V pátek 29. 03. a v pondělí 01. 04. bude naše brněnská prodejna z důvodu velikonočních svátků ZAVŘENÁ. Děkujeme za pochopení.

Poradna: Irský mech

Irský mech ( Chondrus crispus ) je druh červené mořské řasy, který roste v hojném množství v útesových oblastech atlantického pobřeží Irska, Ameriky a v části Tichého oceánu. Svůj název získal podle místa, kde se vyskytuje nejvíc, tedy...

Na produkt
Na co se chcete zeptat?
Leave blank
 
Počet dotazů: 12

Matt 18. prosince 2023

Hello, I’d like to address my question about Irish Sea moss. Where the see moss was grown and harvested? Did you test it for heavy metals contamination?

Zobrazit odpověď
Nikol Mastromatteová

Nikol Mastromatteová odpověděl:

produktová specialistka, nutriční terapeutka

Hello Matt,

the Irish moss is from Indonesia and yes, we have an analysis for heavy metals from our supplier. 

In case of any further questions, you can contact me at nikol.m@vitalvibe.cz

Have a wonderful day

Nikol

Oldrich 17. listopadu 2020

Urcite ho nestaci iba preplachnut. Osobne som si pozrel kopec videii ako ho pouzit. Dokladne ho treba umyt. Budete prekvapeny kolko piesku z neho pojde. Dost ma prekvapilo ze bol ten piesok ciernej farby. Naviac som pri umyvani nasiel kusok nejakeho drotiku zamotaneho v riasach. Trosku mam obavy odkial skutocne pochadza, dufam ze nie z nejakej spinavej a zamorenej lokality. Po dokladnom umyti treba cez noc nehat namocit. Mozte do vody v ktorej sa namaca vytlacit jeden citron. Rano odporucam potom znovu preplachnut, inak bude mat taky rybaci zapach. Vlozit do mixera, pridat vodu, kusok menej vody ako rias a poriadne rozmixovat. Naliat do nadoby, zavret a dat do chladnicky. Gel vydrzi 3 tyzdne.

Este jedna vec ze po namoceni vo videach zbledol, moj nie, ostal taky do hneda, aj gel je do hneda.

Zobrazit odpověď
Ing. Petra Vašková

Ing. Petra Vašková odpověděl:

produktová specialistka, celostní výživová poradkyně

Dobrý den, pane Oldřichu,

čekali jsme na vyjádření od našeho dodavatele, proto píši až teď. Černý písek se někdy může objevit, protože irských mech pochází z místa, kde se vyskytuje právě černý lávový písek, určitě to však není dáno znečištěním lokality/prostředí. Dráty se používají při pěstování mechu, je možné, že tam zrovna ve vašem balení kousek zůstal. Děkujeme za tip na přípavu - návodů je spousta. I my doporučujeme po promytí řasy namočit v teplé vodě alespoň po dobu dvou hodin a až následně rozmixovat.

V případě jakýchkoliv dotazů jsem k dispozici na 732 690 885 nebo petra.v@vitalvibe.cz.
Přeji pěkný den,
s pozdravem
Petra

Maria Brožová 16. srpna 2020

Dobrý den,
je Váš irský mech sušený?
Děkuji,
Maria

Zobrazit odpověď
Ing. Petra Vašková

Ing. Petra Vašková odpověděl:

produktová specialistka, celostní výživová poradkyně

Dobrý den, paní Brožová,

irský mech je konzervován pouze mořskou solí, není sušený.

V případě dalších dotazů jsem k dispozici na 732 690 885 nebo petra.v@vitalvibe.cz.
S přáním pěkného dne,
Petra

Lili 7. prosince 2017

Dobry den,
je tento irish moss 'wild harvested'? (alebo pestovany?)
Takisto by ma zaujimalo, ci obsahuje 'Carageenan' - alebo to je druh 'Gracilaria' (ktora nema absolutne ziadny Carageenan, je teda idealna)?

