ZMENA OTVÁRACEJ DOBY: Vo štvrtok 25. 04. bude naša predajňa v Brne otvorená do 16.00 hod. V piatok 26. 04. máme zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit ženskou hormonální rovnováhu

Hormonální rovnováha je stav, který má zásadní vliv na celkovou pohodu našeho organismu. Ovlivňujeme ji vším – co děláme, jak žijeme. Od našeho jídelníčku přes psychické rozpoložení, pohybové aktivity až po drogerii a kosmetiku, kterou denně používáme.

ženská hormonální rovnováha

Pokud je náš hormonální systém v rovnováze, jednoduše se cítíme dobře. Problém nastává, když se cítit dobře přestaneme. 

Obsah článku:

Jak poznat, že se potýkáme s hormonální nerovnováhou?

Mezi nejtypičtější příznaky hormonální nerovnováhy ženy patří:

  • nepravidelná a bolestivá menstruace, 
  • silný premenstruační syndrom,
  • neplodnost,
  • únava,
  • podrážděnost,
  • špatná kvalita nehtů, vlasů, pleti,
  • časté bolesti hlavy,
  • úzkosti,
  • snížené libido,
  • pocení – zejména v noci.

ženská hormonální rovnovaha

Ženské hormony v nerovnováze

Hormonální nerovnováhu ovlivňuje především nerovnovážné zastoupení čtyř ženských hormonů, a to estrogenu, progesteronu, luteinizačního hormonu a folikostimulačního hormonu.

Estrogen

Hlavní ženský pohlavní hormon, který zajišťuje funkci celého reprodukčního systému, začíná stoupat v pubertě a s věkem produkce klesá.

Progesteron

Hormon, který souvisí s reprodukčním systémem, také ale napomáhá psychické pohodě, je potřebný pro mozek, kosti, nervovou soustavu a kardiovaskulární systém.

Luteinizační hormon

Hormon, který způsobuje u žen ovulaci a vznik žlutého tělíska. Tím se podílí na stimulaci vzniku progesteronu a estrogenu.

Folikostimulační hormon

Hormon zodpovědný za vývoj a správnou funkci vaječníků.

menstruační cyklus a ženské hormony

Období v životě ženy a hormonální nerovnováha

Během života projde žena třemi důležitými obdobími, která jsou typická hormonální nerovnováhou – nástup menstruace, období těhotenství, okolo porodu a během kojení a menopauza. Tato nerovnováha je přirozená a naším cílem je ji co nejdříve vybalancovat. 

Bohužel jednoduchý návod neexistuje, protože každá z nás jsme jedinečná, každé tedy pomůže něco jiného.

Hormonální nerovnováha se také vyskytuje jako sekundární projev jiných zdravotních problémů, jako například onemocnění štítné žlázy, obezita, onkologická onemocnění, cukrovka II. typu, anorexie a jiné.

Jak hormonální nerovnováhu řeší současná medicína

Hormonální nerovnováha je většinou zapříčiněná více zdravotními problémy, proto je nezbytná pečlivá diagnostika, která rozklíčuje všechny možné potíže. Nejčastěji ji doprovází onemocnění štítné žlázy.

Současná medicína hormonální nerovnováhu obvykle řeší předepisováním hormonální antikoncepce, užíváním hormonů na štítnou žlázu, injekčně nebo operativně – odstraněním žláz.

Hormonální nerovnováha se dá úspěšně řešit přírodní cestou. 

ženská hormonální rovnováha

5 tipů, jak pozitivně ovlivnit hormonální rovnováhu

Jak srovnat hormony? Můžete si pomoci bylinkami, správně sestaveným jídelníčkem a zdravými návyky, které jsme shrnuli do pěti tipů.

