Měsíc ve znamení lunární ženy

Stejně jako se mění roční období, mění se i ženský cyklus, který ovlivňuje nejen fyzické tělo ženy, ale i emoční procesy, které v ženách nastávají. Tyto procesy jsou cyklické, pravidelné a jsou spjaty s fázemi Měsíce. Nov a úplněk reprezentují menstruaci a ovulaci. Mezi nimi nastávají dvě mezifáze, kdy Měsíc přibývá a ubývá, stejně jako máme fázi předovulační a poovulační. Jsou to tedy čtyři charakteristické fáze, kterým se jednotlivě budeme postupně věnovat v sérii článků. 

Měsíc ženy se rozděluje na čtyři fáze. Předovulační aspekt Panny – dynamické ženy, která se zaměřuje více na sebe a je hravá. Ovulační fáze je ve znamení archetypu Matky – energické ženy, která se více zaměřuje na druhé, je starostlivá a souzní s životem, přírodou a vyšší silou. Premenstruační fáze je Kouzelnice (Čarodějka) – vášnivá žena, která si uvědomuje vnitřní stránky své osobnosti a veškerá její energie proudí směrem dovnitř. A menstruační fáze Baby (Vědmy) – žena, která nachází rovnováhu, naslouchá svému vnitřnímu já a stává se vědomou.

Tyto fáze a jejich působení ženu ovlivňují na mnoha rovinách. Rozdíly napříč jednotlivými fázemi lze pozorovat jak v jejím chování, tak i ve fyzickém a psychickém stavu, který můžeme ovlivnit různými způsoby – pomocí cvičení nebo stravy.

Lunární cyklus a jeho pochopení ženám může pomoci ukázat cestu, jak přijmout sama sebe. Vnímat jakékoli projevy jako přirozené může být v životě prospěšné ženě i jejímu okolí – např. partnerovi.

Ženská emancipace – vítězství či zkáza?

A proč jsme se rozhodli věnovat se ryze ženskému tématu zblízka? Postavení žen se v průběhu historie změnilo a spolu s emancipací ženy získaly svobodu a právo naplnit svůj život podle vlastních představ. Již se neočekává, že se žena automaticky vdá a založí početnou rodinu, o kterou se bude celý život starat. Otázkou však je, zda ženám emancipace trochu nepřerostla přes hlavu. Jsou dnes ženy stále viděny jako ženy i se svými fyziologickými potřebami? Nesnaží se ženy až moc být jako muži? A naopak, nechovají se muži k ženě spíš jako k parťákovi, než jako k ženě, které by měli poskytnout bezpečné zázemí? Nepřevzaly jsme jako ženy až příliš mnoho zodpovědnosti, např. v otázce početí dítěte a užívání hormonální antikoncepce? Každý se k těmto otázkám může vyjádřit jinak. Jedno však zůstává neměnné – ženské tělo. Čím více mu budeme rozumět a adekvátně o něj pečovat, tím spokojenější a naplněnější bude náš život.



Děkujeme Anežce Ágnes Kotrlé za její autorský obrázek Lunadáře, který zobrazuje hlavní aspekty jednotlivých fází ženského cyklu. 


Pod tímto článkem naleznete sérii článků, každý na jednu z fází lunární ženy z různých úhlů pohledu – výživy, tradiční čínské medicíny, vztahů, energie a vhodné péče.

Podobné články

Měsíc Lunární ženy: Kouzelnice

Měsíc Lunární ženy: Kouzelnice

30.06.2016

Měsíc na obloze už se pomalu vytrácí, což znamená, že náš seriál věnovaný lunárnímu cyklu ženy se blíží ke konci. V tomto posledním díle...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

23.06.2016

Úplněk je od pradávna spojován s kouzly a zázraky a přesně ty se v tento čas odehrávají také v ženském těle. Aspekt lehkomyslné panny, o...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Panna

Měsíc ve znamení lunární ženy: Panna

16.06.2016

Měsíc na nebi pomalu ale jistě přibývá a z toho pro mnohé ženy vyplývá, že nadvládu nad jejich tělem i myslí přebírá aspekt energické...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

09.06.2016

Měsíc prošel fází novu a začíná dorůstat do své čtvrtiny. Pro ženy je tento čas spjatý s menstruačním týdnem, který je dnes v obecném...

číst celý článek

všechny články