tělu hrozí suchost, nebo naopak patologická vlhkost, která pronikne do našeho těla kvůli oslabené obranyschopnosti. V mnoha kulturách se proto provádějí očistné procedury, které pomáhají udržet vylučovací orgány v plné síle, jelikož ony se velmi podílí i na naší imunitě. Pojďme se podívat jak.

Tlusté střevo - klyzma, půst nebo bylinky?

Začneme u tlustého střeva, jehož očista je všeobecně známá v povědomí většiny lidí. Možná za to může i doktor z knih o Švejkovi, který na vše ordinoval klystýr, ale bohužel statistiky ukazují, že k srdci si péči o tento orgán Češi nevzali – zaujímáme první místo na žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva. Každopádně chceme-li začít s detoxikací, začínáme právě zde.

V tlustém střevě se shromažďují nepotřebné látky, které jsou následně vyloučeny z těla ven. Pokud se tak nestane a odpad v našich útrobách začne hnít a lepit se na mikroklky střevní sliznice, spotřebovává to životodárný kyslík v našem těle, dáváme prostor přemnožení nežádoucím bakteriím a parazitům a býváme doslova otráveni, což se samozřejmě odrazí i na psychice. Nemluvě o zapáchajících plynech, které zamořují i vzduch, který dýcháme. Proto je třeba mít na mysli, že stejně jako po noci přijde nové ráno, je třeba, aby spolehlivě fungoval i náš trávící systém, aby staré odešlo a udělalo místo pro nové, které může být bez problému vstřebáno.  

V evropských zemích je tradičním způsobem očisty tlustého střeva již zmíněné klyzma, či klystýr. Ten je však z pohledu dálněvýchodních nauk příliš invazivní a oslabuje energii (čchi) střeva, jelikož dochází i k výplachu příznivých bakterií a vysušení střevní sliznice. Zvláště dnes populární hydrocolonterapie je obrovský zásah do organismu. Stejně jako po léčbě antibiotiky je po této metodě třeba doplnit zdravou mikroflóru kvalitními probiotiky, jelikož střeva jsou náš druhý mozek a zároveň obranný štít. Dalo by se tedy hovořit o „výplachu mozku“ :), což nemusí být od věci, pokud toužíme po drsném restartu. Ájurvédská technika basti používá k výplachu konečníku olej nebo bylinný odvar, a to v mnohem menším množství (100-600 ml), je proto jemnější, nevysušuje a nenarušuje střevní mikroflóru.

Oblíbené a vhodné jsou jednodenní půsty spojené s úplňkem či novem, kdy se očistné účinky zesilují. Během nich se popíjí pouze voda, bylinkové čaje, zeleninové šťávy (pro horkokrevné) nebo vývary (pro zimomřivé). Hladovění je však pro tělo stres, proto bychom měli zvážit, zda máme pro půstování vhodné podmínky a dostatek energie. Tělu prospěje i půst rozdělený do dvou dnů – první den vynecháme večeři a druhý den začneme až obědem.

Nejjednodušší způsob, jak očistit střevo, je pomocí stravy. Ještě jste nevyzkoušeli bájná chia semínka? Teď je pravý čas! Jsou výborným zdrojem vlákniny a každodenní dostatek vlákniny ve stravě zaručuje nepřetržitý úklid našich střev. Když nahradíte pečivo skutečnými celozrnnými obilovinami nebo vločkami, uděláte svému střevu obrovskou službu. Kvůli obsahu kyseliny fytové, která brání vstřebávání zinku a dalších minerálů, je třeba je předem namočit a ve stejné vodě poté uvařit třeba se švestkami, jablky či mrkví nebo jen jako přílohu k luštěninám, zelenině či do polévky. Pokud chceme ještě více očistu podpořit, sáhneme po chlorelle, aloe arborescens nebo zeolitovém jílu, které poskytnou vitamíny, minerály a zároveň zajistí generální úklid celého těla včetně zbavení se těžkých kovů.  

Plíce – řídící jednotka naší energie

Bez vody i jídla přežijeme i několik dní, ale bez vzduchu jen pár minut. Proto bychom v první řadě měli dbát na to, aby se nám dostávalo dostatek čerstvého vzduchu a abychom dýchali zhluboka. Málokoho by ale napadlo, že plíce jsou spojené s imunitou. Dle tradiční čínské medicíny zastávají funkci generála energie (čchi), což znamená, že ony rozhodují, kde se zužitkuje energie, vytvořená z přijatého vzduchu a potravy. Zajišťují tak i obranyschopnost našeho těla, proto oslabená imunita vždy souvisí s oslabenou energií plic.

