Měsíc ve znamení lunární ženy: Panna

Měsíc na nebi pomalu ale jistě přibývá a z toho pro mnohé ženy vyplývá, že nadvládu nad jejich tělem i myslí přebírá aspekt energické panny. Ten ve své pozici střídá a přirozeně navazuje na aspekt baby, o kterém si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Z fyziologického hlediska to znamená, že se žena nachází ve fázi předovulační, během které v jednom z jejích vaječníků dozrává nové vajíčko a děložní sliznice je postupně obnovována.

Aspekt panny je ne nadarmo přirovnáván k jaru – žena se jakoby probouzí po dlouhém zimním spánku plná nové energie, sebejistoty a odhodlání. Stejně jako příroda plodí poupátka a nové životy, žena chrlí nové nápady, tvoří a je velmi produktivní. Je si vědoma obnovené síly pramenící z jejího lůna a dokáže ji také naplno zužitkovat. V rámci cyklu se jedná a velmi dynamické a pozitivní období, během kterého žena obvykle srší energií bezstarostné mladé dívky – panny. Její koncentrace směřuje v první řadě na sebe samotnou, na její ambice a nové cíle, kterým jde vstříc se zapálením. Žena je více než kdy jindy schopna racionálního a analytického myšlení, které využívá při práci a dosahuje tak nejlepších výsledků.

Není neobvyklé, když se žena během tohoto období potýká s nepochopením od svého okolí. Jestliže se totiž energii panny přespříliš poddá, může působit až moc nezávisle, sebestředně a chladně. To často převážně u mužů vyvolává pocit, že se žena snaží přebírat jejich pomyslné vůdcovství a mužskou sílu, díky čemuž mohou vzniknout problémy ve vztazích.

Panenská energie není záležitostí pouze psychickou. Velmi výrazně ovlivňuje také fyzickou aktivitu ženy. Tělo během těchto dní nevyžaduje takové množství spánku a regenerace jako v ostatních fázích a oplývá dostatkem (či dokonce nadbytkem) energie. Ve sportu často podává lepší výkony a co je hlavní, nemusí se do nich přemlouvat.

Sexuální život je v tomto období v rozkvětu stejně jako žena, která se otevírá novým zkušenostem, experimentům a flirtu. Její mysl je mladistvá, hravá a frivolní jako mysl mladé dívky.

Pohled tradiční čínské medicíny

Po menstruaci je tělo ženy z pohledu tradiční čínské medicíny v nedostatku, oslabená je krev a množství tekutin v těle celkově (nedostatek yin). Mohou se projevit symptomy suchosti, jako je svědění kůže,  zarudlé suché oči, suché vlasy a třepivé nehty. Dráhy početí související s játry a ledvinami jsou také v nedostatku. Nyní je tedy správný čas začít je znovu vyživovat, aby se aspekt panny mohl plně rozvinout a připravit se na fázi oplození.

O krvetvorných potravinách jsme psali v předchozím článku o archetypu baby v souvislosti se slabou a silnou menstruací. I kvůli menstruaci bývá stav oslabení krve záležitostí převážně žen. Můžeme si to představit jako nedostatek kvalitní vody v řece, jež teče pomalu, nedokáže poskytnout odpovídající výživu rostlinám a živočichům, kteří v ní žijí, a celý ekosystém tím pádem nefunguje správně.

Mohou se projevit příznaky, jako je bledost, bledé rty, bušení srdce, závratě, nespavost, únava, mravenčení v končetinách, ekzém, slabá menstruace až ztráta menstruace, deprese, pocity strachu, nadměrná pasivita a ztráta chuti do života. Z pohledu západní medicíny tento stav odpovídá např. anémii nebo nízkému krevnímu tlaku. V těhotenství se přirozeně zvýší množství krve, tím pádem se zlepší hustota a lesk vlasů, kůže je hladší a zářivější, ne nadarmo se proto říká, že ženy v těhotenství rozkvetou. Po porodu však opět nastává velký nedostatek krve.


Tipy na produkty podporující energii

  • energy mix je chutné mlsání, které projasní naši mysl a poskytne okamžitou energii
  • chia semínka poskytují dlouhodobou energii, jsou skvělá do vody s citrónem, do smoothie, salátu, těsta nebo do kaše
  • Ormus Super Greens mátový dodává potřebné minerály z vysokohorských zelených travin, příjemně osvěží v horkých dnech a je skvělý na túry.

Kromě menstruace, porodu a nevhodných potravin krev vyčerpává také nadměrné učení, jezení ve spěchu a před televizí, časté emoce hněvu, výbuchy vzteku, neustálé přemítání o stejných věcech, které nebyly opuštěny v předchozí lunární fázi baby, ale také plánování mnoha projektů najednou, které nejsou realizovatelné. Je tedy důležité promyslet si, do čeho se v tomto energickém období vrhnout, aby to později neslo očekávané plody.


Elixír pro posílení krve

Vyzkoušejte ho namísto kávy, která krev oslabuje. V létě lze přidat jahody, maliny nebo ostružiny a získáme výživné smoothie. Na podzim se výborně hodí červená řepa a hrozny. Celoročně můžeme nápoj obohatit spirulinou nebo chlorellou.

Náš tip: Nemáte-li hotové mandlové mléko, snadno si ho vytvoříte rozmixováním mandlového másla ve vodě (1 čajová lžička na 2 hrnky vody).

Předchozí díl Měsíc lunární ženy: Baba

Příští díl Měsíc lunární ženy: Matka

Autorky: Michaela Ptáčková, Michaela Dobiášová

Související produkty

Podobné články

Měsíc Lunární ženy: Kouzelnice

Měsíc Lunární ženy: Kouzelnice

30.06.2016

Měsíc na obloze už se pomalu vytrácí, což znamená, že náš seriál věnovaný lunárnímu cyklu ženy se blíží ke konci. V tomto posledním díle...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

Měsíc ve znamení lunární ženy: Matka

23.06.2016

Úplněk je od pradávna spojován s kouzly a zázraky a přesně ty se v tento čas odehrávají také v ženském těle. Aspekt lehkomyslné panny, o...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

Měsíc ve znamení lunární ženy: Baba

09.06.2016

Měsíc prošel fází novu a začíná dorůstat do své čtvrtiny. Pro ženy je tento čas spjatý s menstruačním týdnem, který je dnes v obecném...

číst celý článek

Měsíc ve znamení lunární ženy

Měsíc ve znamení lunární ženy

02.06.2016

Stejně jako se mění roční období, mění se i ženský cyklus, který ovlivňuje nejen fyzické tělo ženy, ale i emoční procesy, které v ženách...

číst celý článek

všechny články