1. Nejznámější ženské byliny

  • Ashwagandha – napomáhá k udržení normální funkce reprodukčních orgánů a přispívá k duševnímu zdraví,
  • maca – přispívá k hormonální rovnováze a podporuje plodnost,
  • korejský ženšen – pomáhá lidem ve stresu, podporuje libido, posiluje imunitu a vitalitu,
  • kontryhel obecný – pomáhá při bolestivé menstruaci a zmírňuje negativní příznaky menopauzy,
  • řebříček obecný – někdy označovaný jako „ženská bylina“, podporuje léčbu gynekologických onemocnění,
  • třezalka tečkovaná – pomáhá zmírňovat menstruační potíže, posiluje psychickou odolnost.

Fermentovaný ženšen - hormonální rovnováha a vitalita

Produkty pro hormonální rovnováhu na Vitalvibe

 

2. Vhodné potraviny

Samozřejmostí by měla být pestrá a dostatečně výživná strava bohatá na:

Zařazujte proto co nejvíce tmavou zelenou listovou zeleninu, bobulovité ovoce, celozrnné obiloviny, fermentované potraviny a kvalitní zdroje bílkovin jako například luštěniny.

Nezáleží jen na pestrosti. Důležité je i to, aby strava byla co nejvíc celistvá, bez průmyslově vysoce zpracovaných potravin

Pozor, s věkem se požadavky na stravu liší, především pokud jde o kalorie, vitaminy a minerály. Všechna přirozená období s hormonální nerovnováhou (první menstruace, těhotenství, kojení, menopauza) spojuje vyšší potřeba vápníku, dostatek kvalitních tuků, bílkovin a hořčíku.

Jak vhodně sestavit jídelníček v období menstruace, si můžete přečíst v článku Recept na pohodový ženský cyklus začíná na talíři (a pokračuje v hlavě).

3. Zdravé návyky

Samozřejmostí by měl být životní styl bez alkoholu a kouření. Dále potřebujete kvalitní spánek, dostatek času pro sebe, pravidelný pohyb, relaxaci a meditaci. Důležité je naplnit svůj život sebeláskou a žitím v souladu se svou cykličností bez zbytečného stresu. 

Nezapomínejte na prospěšnost non toxic kosmetiky a drogerie.

4. Posílení střevního mikrobiomu

Toho dosáhneme tak, že budeme:

  • jíst základní celistvé potraviny,
  • denně zařazovat fermentované pokrmy,
  • každé jídlo doplňovat dostatkem čerstvé, zejména listové zeleniny,
  • preferovat sezonní, lokální druhy ovoce a denně jíst porci bobulovin,
  •  dopřávat si pauzu mezi jídly,
  •  jíst v klidu a vědomě,
  • užívat kvalitní probiotika, která nám pomohou s rovnováhou mikrobiomu ve střevě,
  • na eventuální pomoc brát i kvalitní výživové doplňky jako například zelené potraviny či zdravé tuky, které mohou sehrát velkou pomoc.

Střevní mikrobiom je velmi specifický „orgán“ a jeho zdraví ovlivňuje spousta faktorů. Ve střevech se například vstřebávají vitaminy skupiny B a K. V případě, že váš střevní mikrobiom je narušený špatnou životosprávou, je možné, že i těchto vitaminů budete mít nedostatek. 

vyvážená strava pro ženy

5. Cílená suplementace

Strava a životní styl hrají zásadní roli při udržování nejen hormonální rovnováhy, ale celkového zdraví. Někdy však nedokážeme dostatek všech potřebných minerálů, vitaminů nebo jiných potřebných látek získat ze stravy. Pak přichází na řadu suplementy. Berte je prosím jako vrchol pomyslné výživové pyramidy a stavte na pevných základech – zdravé celistvé stravě a životním stylu. 

Doplňky stravy volte vždy s rozvahou a nejlépe po konzultaci s odborníkem. Každý máme nejen unikátní tělo a genetiku, ale také různý jídelníček, prostředí a každodenní návyky. Proto také každý máme jiné potřeby suplementace.