Plíce posilují bílé potraviny jako rýže, ječné kroupy, oves, čerstvé kozí mléko, máslo, ghí, květák, pažitka, pórek (bílá část), ředkvičky, zelí, fenykl, křen, čerstvý zázvor, cibule, česnek, hrušky, hroznové víno, moruše, med, ale také mrkev, brokolice, rukola, řeřicha, konopné semínko a mnoho druhů bylinek a koření od máty, šalvěje, tymiánu, rozmarýnu, přes kopr, libeček, anýz až ke kari, hřebíčku a kardamomu.

Náš tip: Astragalus – čínské přísloví praví, že užívat astragalus je jako nosit druhý svetr.

Emoce spojená s plícemi je smutek. Projevy smutku jsou důležité a zdravé, pokud netrvají moc dlouho, kdy už oslabují tělo. Stav přetrvávajícího smutku se dostavuje, pokud se cítíme oddělení od světa, nevidíme svou potřebnost a ztrácíme sebehodnotu nebo pokud se nedokážeme vyrovnat se ztrátou a ustrneme ve vzpomínkách. Tehdy nám není do zpěvu. Přitom zpěv by byl jednou z terapií, která by stávající stagnaci pomohla odstranit.  

Kůže – naše třetí plíce a hranice

Kůže bývá označována za třetí plíci a je ukazatelem stavu plic. Snadno si tedy odvodíme, proč mají kuřáci suchou pokožku. Kůže reaguje velmi citlivě na znečištěné vnitřní prostředí, proto pokud nefunguje správně odvoz dobře roztříděného odpadu pomocí trávícího traktu, odrazí se to ihned na kůži v podobě akné, mokvavých ekzémů apod. I kůže je součást naší obranyschopnosti, jelikož vytyčuje naše hranice a chrání nás proti vnějším vlivům. Proto si člověk s porušenou imunitou a trhlinami v kůži nedokáže ochránit své hranice a není odolný ani vůči emočnímu tlaku.

K tradičním způsobům zbavování se toxinů přes kůži patří potní chýše, saunování a zásadité koupele např. v soli epsomské, himalájské nebo soli z Mrtvého moře. Teplota vody by neměla být příliš horká a doba koupele by neměla přesáhnout 20 minut. Sůl pročišťuje i naše energetické pole, proto je vhodná i v případech, kdy se nám někdo nepěkně dostal pod kůži. Prospěšné je i kartáčování kůže nasucho, které ji prokrví a pomůže rozhýbat lymfatický systém.

Co tedy pro sebe na podzim můžeme udělat?

  • zvýšit podíl vlákniny ve stravě zařazením více celozrnných obilovin a zeleniny
  • vyzkoušet si jednodenní půsty
  • absolvovat očistnou kúru pomocí chlorelly, aloe, jílu nebo jiných bylin
  • často větrat a chodit do přírody
  • dýchat zhluboka a občas si zazpívat
  • relaxovat v teplé odkyselující koupeli
  • chodit dříve spát
  • vytřídit věci, které již nepoužíváme, a poslat je dál k novému majiteli nebo do popelnice
  • opustit staré modely chování, které nám přinášejí trable do života

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli očistnou metodu, vždy se dostatečně informujte, zda je to pro vás vhodné. Ne vše je pro každého. Kdo by chtěl jít více do hloubky, i u nás vám s úpravou detoxikačního jídelníčku rádi pomůžeme při osobní konzultaci.

Mějte krásný a klidný podzim. :)

Súvisiace produkty

Podobné články

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

Jarní detoxikace organismu: osvěžte své tělo a mysl

2024-02-28

Jarní očista, detoxikace, detox těla či jater – tyto pojmy se na nás s příchodem jara hrnou ze všech stran. Je opravdu nezbytné naše tělo...

čítať celý článok

Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty

Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty

2016-03-23

Detox. To je téma na celé kapitoly a knihy. Pojďme se ale podívat na to, jakou roli může hrát v souvislosti se sportem. V tomto článku si...

čítať celý článok

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

Tradiční čínská medicína a její pohled na detoxikaci

2016-03-07

Pro období jara je typický restart celého těla, kdy odchází zima a přírodě zavládne prvek dřeva. Veškerá energie přírody směřuje vzhůru,...

čítať celý článok

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

Třicetidenní jarní detoxikační plán je tu!

2015-03-19

Jaro už nám pomalu klepe na vrátka a tělo se pozvolna začíná zbavovat škodlivých látek, které si nastřádalo v zimním období. Očista...

čítať celý článok

všetky články