Dakuejm za odpoved,
Lili

Zobrazit odpověď
Mgr. Lenka Sobková

Mgr. Lenka Sobková odpověděl:

farmaceutka, výživová specialistka, srdcařka pro léčení přirozenými cestami

Dobrý den, Lili,



náš irský mech je "wild harvested" a je to speciální druh Kappafycus Alverezii (má lepší stabilitu než Gracilaria a nehrozí tak znehodnocení mechu při skladování).



Karagenan (neboli karagen) obsahují přirozeně všechny druhy Chondrus crispus, tedy irského mechu. Je to totiž přesně ta látka, která má želírovací vlastnosti.



Názor, že karagen je škodlivý, je velmi zjednodušující a nepřesný.. Už proto, že existují základní tři typy karagenů, které se přirozeně vyskytují v červených řasách. Druh Chondrus crispus je charakteristický právě obshahem těch dvou typů, o kterém máme z mnoha studií potvrzenou jeho bezpečnost.



Není proto vhodné zaměńovat účinky těchto dvou bezpečných druhů karagenů, za třetí typ (který v některých případech může vyvolat potíže), nebo dokonce za rozštěpený karagen, který bývá používán při věděckých studiích na protizánětlivé účinky léků.



Věřím, že přesnější informace přispějí k tomu, že Irský mech budete Vy i další zákazníci užívat bez obav a bude přinášet radost.



Přeji Vám krásný den :)



Mgr. Lenka Sobková

Pavlína 29. listopadu 2017

Ahoj, zajímá mne, zda je irský mech sušený nebo čerstvý.
Děkuji za odpověď. Pavlína

Zobrazit odpověď
Mgr. Lenka Sobková

Mgr. Lenka Sobková odpověděl:

farmaceutka, výživová specialistka, srdcařka pro léčení přirozenými cestami

Dobrý den, Pavlíno,



irský mech je distribuován usušený.



Přeji Vám krásný den :)



Lenka Sobková

Maria 15. října 2017

Dobrý den, je tento sušený irský mech raw? Jaký je rozdíl ve vlastnostech (kolagen....síla působení, čistota) mezi sušeným a čerstvým, který je také na trhu? Mohu si to představit tak, že po namočení je i ten sušený naprosto stejný jako čeerstvý nebo ztrácí na účinku? A poslední otázka: je rozdíl v kvalitě i.m. z Indonézie a z Atlantického oceánu u pobřeží Evropy? Děkuji za zodpvězení předem, Maria

Zobrazit odpověď
Mgr. Michaela Ptáčková

Mgr. Michaela Ptáčková odpověděl:

celostní výživová poradkyně, příznivkyně living history

Krásný den, Mario,



ano, mech je sušený přirozeně na sluníčku. Nikdo z nás s čerstvým mechem nepracoval, proto nemohu poskytnout srovnání, stejně tak ohledně země původu. Tento sušený po namočení nabobtná a změkne, stačí ho pak pouze propláchnout a rozmixovat s vodou na gel. Na účinku rozhodně neztrácí. Nejlépe vyzkoušet a udělat si vlastní názor, já s ním pracuji ráda, přidávám ho do dezertů a semínkových nebo ořechových pomazánek.
(Ještě bych pro úplnost ráda podotkla, že irský mech neobsahuje kolagen, nýbrž karagen.)
Věřím, že budete spokojena.



S pozdravem Michaela

Barbora 30. května 2017

Hezký den,
existuje prosím nějaké doporučené dávkování či poměr mechu a vody, jako je tomu třeba u agaru - kolik dát mechu například na 500 ml vody, aby gel měl tu "správnou" konzistenci.
Předem děkuji za případnou odpověď.