Pokud suplementy zařazujete sami, zkoušejte je postupně a zůstaňte u těch, které vám fungují. Určitě doporučujeme přidávat jeden, maximálně dva různé suplementy najednou. Zaměřte se na doplňky s dobrou vstřebatelností: u minerálů půjde nejčastěji o takzvanou chelátovou formu, u vitaminů zase hledejte formu liposomální.

liposomální vitamín D

U hormonální nerovnováhy doporučujeme zvážit hlavně suplementaci zinkem, hořčíkem a zelenými potravinami. 

  • Nedostatek zinku může souviset se sníženou imunitou a potížemi s plodností. Vybírejte ideálně organickou chelátovou verzi, která má nejlepší vstřebatelnost, a to například bisglycinát, citrát či glukonát zinečnatý,
  • nedostatek hořčíku zase může poukazovat na nervové potíže, křeče včetně menstruačních a další. Platí stejně jako u zinku, že nejlépe vstřebatelné jsou organické varianty jako malát, threonát či bisglycinát hořečnatý,
  • jako poslední doporučíme zelené potraviny, kam spadá chlorella, spirulina, mladý ječmen, moringa a mladá pšenice. Všechny zelené superpotraviny působí příznivě na zdraví střev a konkrétně chlorella a spirulina jsou pak známé pro své detoxikační vlastnosti.
Nakoupit kvalitní doplňky stravy na Vitalvibe

 

ONLINE KURZ: Základy suplementace

Na téma suplementace jsme pro vás vytvořili online kurz Základy suplementace s naší produktovou specialistkou a výživovou poradkyní Ing. Peťou Vaškovou.

Pro dosažení a udržení hormonální rovnováhy pomůže rozvíjet pozitivní vztah ke svému ženství, umění zvládat stres, kvalitní psychohygiena a pestrá výživa těla. V náročném období není ostudou sáhnout po pomoci i mezi kvalitní výživové doplňky nebo bylinné preparáty. 
Nebojte se řídit srdcem a hledat právě tu jedinečnou cestu ke svému zdraví.

ženská hormonální rovnováha

Jaké další články si můžete přečíst?

Zdroje:
10 Natural Ways to Balance Your Hormones 
Estrogeny
How can I balance my hormones? 
Progesteron 
What to know about hormonal imbalances 
What to know about female sex hormones

Súvisiace produkty

Podobné články

Bolestivá menstruace – jak si mohu pomoci?

Bolestivá menstruace – jak si mohu pomoci?

2024-04-11

Trápí vás bolestivá menstruace? Bohužel či bohudík v tom nejste sama. Tato nepříjemnost provází mnoho žen od první menstruace až po...

čítať celý článok

Jak se připravit na první menstruaci

Jak se připravit na první menstruaci

2024-03-27

První menstruace je rozhodně jedním z největších milníků v životě dívky. V tuto chvíli se z ní stává žena a jedná se o jakýsi pomyslný...

čítať celý článok

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

Green food: Proč zařadit zelené potraviny a co to vůbec je?

2024-02-15

Green food neboli zelené potraviny jsou v oblasti zdravého stravování stále populárnější. Nabízejí totiž množství cenných živin i řadu...

čítať celý článok

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

Výběrové raw kakao: ochutnejte to nejlepší, co božský svět kakaových bobů nabízí

2024-02-05

Lidé, kteří vyhledávají výběrové nepražené kakao, jsou jako cestovatelé v džungli zdraví a chuťových dobrodružství. Touží po autentickém...

čítať celý článok

Vitamíny a doplňky v nejúčinnější podobě: sáhněte po liposomální formě

Vitamíny a doplňky v nejúčinnější podobě: sáhněte po liposomální formě

2024-01-18

Doplňky stravy si pořizujeme s jasným záměrem: chceme, aby nám prospěly. Jak se tedy ujistit, že se jejich účinek skutečně dostaví, a to...

čítať celý článok

Základní tipy pro lepší spánek a usínání

Základní tipy pro lepší spánek a usínání

2023-12-20

Dostatek kvalitního spánku patří k naprosto zásadním předpokladům zdravého života i dlouhověkosti. Nějakou dobu možná zvládnete fungovat...

čítať celý článok

všetky články