Jógou na hormonální nerovnováhu

Zvýšená reprodukce potu, malátnost, emoční nestabilita, návaly horka často napovídají možnou hormonální nerovnováhu. Její známkou je často nepravidelná menstruace, souvisí také s přechodem, ale i s vážnějšími zdravotními problémy. Mnoho lékařů se poslední dobou shoduje na tom, že hormonální nerovnováha pramení především ze stresu.

Hormonální jógová terapie vs. vitální hormonální jóga

Hormonální nerovnováhu je možné upravit i pomocí jógy. Vyzpovídali jsme proto Romanu Kláštereckou a Karolinu Vaittinen ze studia Happyoga, které nám o hormonální józe prozradily více.

Hormonální jóga je výraz, který je často zaměňován za jógovou hormonální terapii dle Dinah Rodriquez nebo jógou na podporu celkové vitality, nazývanou vitální, popřípadě kombinací obojího, tedy vitální-hormonální jógou. V prvním případě jde o ucelenou neměnnou sestavu cviků, které vedou certifikované lektorky během víkendových intenzivních seminářů, kde naučí ženy sestavu cviků a tu pak praktikují samy doma.

V případě vitální-hormonální jógy se jedná o jemnější typ jógy, jógové ásany ovlivňují hladinu hormonů a celkovou vitalizaci těla. V našem článku se zaměříme na tento typ jógy.

Vitální-hormonální jóga vychází z hathajógy, takže jednotlivé asány nejsou vlastně nic nového a jsou vhodné pro každého, kontraindikací je však těhotenství či pooperační stavy a vážnější chronické potíže v břišní oblasti. Při vitální-hormonální józe je stěžejní vhodná kombinace dechu a pozic, které se zaměřují na práci s pánevním dnem, rozproudění lymfy, stimulaci štítné žlázy a dalších žláz podporujících tvorbu hormonů.

Probouzíme energii v těle

Důležitá je práce s dechem a souhra nádechů a výdechů v jednotlivých pozicích. Je voleno hodně předklonových stlačovacích pozic fungujících na principu tlaku a uvolnění, zároveň pozice na stimulaci štítné žlázy, a i na práci s pánevním dnem. Na mentální úrovni je to pak relaxace, psychické uvolnění, práce s pozorností sami na sebe, náš dech a oblasti břicha, které jsou stlačovány.

Cílem tohoto cvičení je probudit energii v celém těle, povzbudit metabolismus a činnost všech orgánů. A i když je hormonální (vitální) jóga skvělým podpůrným prostředkem k lepšímu zdraví, samozřejmě zde hraje roli také pravidelnost praktikování, životní styl a stravovací návyky.

„V našem studiu pozoruji dílčí výsledky u některých žen. Například jedné klientce se vrátila pravidelná menstruace, další si pro změnu chválí kvalitnější spánek. Na naše lekce většinou chodí ženy, které mají problém s otěhotněním či jsou v období menopauzy. Na druhou stranu ale chodí i dost žen, kterým prostě jen vyhovuje jemnější styl jógy a jdou za relaxací a uvolněním,“ říká Romana Klášterecká ze studia Happy Yoga.

Hormonální jóga musí být ve vážnějších případech kombinována s lékařskými postupy, ale pokud jde o méně závažný případ, stačí málo – probudit „pánevní dno“, eliminovat stres, a poté se začnou dít velké změny.

Superpotraviny pro podporu hormonální rovnováhy

Pokud bychom chtěli naši hormonální rovnováhu podpořit stravou, můžeme sáhnout po některých superpotravinách, jako je například Maca nebo silnější varianta této plodiny Maca Sextuple™, která přirozeně přispívá ke zdravé sexuální funkci a podporuje jak fyzický, tak duševní stav. Pochází z peruánských And a její afrodiziakální účinky jsou známy po staletí. 

Je zde také superpotravina Ashwaganda a její koncentrovaný extrakt Ashwagandha Ultimate BIO KSM-66®, která je považována za jednu z nejdůležitějších léčivých bylin v ajurvédské medicíně. Omlazuje tělo i ducha, působí jako přírodní antidepresivum a přispívá ke správnému fungování nervového systému.



Chtěla bych nakonec poděkovat Romaně Klášterecké a Karolíně Vaittinen ze studia Happyoga v Brně, které mi poskytlo veškeré odborné informace o hormonální józe.

Související produkty

Podobné články

Rád se pohybuji na hranici možností. S Jiřím “BJP“ Procházkou o jeho vnitřním světě

Rád se pohybuji na hranici možností. S Jiřím “BJP“ Procházkou o jeho vnitřním světě

30.04.2021

S českým MMA bijcem Jirkou “BJP“ Procházkou jsme letití kamarádi. Celý svět teď žije jeho střetem s americkým ranařem Dominickem Reyesem...

číst celý článek

Potraviny, které vás zbaví stresu

Potraviny, které vás zbaví stresu

01.10.2015

Nepodléhejte podzimním chmurám, vychutnejte si všechny barvy života! Vybavte se dávkou energie, pořádnou náloží přírodních vitamínů a...

číst celý článek

Červen – měsíc věnovaný ženám + tipy na rostliny krásy a plodnosti

Červen – měsíc věnovaný ženám + tipy na rostliny krásy a plodnosti

01.06.2015

Je to neuvěřitelné, ale za chvíli tu máme slunovrat a pomalu se přehoupneme do druhé půle roku. Slunovrat oslavují kultury po celém...

číst celý článek

Secres Ceres vřele doporučuji všem ženám!

Secres Ceres vřele doporučuji všem ženám!

16.02.2015

Secret Ceres je jedinečný výrobek adresovaný ženám. Díky svému unikátnímu složení, zpracování a synergické spolupráci vybraných bylinných...

číst celý článek

všechny články