V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Poradna: Vitamin B12 liposomální, kapsle

Vitamín B12 hraje významnou úlohu během mnoha důležitých procesů  v našem těle. Odpovídá za správnou činnost psychiky, optimální stav krve a účastní se procesu dělení buněk. Souvisí tedy přímo i nepřímo s naší životní energií...

Na produkt
Na co se chcete zeptat?
Leave blank
 
Počet dotazů: 3

Richard 17. prosince 2023

Dobrý den, měl bych dotaz, dlouhodobě užívám HELICID na žaludek, je pro mě lepší užívat vitamín B12 tekutý nebo liposomální. Děkuji za odpověď, Richard.

Zobrazit odpověď
Nikol Mastromatteová

Nikol Mastromatteová odpověděl:

produktová specialistka, nutriční terapeutka

Dobrý den,

volila bych liposomální B12.

V případě dalších dotazů jsem k dispozici na nikol.m@vitalvibe.cz.

S přáním krásného dne

Nikol

Bara 1. října 2022

liposomalni b12 - 20000% ? v jedné kapsli? proč? pokud má vstřebatelnost 90% pak musí dojít k nadbytku. Ano je rozpustný ve vodě tak ho asi vyčůrame ale proč tolik? dekuji

Zobrazit odpověď
Ing. Petra Vašková

Ing. Petra Vašková odpověděl:

produktová specialistka, celostní výživová poradkyně

Dobrý den, Baru,


ano, máte pravdu. Doporučená dávka vitamínu B12 je “pouze” je 2,5 μg, nicméně je to není tak, že stačí přijmout 2,5 μg a vše si tělo využije. A http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/vitaminy/b12/ ">důvod, proč se berou tak vysoké dávky? Vyšší dávkování je dáno nasycením receptorů, které zajišťují vstřebávání vitaminu B12. Tyto receptory se rychle obsadí a po pár hodinách jsou znovu k dispozici a mohou vázat další vitamin B12. Z jedné dávky vitaminu jsme schopni vstřebat jenom 1,5 µg. Dále ale dochází při vyšších koncentracích k pasivní difuzi přes stěnu střeva. Tímto způsobem je možné vstřebat další 1-2 % z přijaté dávky. Proto pokud doplňujete vitamin jen jednou denně nebo jednou týdně, je zapotřebí větší dávku, aby tělo vstřebalo vitaminu B12 dostatek. 
Běžné doplňky stravy také mohou podléhat přirozeným rozkladným procesům, které v trávicím traktu probíhají (enzymatické reakce v ústech, příliš kyselé prostředí žaludku); nebo je v důsledku jiných faktorů lidé nemohou vstřebat (deficit vnitřních faktorů, chronická onemocnění slinivky břišní, chronické střevní záněty ad.). Než se tedy účinná látka dostane do tenkého střeva, je využitelnost doplňku snížena. Jelikož také předpokládáme vysokou vstřebatelnost, stačí užívat pouze 2 kapsle týdně (ostatní neliposomální doplňky vitaminu B12 se většinou doporučují v podobném množství každý den).

V případě dalších dotazů jsem k dispozici na 732 690 885 nebo petra.v@vitalvibe.cz. 

Přeji krásný den,
s pozdravem,
Petra

Míša 3. března 2022

Dobrý den, denní dávka lipozomalniho vit B12 je obecně udávaná na 2,4 mikrogramů. V jedné kapslí máte uvedeno 500 mikrogramů. Tak nevím,jak si to mám že zdravotního hlediska vyložit. Děkuji

Zobrazit odpověď
Ing. Petra Vašková

Ing. Petra Vašková odpověděl:

produktová specialistka, celostní výživová poradkyně

Dobrý den, paní Míšo,

většina výrobců má mnohonásobně vyšší doporučenou dávku vitaminu B12. Je to z důvodu mechanismu vstřebávání v našem těle. S dovolením Vám pošlu odkaz na článek, kde je to pěkně popsáno: http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/vitaminy/b12/ (Vstřebávání a denní přísun B12).

V případě dalších dotazů jsem k dispozici na 732 690 885 nebo petra.v@vitalvibe.cz.

Přeji pěkný den,
s pozdravem,
Petra