Zobrazit odpověď
Ing. Eva Dudíková

Ing. Eva Dudíková odpověděl:

autorka projektu Superkvašáci

Dobrý den Barboro,

poměr vody a mechu není nijak určen. Většinou ho zalévám až po okraj nádoby, ve které ho máčím.
Odeberte si tolik suchého mechu, kolik ho chcete v receptu použít. Mech hodně nabude, takže stačí třeba hrst mechu proprat ve vlažné vodě, pak mech namočte do vlažné vody (zalijte vodou až po okraj nádoby) a nechte ho namočený cca 2 hodiny. Během této doby namáčecí vodu párkrát vyměňte a mech znovu properte. Takto připravený mech (bez namáčecí vody) už můžete použít do dezertů, raw chlebů, smoothie, raw sýrů, pudinků atp. Dá se využít třeba tam, kde byste jinak dala psyllium nebo želatinu. Když mechu namočíte víc, než právě spotřebujete, vydrží Vám bez problémů 5 dní v lednici.
S pozdravem
Eva

Michal 31. října 2016

chtěl bych se zeptat kde bych koupil irsky mech v prodejne v Brně

Zobrazit odpověď
Sandra Zlatkovská

Sandra Zlatkovská odpověděl:

Dobrý den Michale,

Irský mech můžete zakoupit u nás na prodejně Vitalvibe na adrese Veveří 127, Brno, 61600. Prodejna je naproti zastávky Tábor.

S pozdravem, Sandra Vitalvibe

Kateřina 9. září 2016

Dobrý den:) mech je u vás dražší než jinde, v čem je jiný? protože nemáte spirulinu prášek, tak váhám zda objednat u vás
děkuju
Kateřina

Zobrazit odpověď
Sandra Zlatkovská

Sandra Zlatkovská odpověděl:

Krásný den, dělala jsem si průzkum po internetu ohledně irského mechu a nenašla jsem produkty nižší ceny. Našla jsem irský mech sušený, který slouží k přípravě čaje. Pakliže se zajímáte o Irský mech sloužící k vaření jako alternativu želatiny, ceny jsou všude velmi podobné, nebo dražší. Spirulinu Vám v tento okamžik můžeme nabídnout ve formě tablet, nebo Spirulinu křupavou a Spirulinu pikantní. Tu velice doporučuji jak z hlediska chuti, tak jako příjemné zpestření různých pokrmů, například salátů. Sandra Vitalvibe

Řezníček 1. září 2016

Dobrý den, nedávno jsem z vašich stránek zakoupil irský mech, a nejsem si jistý, jestli bílý povlak na mechu není plíseň? Prosím o zprávu. Na vaši žádost pošlu fotku mechu v původním obalu. Uvažuji o navrácení zboží. Děkuji. S pozdravem KŘ

Zobrazit odpověď
Sandra Zlatkovská

Sandra Zlatkovská odpověděl:

Krásný den pane Řezníčku,
Bílý povlak jsou zbytky soli, které se na Irském mechu zůstaly během procesu zpracování. Je to tedy naprosto v pořádku a normální, nejedná se o žádnou vadu ani plíseň. I na fotkách na našem e-shopu jej můžete vidět. Tento povlak je v každém balení. Před zpracováním Irský mech důkladně propláchněte a soli se takto zbavíte.
S pozdravem Sandra Vitalvibe

Hana Hodoušová 19. června 2016

Dobrý den,
jaký je rozdíl mezi sušeným a nesušeným Irským mechem?

Zobrazit odpověď
Sandra Zlatkovská

Sandra Zlatkovská odpověděl:

Dobrý den paní Hodoušová, Irsky mech, který nabízíme je v RAW kvalitě. Všechny nutriční hodnoty, vitamíny a minerály jsou tedy zachovány. Sušený mech je konzervován přirozeně se vyskytující solí, jeho benefitem je tedy delší trvanlivost. Ve zpracování velký rozdíl nespatříte, protože oba - sušený i nesušený musíte po dobu několika hodin namáčet.

Jakub Vašíček 20. října 2015

Dobrý den, nemáte náhodou Irský mech i ve větším balení např. 0,5kg?

Zobrazit odpověď
Mgr. Michaela Ptáčková

Mgr. Michaela Ptáčková odpověděl:

celostní výživová poradkyně, příznivkyně living history

Krásný den, Jakube, zatím nemáme. Pro individuální poptávky v rámci velkoobchodní spolupráce kontaktujte prosím mého kolegu Lukáše na velkoobchod@vitalvibe.cz.